Закарпатці взяли участь у науковому симпозіумі в Румунії (ФОТО)

Науковці Карпатського біосферного заповідника та Ужгородського національного університету, взяли участь у роботі Міжнародного наукового симпозіуму, який пройшов 28 жовтня 2016 року, в румунському прикордонному місті Сигет-Мармацієй, з нагоди відзначення 135 річчя від дня народження, видатного румунського природодослідника та громадського діяча Артура Комана. Організаторами конференції виступили муніципалітет міста Сигет-Мармацієй та Музей Мараморощини в цьому місті. В його роботі взяли участь науковці, природоохоронці та громадські діячі з Румунії, Угорщини та України.

Закарпатці взяли участь у науковому симпозіумі в Румунії (ФОТО)

Цікаво нагадати, що в цьому історичному центрі Мараморщини, у відносно невеликому містечку із населенням близько 40 тисяч чоловік, протягом багатьох десятиріч функціонує відомий у Європі науковий й історико-культурний центр – Музей Мараморощини. 

Багато хто в сусідньому Закарпатті мабуть і не здогадується, що музей Мараморощини – це надзвичайно цікавий історико-культурний комплекс, до складу якого входять одинадцять окремих музеїв та будинків- музеїв видатних особистостей Мараморщини. Серед них музеї етнографії, історії, археології, природничих наук, єврейської культури тощо. А одним із директорів цього Музею у свій час працював й відомий румунський громадський діяч, ботанік та лісовий інженер Артур Коман (1881- 1972). 

Виступаючи на конференції з доповідями та повідомленнями, директор музею, музеограф Тодінца Георге, доктори Йожеф Береш, Міхай Данчус, Васіле Тімур Чіш ( Сигет-Мармацієй), Андраш Гурбані та Ласло Форро (Будапешт, Угорщина), Ярослава Гасинець та Роман Кіш (Ужгород, Україна), професори Іон Надішан, Овідіу Ігнат (Бая-Маре), доктор, професор Васіле Куреляк (Верхня Рона) та ще біля двадцяти інших доповідачів, детально говорили про видатний внесок Артура Комана у дослідження природи та в розвиток Мараморощини.

Велика увага приділена сучасному стану вивчення та моніторингу флори та фауни, менеджменту збереження особливо цінних природних територій, екологічним наслідкам антропогенного впливу на природне середовище, етно-демогеографічнім аспектам розвитку українських громад на Мараморощині тощо. 

Доповідаючи на конференції, доктор біологічних наук, професор, заступник директора Карпатського біосферного заповідника Федір Гамор. насамперед наголосив, що на території історичної Мараморощини народилось чимало видатних науковців та громадських діячів, які внесли значний вклад в дослідження природи, історії та культури цього регіону та прославили його в світі. Імена багатьох із них, золотими літерами вписані в історію світової науки та культури. 

З нагоди відзначення ювілейних дат їх народження вдячні нащадки організовують на їх честь міжнародні наукові форуми, встановлюють пам’ятники та меморіальні скульптури. 

Так, до прикладу, в угорському місті Туркеве, уродженцю села Луг ( Рахівський район), відомому зоологу та екологу, члену Угорської та Австрійської академій наук Яношу Балогу встановлено пам’ятник, а в 2012 році в цьому ж місті з нагоди його сторіччя проведено велику міжнародну наукову конференцію. У зв’язку із відзначенням 200-річчя від дня народження натураліста-аматора, першодослідника рослинного світу Мараморощини Людвига Вагнера, вихідця із села Tiszabogdany (нині Богдан), в 2015 році в місті Хуст встановлено меморіальну скульптуру та проведено в місті Берегово Закарпатської області Міжнародну наукову конференцію «Внесок натуралістів-аматорів у вивчення біологічного різноманіття».

А нині нові покоління дослідників та природоохоронців не тільки продовжують започатковані цими видатними історичними постатями традиції із вивчення природної та культурної спадщини, але в умовах значного антропогенного тиску забезпечують їх охорону та збереження.

У цьому контексті в Україні чимала роль належить Карпатському біосферному заповіднику, а в Румунії  – природному парку «Гори Марамуреш» та національному парку «Гори Родней». Дослідження територій, які увійшли до їх складу, першими проводили Артур Коман та Людвиг Вагнер. 

Наголошено, що Карпатський біосферний заповідник, який створений в 1968 році, і займає зараз площу понад 58 тисяч гектарів, охороняє в складі українсько-словацько-німецької номінації «Букові праліси Карпат та давні букові ліси» як єдиний в Україні природний об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 

Тут охороняється величезне біорізноманіття, в тому числі значна кількість рідкісних та зникаючих видів рослин і тварин та середовищ їхньої існування, проводиться значна екого-просвітницька робота, створена для цього відповідна інфраструктура, впроваджуються проекти зі сталого розвитку регіону його розташування тощо.

З метою вшанування людей, які вивчають та охороняють природні та культурні цінності, оспівують їх в творах літератури та мистецтва, нами запропоновано започаткувати міжнародну українсько-румунську премію «Карпатська корона», яка вручалась би один раз на рік одному з науковців, літераторів, журналістів чи митців від Румунії та України.

За матеріалами симпозіуму готується до друку спеціальний збірник наукових праць Музею Мараморощини.

Учасники цього зібрання ознайомились також із роботою Музею природничих наук та взяли участь у церемонії відкриття пам’ятника Тарасу Шевченку у місті Сигет-Мармацієй, який 29 жовтня 2016 року урочисто відкрили міністри закордонних справ України Павло Клімкін тай Румунії Лазар Коменеску.

 
 
 
 
 
 

Федір Гамор, доктор біологічних наук, професор, заступник директора Карпатського біосферного заповідника для Закарпаття онлайн

01 листопада 2016р.

Теги: Сигет, Румунія, Шевченко

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини