Під "скандал Суркова" Москаль відкриватиме у Виноградові "вкрадений" об’єкт, яким опікується московський пропагандист "русинського" сепаратизму (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні, 27 жовтня, заплановано візит голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля до Виноградова на відкриття споруди хоспісу. Ширшому загалу цей об’єкт відомий за наслідками штучно роздутого скандалу про, начебто, масштабну крадіжку коштів, виділених в рамках грантового проекту ЄС. Насправді, у цьому випадку піар для "губернатора" якщо й буде, то хіба протилежний до того, який заплановано.

Під "скандал Суркова" Москаль відкриватиме у Виноградові "вкрадений" об’єкт, яким опікується московський пропагандист "русинського" сепаратизму (ФОТО, ВІДЕО)

Насправді скандал, зініційований чинною владою, що прийшла до керівництва району і області в результаті місцевих виборів 2015 року (на Виноградівщині це коаліція БПП «Солідарність», «Відродження», УМДС, в облраді – БПП «Солідарність», «Відродження», «Опозиційний блок і також депутати-угорці) мав на меті значно банальніші речі – здискредитувати владну команду Олега Любімова, що ототожнювалася з впливом у районі В.Балоги, та перерозподілити залишки невикористаних грантівських коштів.

При цьому, протягом всього періоду будівництва об'єкту і Агенція регіонального розвитку Виноградівщини (керівник – Володимир Шевчук), і підрядна організація, яка відкрито перемогла в тендері, проведеному за європейськими правилами, неодноразово перевірялися компетентними органами на предмет використання коштів та відповідності проведення будівельних робіт проектно-кошторисній документації. При цьому якихось справді масштабних порушень чи зловживань виявлено не було.

Натомість, у рамках уже згаданої політичної акції з дискредитації попередників, нове керівництво Виноградівської районної ради взагалі поставило під сумнів необхідність хоспісу для району через, начебто, неможливість його утримання. Робилося це попри те, що ще в процесі розробки та подання проекту Управління охорони здоров’я  Закарпатської ОДА гарантувало надання закладу статусу обласного з відповідним фінансуванням.

У підсумку, попри діючий контракт з підрядником, роботи було повністю зупинено за надуманною причиною про, начебто,  масштабне розкрадання грантових коштів. Було організовано серію звинувачувальних матеріалів у місцевих ЗМІ і на провідних телеканалах України та видано спеціальну брошуру «Украдений хоспіс», в яких маніпулювалося недостовірними цифрами та фактами і навіть наводилися фото не того об’єкту.

Тодішній директор Агенції місцевого розвитку Виноградівщини Володимир Шевчук був звільнений сесією районної ради не зважаючи на те, що до завершення залишався один місяць. На його місце був призначений громадянин Російської Федерації Артур Шерегі. За необгрунтованю заявою останнього було відкрите кримінальне провадження за, начебто, фактами розкрадань у процесі спорудження хоспісу. У рамках кримінальної справи за рішенням суду було проведено ряд перевірок, зокрема і Державною аудиторською службою України (колишнє КРУ). І практично всі притягнуті за вуха "факти" не підтвердилися. Але, попри це, справу досі не закрито.


 

Артур Шерегі

Депутатів Виноградівської райради вперше на сесії назвали Загалом, особа А.Шерегі, який несподівано вигулькнув при новій владі на Виноградівщині потребує певної деталізації.

Навесні 2014 року, на піку агресії Росії в Україні, Закарпаття онлайн опублікувало інформацію про те, що політтехнологом, громадянином Росії Артуром Шерегі, який є уродженцем Виноградівщини, було розповсюджено пропагандистську дезінформацію про те, що, начебто, 24 квітня на Закарпатті буде оголошено створення незалежної республіки. На той час А.Шерегі був засновником та модератором сайту "Нове Закарпаття", через який з Росії поширював інформацію, яка мала на меті дестабілізувати ситуацію на Закарпатті. Саме з подачі цього маловідвідуваного електронного ЗМІ "сенсацію" поширили ряд непрофесійних і неперебірливих закарпатських мас-медіа.За офіційними даними, родина Шерегі в Росії володіє десятками автомобілів.
Артур Шерегі та його батько очолюють Московський Центр соціального прогнозування та маркетингу, звинуваченого в масштабному розкраданні коштів держбюджету в Росії.

Відповідно до інформації, поширеної А.Шерегі, заява про проголошення незалежності Закарпаття мала бути приурочена до чергової річниці з дня народження Олександра Духновича, за версією А.Шерегі – одного з основоположників русинського руху на теренах Закарпаття. У цьому контексті йшлося про, начебто, активізацію в області радикальних угруповань – націоналістичних "русинських" організацій «Карпатороси» і «Кротон», «які виступають за проведення референдуму про вихід Закарпаття зі складу України і відновлення русинської держави «Карпатська Україна».
На Закарпатті А.Шерегі працював, зокрема, у команді відомого своєю прихильністю до кремлівської версії "русинства" екс-нардепа від Партії регіонів Івана Бушка.
Вся ця діяльність абсолютно респондується з ініційованими в Російській Федерації планами по дестабілізації Закарпаття, що буквально цими днями стали відомими громадськості в контексті масштабного скандалу у «справі Суркова». Останній неабияк стурбував Г.Москаля, оскільки в оприлюднених документах фігурують ключові "соратники" Г.Москаля по "широкій коаліції" в облраді 
 Михайло Ланьо (Блюк), Іван Чубирко та ін.
 

Зрештою, після звільнення В.Шевчука, з будівельного майданчика "попросили" піти підрядника. Відтоді (кінець грудня) роботи на об’єкті не здійснювалися. При цьому на рахунку залишилося понад 80 тис євроневикористаних грантових коштів третього траншу і ще понад 100 тис євро не отримано в рамках четвертого траншу.

Лише через 9 місяців, 9 вересня поточного року, був оголошений новий переможець тендеру, яким визнано ТОВ "Торговий Дім Універсал Україна" зі статутним капіталом у розмірі, як свідчить Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, всього в 1 тис. грн, і єдиним засновником –- Єнокяном Кареном Вачагановичем. Керівника цього підприємства – Максима Беднарика, як свічить той ж реєстр, призначено щойно 10 жовтня. Тобто, конкретно під перспективу «освоєння» «вкрадених» коштів.

Станом на вчора, коли було зроблено це відео, на об’єкті не зроблено нічого. Хіба що кудись пропали радіатори, що вже були встановлені в приміщеннях першого поверху.

Фото приміщень з радіаторами, зроблене майже рік тому близьким до чинної влади виданням "Голос Карпат"


Що отримала Виноградівщина в підсумку такої боротьби з «папєрєдніками»?  Не зданий вчасно об’єкт, втрачені інвестиції (кошти МТД прирівнюються до інвестицій) на суму майже 200 тис євро  і поточні витрати на закінчення будівництва з обласного бюджету.

Чи вартували "політична доцільність" і зведення політичних рахунків таких втрат?

Безумовно ні.

На відміну від Закарпаття, в інших регіонах влада активно долучилась до проблемних проектів і, в підсумку, всі разом достойно прийшли до фінішу. 

На Закарпатті ж втрачено час і довіру закордонних партнерів. А ще – не виправдано очікування людей, що страждали на невиліковні недуги і очікували на фахову медичну допомогу, яка б полегшила їх страждання.

І саме цей ужинок власних політичної неперебірливості і безгосподарності «відкриватиме» сьогодні у Виноградові Г.Москаль.

Довідка

У грудні 2012 року у рамках програми ЄІСП (Європейського інструменту сусідства і партнерства), Агенція місцевого розвитку Виноградівщини отримала грант на розвиток системи паліативної допомоги у Виноградівському районі (Україна) і Саноцькому повіті (Польща). Тоді ж була підписана Грантова угода між Товариством помочі Святого Альберта (Польша), Агенцією місцевого розвитку та Виноградівською районною радою щодо реалізації проекту за фінансуванням міжнародної технічної допомоги.

Проект передбачав створення хоспісу в м. Виноградів на 25 ліжко-місць для невиліковно хворих людей. Для цього планувалося здійснити реконструкцію під хоспіс приміщення колишнього штабу військової частини і закупівлю необхідного обладнання (на основі досвіду польської сторони). Термін реалізації програми – 22 місяці, починаючи з грудня 2012 року, тобто кінець 2014 року.

Однак, у зв'язку з форс-мажорними подіями в Україні (Революція Гідності, війна, шалена інфляція) проектно-кошторисна документація потребувала  коригування і, за погодженням з Міністерством розвитку та інфраструктури Польщі, термін закінчення програми двічі переносився, зокрема вдруге – на кінець 2015 року. Проте до кінця 2015 всі проекти, що реалізувалися в Польщі, Білорусії та Україні, були завершені. Єдиним незавершеним об'єктом залишився Виноградівський хоспіс, реалізації якого завадили дії чинної влади.

27 жовтня 2016р.

Теги: хоспіс, Артур Шерегі, сепаратизм, Виноградів,

Коментарі

... 2016-10-28 / 05:16:58
Заради об'єктивності потрібно називати і місцевих виноградівських героїв цієї ганебної справи. Це і голова райради Любка і голова райдержадміністрації Русанюк, депутати райради зек Албок, депутат районної ради колишній мусор Лихтей, колишній редактор місцевої газети-проститутки злодій Кіш... Це люди, які ніколи і нічого в районі не зробили, окрім ось такої підлоти.

Shoni 2016-10-27 / 23:45:57
Blya...
Sliv nema. Dovgo sche budutj terpity zakarpatci ce lyse murlo.

Melan Cholik 2016-10-27 / 23:27:01
Nedobre to je !

Роланд 2016-10-27 / 22:15:30
Не здивуюся, якщо у Москаля є румунський паспорт..

Дід Микола 2016-10-27 / 18:59:34
мусор чесним не буває, а тим паче з таким стажем в мусарні, там нормальні з розуму сходять або тікають.

васі знайкові 2016-10-27 / 18:41:39
Дурню, глянь план ОДА вкінці. Там для таких дебілів як ти спеціально червоним виділено.

вася знайка 2016-10-27 / 17:45:18


******** мало ся лоханули. бо йсе було не відкриття а оглядини.


Сивлюський 2016-10-27 / 17:35:16
А шо ви хотіли від мєнта-беспредєльщика?
Він давно показав себе у всій красі створивши калоліцію з бандюками.
Але це ще квіточки, бо скоро наступить відповідальність за незавершений по їхній вині проект. Прийдеться грошики Європі вертати. Угадайте з чийого кармана будуть вертати?

сорри 2016-10-27 / 16:27:22
Москаль такий самий злодій, як і зграя Януковича, тільки замаскований у вишиванці. А дурний народ, якому він по вухах їздить, вірить

севлюш батьо 2016-10-27 / 14:24:00
а штепсель (Русанюк) на посаді лиш завдяки свому батьку, який з лисим давні друзі

політаш 2016-10-27 / 13:27:57
зараз Москаль, Ланьо-блюк та вся його команда є "сурками". Лиш вони на жаль ни сплять, а роблять реальну шкоду закарпатцям.

Румин 2016-10-27 / 12:31:44
Кажуть шо в декларацію Гена вписав квартиру в Румуніі в Бухаресті, ал забив вписату квартиру в Ужгороді на Льва Толстого яку дустав коли був начальником Ментовки Закарпаття яку здає до типирка в аренду

ось так 2016-10-27 / 12:29:20
Москаль - людина Медведчука. Тому і Шерегі на місці, і всі інші, відповідно до плану Суркова

патріот 2016-10-27 / 12:25:12
То лисий - ще й афер? Буде відкривати незавершене приміщення?
Цікаво, як його прес-служба буде братии ракурси для фото?

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 4
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини