В столиці Угорщини презентували книгу про Голодомор в Україні, а скульптор з Ужгорода представив макет пам'ятника його жертвам

Матеріали 16 доповідей міжнародної конференції про Голодомор 1932-1933 років в Україні містить книга "Пам'яті невинних жертв", презентація якої відбулася в Українському центрі освіти і культури угорської столиці.

В столиці Угорщини  презентували книгу про Голодомор в Україні, а скульптор з Ужгорода представив макет пам'ятника його жертвам

Як зазначила на презентації редактор і упорядник книги Ярослава Хортяні, голова Державного самоврядування українців Угорщини, матеріали доповідей учених України, Угорщини і Франції з конференції (Будапешт, 2003 р.), що лягли в основу збірника, розповідають про події, які передували голодомору, методи сталінського режиму, що призвели до однієї з найбільших трагедії українського народу.

Тут опубліковано, зокрема, статті "Голодомор в Україні" директора будапештського "Будинку-музею терору" Марії Шмідт, "Називати своїм іменем" доктора філософії Євгена Сверстюка, "Підсовєтська Україна між двома війнами" доктора історичних наук Сорбонни Володимира Косика, "Голод 1933 року і українська суспільно-політична думка" завідувача відділу Інституту української археології та джерелознавства НАН України Ігора Гирича, "Геноцид українського народу голодомором 1932-1933 років: способи витворення" співробітника Інституту історії України НАН України Олександри Веселової. У виданні подаються також спогади очевидців, які пережили голодомор, тогочасні публікації світової преси, статистичні дані про наслідки голодомору в історичному розвитку України.

Підкресливши значення книги, посол України в Угорській Республіці Дмитро Ткач відзначив, що вона є продовженням серії заходів, що послідовно здійснює Державний орган самоврядуванння українців Угорщини в поширенні правди про Голодомор 1932-1933 років в Україні. в донесенні її до свідомості українців, всіх громадян Угорщини. Керівник української дипломатичної місії в Угорщині повідомив також, що за участі посольства і української громади Угорщини ця робота буде здійснюватися і надалі. У наступному році, зокрема намічено відкрити у Будапешті пам'ятник жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні, макет якого у рамках заходу представив український скульптор з Ужгорода Богдан Корж.

Схвально відгукнулася про книгу директор Головного управління національних і етнічних меншин адміністрації Прем'єр-міністра Угорщини Еріка Неймет, відзначивши, що її вихід у світ українською і угорською мовами послужить ще глибшому пізнанню істинної історії про Україну.

Книгу видано на кошти Державного самоврядування українців Угорщини, Самоврядування українців Ференцвароша, Товариства української культури в Угорщині, Угорського фонду підтримки національних і етнічних меншин.

Степан Ваш, Укрінформ
09 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

сенк-НІКу 2007-12-10 / 10:42:00
Нам з вами нема про що говорити. До побачення.

НИК 2007-12-10 / 10:20:00
сенк, давайте говорить предметно, фактами, цифрами, а не испражняться словоблудием.

сенк-НІКу 2007-12-09 / 23:20:00
НІК, а у вас як із буквами - розпізнаєте? Тоді купіть книжки і почитайте. Якщо ж ви не знаєте, де в вашому місті розташована найближча книгарня - покопайтеся в неті. Там, з-поміж іншого, накопаєте і цікаві цифри на цю тему. Мені що, друкувати вам тут цілі монографії лише тому, що вам лінь самому підняти попу з-за компа? :)

А з Полтавою - це ви погарячкували. Не звідтіля ви, не звідти. Там добре знають, що таке Голодомор, і з КИМ його їдять.

НИК 2007-12-09 / 22:54:00
сенк,как у Вас с арифметикой? Посчитайте.Тогда и пукать в Internet не потребуется.


С приветом из Полтавы. НИК

сенк-НІКу 2007-12-09 / 22:40:00
Я не дуже прогадав - від пу(к)інської Москви до януковичівського Донєцка - всього один совковий ментальний крок. (Говорю про типове, і прошу вибачення у тих, хто попадає під правило винятків). ТРК "Україна" мені не цікава - я не маю потреби в зомбуванні. В нинішніх бездомних дітей Донецька і українського голодомору 30-х років - корені одні. Якщо ти не розумієш, про що йдеться - читай книжки і підвищуй свій інтелектуальний і інформаційний рівень, а не дивись "Україну". Твої кілька неудобоваримих абзаців, друже, проти десятків наукових досліджень на цю тему і тисяч свідчень очевидців - просто дитяча дурня. Ти, мабуть, не зовсім свідомий того, що пишеш. Тобі цю "листівку" дали для розповсюдження дорослі дяді? :)Зрештою, спогадам своєї бабусі я вірю більше, ніж "продуктам соцреалізму". Првіт Ахметову. При нагоді запитай його, чи не хоче він за мізерну частку зі своїх награбованих мільйонів купити тим бездомним донецьким дітям хоч якийсь притулок.

НИК 2007-12-09 / 22:10:00
сенку,lesya и другим.


В моем комментарии изложены только факты, против которых Вы не можете ничего возразить. А эмоции оставьте для базара.

Если Вы смотрели сегодня новости на канале Украина, то не могли не обратить внимания на бездомных детей Донецка.Это типичная картина нынешней Украины.Вот это геноцид нации 21 века, когда ежегодно страна теряет 400-500 тыс человек, а смертность превышает рождаемость более чем в 2 раза!!

сенк 2007-12-09 / 21:29:00
Цей НІК мабуть сидить в Москві і відробляє свою зарплату

lesya 2007-12-09 / 20:12:00
KOMENTAR NA KOMENTAR N° 1.

chkoda vas "NIK", napevno sami taki virete v tsu dyrnutsu i sviato perekonani v tsomy.

НИК 2007-12-09 / 18:52:00
Голод 1932-1933 годов: правда и ложь. Что было в действительности?


Вот что показывает несложный подсчет. В 1929 году население Украины составляло 29 млн. человек. Если вычесть 6-10 млн. якобы «умерших от бильшовыцького голодомора», на которых настаивает Ющенко, то остается 23 – 19 млн. чел., принимаем 21 млн. Согласно статистическим данным, на Украине в те годы рождалось примерно по 600 тыс. человек в год, т.е. через 9 лет к 1938 году население Украины должно было бы составить примерно 26,4 млн. человек. За этот период за пределы Украины выехало 2,7 млн. человек, что было намного больше числа приехавших. С учетом этого к 1938 году на Украине должно было бы проживать, если верить Ющенковским миллионам, где-то 23,8 млн. человек. Но согласно переписи в январе 1937 года здесь проживало 30,9 млн. человек. Неувязка выходит! А 6-10 млн. умерших от голода – вымысел.

Но голод был. В 1927-31 годах, до страшного голода, и в 1935-38 годах, после него, задокументировано, что по разным причинам, не связанным с голодом, смертность была в среднем одинаковая – 518 тысяч в год.

Известно также, что в 1932 году на Украине умерло 630 тыс. человек, вычитаем 518 тыс., получаем 112 тыс. человек – именно столько умерло в 1932 году от голода. В 1933 году на Украине умерло 794 тыс. человек, вычитаем 518 тыс., получаем 276 тыс. человек – столько умерло от голода в 1933 году. Складываем и получаем, что в 1932-33 годах от голода умерло 388 тыс. человек. Да, голод был, но не было голодомора – сознательного истребления народа.

Да, за годы Советской власти были голодные 1921-22, 1932-33 и 1946-47 годы. Три эпизода, связанные с разрухой после гражданской войной, с засухой и подготовкой к новой войне, с послевоенной разрухой Великой Отечественной войны. Но царскую Россию конца XIX и начала XX века каждые 4-5 лет сотрясал голод. Выдержка из доклада царю 1892 года: «Только от недорода потери составили до двух миллионов православных людей» (т.е. тех, кого отпевали в церквях, «инородцы» и старообрядцы в счет не шли). В зиму 1900-1901 годов голодало 42 млн. человек, из них умерло 2 млн. 800 тыс. человек. В 1911 году голодало 32 млн. человек, умерло 1 млн. 600 тыс. человек.

Раздувая истерию вокруг голода 1932-33 годов, ющенковский режим устраивает сатанинскую пляску на могилах жертв этой трагедии. Тем самым власть стремится отвлечь внимание людей от своих преступных действий, которые привели Украину к катастрофическим последствиям.

Ющенко - убийца тех, кто сегодня массово гибнет и не рождается. Ведь Ющенко – один из главных организаторов в Украине разрушительной человекоубойной системы под названием капитализм, от которого произошли все крупные трагедии на Украине в последние годы. Грабеж трудовых вкладов и «предприватизационное» банкротство предприятий посредством гиперинфляции – это дело рук председателя Нацбанка Ющенко. Остановка предприятий шахтного машиностроения и закрытие перспективных шахт – это тоже преступления Ющенко, но уже в ранге премьер-министра. Непрекращающийся с конца 2004 года политический кризис, грозящий в любую минуту перерасти в кровавый конфликт – это работа Ющенко в должности президента. Сюда же нужно добавить сумасбродный указ Ющенко о разгоне ГАИ, в резуьтате которого погибло и травмировано огромное количество людей и трудно поддающейся ущерб от разгула автодорожной преступности и контрабанды. Сокращение населения на 6 млн. чел. и 7 млн. трудовых эмигрантов – в этом итоговом результате капитализации Украины есть «выстрел» и Ющенко. И вот еще один подарок от «апельсина»: вместо обещанных миллионов новых рабочих мест – кресты по все Украине «на честь голодомора».

Украина, которая при социализме входила в десятку наиболее развитых стран мира, сегодня занимает первое место в Европе по смертности и последнее – по рождаемости. Смертность в два раза превышает рождаемость, здоровых детей рождается только 10%, в стране 500 тысяч ВИЧ-инфицированных. Картину деградации довершают эпидемия туберкулеза и рост алкоголизма и наркомании. Таковы результаты перехода от социализма к капиталистической рыночной экономике, основанной на частной собственности на средства производства.




НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини