Побачила світ книжка про гуцульську кухню

Мабуть, кожному, хто хоч раз побував у Карпатах, доводилося куштувати традиційні гуцульські страви. Ну, а той, хто ще не пробував, матиме тепер можливість сам приготувати гуцульські смаколики.

Побачила світ книжка про гуцульську кухню

У видавництві «Тиса» побачила світ книжка кулінарних рецептів знаного косівського редактора і краєзнавця Петра Гавуки та львівської журналістки  і краєзнавця Олени  Масляник «Гуцульська кухня». Це повноколірне 128-сторінкове видання пропонує рецепти найпопулярніших гуцульських народних страв, які пройшли «випробування» віками. У них поєднані особливості традиційної карпатської кухні, а також кухонь народів, які є сусідами гуцулів, зокрема, румунів, словаків, угорців та ін., та сучасної української кухні.

Як зазначають у передмові автори, у всі часи й у всіх народів страви національної кухні вбирають у себе дух і характер народу, який їх створив, відбивають стиль його життя. У цьому можна переконатися, коли приїхати в Карпати — гори прості у своїй величі, суворі й щедрі водночас, як і люди, які живуть тут. Гуцули — народ глибоко віруючий, роботящий, гостинний. Бог наділив їх мистецьким даром, ґаздівським, а також навиками смачного куховарства. Тож не дивно, що гуцульська національна кухня відома далеко поза Україною.

Карпати для місцевих жителів — не лише рідний дім, а й джерело існування. Адже ліс — справжній годувальник: увесь літньо-осінній сезон триває заготівля грибів і ягід, а в чистих потоках виграє форель, з полонинських пасовищ господарі приносять запашну бриндзю, сир, молоко. Усе це — основа уславленої й улюбленої багатьма гуцульської кухні. Характерною її рисою є простота набору продуктів і доступність технології приготування. А традиційні місцеві овочеві, молочні, рибні та м’ясні страви мають високі смакові якості. Особливо якщо приготовлені в сільській печі, в глиняному чи чавунному горщику, без додавання різних штучних компонентів: жирів, барвників, ароматизаторів, згущувачів …

Господині-гуцулки — справжні берегині автентичної кухні. В кожної з них є свої таємниці приготування страв — і святкових, і на щодень, — які передаються в родині з покоління в покоління, а також запозичені в різних регіонах Карпатського краю. І це дуже похвально, що досвід передається від матері — доньці, від бабусі — внучці, сусідам. Подекуди добрі куховарські здібності мають і чоловіки.

Гуцульська кухня вирізняється простотою й водночас оригінальністю страв. Найбільш уживані тут продукти: кукурудзяні борошно й крупа, картопля, квасоля, гриби і, звичайно ж, бринза або «бриндзя», як ласкаво називають її самі гуцули.

Має гуцульська кулінарія свої, властиві тільки їй, традиційні страви. Це — бануш (банош), який готують з кукурудзяного борошна й сметани у чавунному казанку на відкритому вогні.  До гуцульської кухні також відносяться: гуслянка (кисломолочний продукт), вурда (різновид овечого сиру), шупеня (страва з квасолі) та інші.

Гуцульська кухня надзвичайно багата національними традиціями та розмаїттям страв. Тож читайте, варіть, смакуйте гуцульськими стравами, частуйте ними рідних, друзів, знайомих. І хай у вашому гостинному домі пахне Карпатами.

P.S. Замовити книгу можна  за  моб. тел. 067-671-1558

Анна Грапенюк для Закарпаття онлайн

20 листопада 2016р.

Теги: гуцули, кухня

НОВИНИ: Соціо

18:01
У жовтні в Ужгороді народилися 180 малюків, серед них дві двійні
17:11
/ 1
На Закарпатті викрили офіцера Міноборони, який заробляв на незаконному переправленні військовозобов’язаних Фото новина
16:25
/ 2
На Донеччині поліг Юрій Бенко з Тересви на Тячівщині Фото новина
15:13
На Закарпатті відкрили набір на тримісячний курс національного спротиву
13:59
/ 1
Судитимуть закарпатця, який воює на боці російських окупантів
12:59
На війні з рф поліг захисник із Буштина Юрій Шебедяк Фото новина
11:59
На Закарпатті, щоби унеможливити нові прориви авто, біля пунктів пропуску встановили бетонні блоки-загороджувачі Фото новина
10:49
На Мукачівщині у ДТП травмувався водій легковика
10:00
/ 3
У Перечині через будівництво нового ЖК перенесуть блокпост прикордонників Відео новина
09:02
У Білках проведуть в останню путь захисника Ярослава Бокотея Фото новина
18:11
У Чопі стартувала безкоштовна вакцинація тварин від сказу
17:12
У Мукачеві через чадний газ постраждав 13-річний хлопець
16:22
"Я не знав, як я звідти виберусь, але завжди знав, що виберусь", – історія прикордонника на псевдо Кум Фото новина
16:16
На в’їзді у село Гать зіткнулися легковик і мікроавтобус Фото новина
15:26
/ 2
На війні з рф загинув військовий із Пацканьова Анатолій Лесьо Фото новина
14:16
Закарпатські рятувальники допомогли спустити з гори травмованого добермана Фото новина
13:15
На Рахівщині у горах знайшли тіла двох чоловіків Фото новина
12:24
В Ужгороді попрощаються із полеглим захисником Михайлом Гончаруком Фото новина
11:03
На Хустщині викрили схему незаконного переправлення чоловіків до Румунії Фото новина
10:04
У румунських Карпатах врятували двох українців, які три дні блукали на висоті Фото новина
08:59
/ 3
На війні з рф поліг захисник із села Тур’ї Ремети - Михайло Малеш Фото новина
18:16
П’ятдесят ветеранів зійшли на Говерлу в межах програми реабілітації Фото новина
16:27
/ 5
На Драгобраті відкрили пам’ятник Герою України Дмитру Коцюбайлу «Да Вінчі» Фото новина
14:52
/ 1
У румунських Карпатах знайшли виснаженого українця, який блукав понад 20 днів Фото новина
12:52
Мукачівець Ілля Ковач став абсолютним чемпіоном України з пауерліфтингу серед юніорів Фото новина
» Всі новини