Поліція Ужгорода сприяє злочинам рейдерів, що тероризують мовну школу "ЛІК"

Відома на Закарпатті мовна школа ЛІК в Ужгороді страждає від рейдерських атак. Складна ситуація стала можливою завдяки потуранню та бездіяльності державних органів.

Поліція Ужгорода сприяє злочинам рейдерів, що тероризують мовну школу "ЛІК"

Про це йшлося на зустрічі співробітників "ЛІКу" з закарпатськими активістами та журналістами в приміщенні мовної школи на вулиці вулиці Лучкая, 16.

Через призму конкретної ситуації було зачеплено широке коло тем - від культури до корупції, рейдерства та неможливості захистити свої законні права та гідність в умовах неправової держави.

Про передісторію ситуації, що склалася довкола будівлі "ЛІКу", розповіла керівник школи Олена Шенцева. З її слів, попри те, що нинішня будівля мовного центру купувалася, реконструювалася і добудовувалася саме під мовну школу як єдиний комплекс, нині на верхніх поверхах будинку, свого часу переведеного в нежитловий комплекс, розпочалися будівельні роботи по переобладнаню колишніх навчальних класів під житло.

Цього не мало би статися в силу одразу кількох причин. Насамперед, в суді ще триває розгляд справи щодо неправомірності фіктивного перепродажу частини цілісного комплексу "ЛІКу" двома з трьох колишніх засновників школи, при тому, що інші засновники школи мали першочернове право викупу. По-друге, нинішній власник двох верхніх поверхів навіть не потрудився обладнати - відповідно до іншого судового рішення щодо розподілу будівлі між власниками - окремий вхід до приміщень, які збирається переобладнати під квартири.

Власне через призму останньої проблеми, що вималювалася колись не з вини "ЛІКу", а через поспіх, з яким рейдери свого часу "купували" і намагалися оформити через суд ласий шмат нерухомості в історичному центрі Ужгорода, нині "висвітлився" цілий клубок корупційних проблем, що мало не паралізували роботу авторитетного закладу.

Не встигли "ліківці" нашвидкуруч знайти додаткові приміщення для занять після того як їм, всупереч умовам договору, на початку навчального року відмовили в оренді необхідних для роботи площ на поверхах, які колись належали школі, як новий власник в особі директора митно-брокерської фірми ТОВ "ЄвроКонтинент" Романа Гнатика розгорнув справжній терор щодо співробітників "ЛІКу" вже у їх власних приміщеннях - змінюючи на власні замки дверей до їхніх приміщень, заносячи будматеріали для ремонту через приватні приміщення школи і, що вже зовсім абсурдно, просто крадучи вхідні двері в законні приміщення "ЛІКу".

Найжахливіше в цій ситуації те, розповідає О.Шенцева, що намагаючись захиститись у ПРАВОВИЙ спосіб, школа, в підсумку, опинилася віч-на-віч з нахабністю рейдерів. Бо поліція, яка мала би стати на захист законності і спрямувати конфліктуючі сторони в русло законності, а саме - вирішенню спору через суди, насправді стала на бік того, хто демонструє більше нахабства та грошей.

Доходило до абсурду: попри те, що встановлені у приміщенні відеокамери зафіксували викрадачів майна "ЛІКу", що виявилися працівниками, найнятими на роботу Р.Гнатиком, поліція, яка під час виклику обіцяла діяти у передбаченому законом порядку, у підсумку навіть не внесла злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Натомість вже наступного дня пропонувала інтелігентам з мовної школи варіант вирішення явно кримінальної історії з рейдерами... в приватному порядку. А коли вкрадені двері раптом "знайшлися" в приміщеннях на верхніх поверхах, поліцейські, замість зафіксувати факт крадіжки, самі несли їх назад з третього на перший поверх. Наче підпрацьовуючи на побігеньках в грошовитого злочинця.

З десяток викликів правоохоронців за наслідками ситуацій, спровокованих Р.Гнатиком, все ж, факт за фактом, порушення за порушенням, злочин за злочином,  фіксуються "ліківцями" і, безумовно, ляжуть в основу нової судової справи. Закарпаття онлайн познайомить з ними своїх читачів у наступних публікаціях на цю тему. Однак відкритою залишається цілком очевидна проблема корумпованості тих, від кого вимагається всього лиш виконання їх безпосередніх обов'язків - фіксація злочинів і правопорушень. Бо на кого ж тоді, як не на правоохоронців, розраховувати людям, що звикли заробляти власним інтелектом, а не рейдерськими оборудками із "віджимання" чужого майна?

Крім присутніх на зустрічі журналістів ситуацією, що через бездіяльність тих, хто мав би стояти на сторожі закону, спрямувалася в очевидно неправове русло, зацікавилися і члени Громадського конвенту Ужгорода Юрій Світлик і Василь Маняк. Вони запропонували "жертвам" злочинної змички рейдерів і по(мі)ліції сформулювати проблему в документах і аргументах і, як прикрий прецедент, донести її до ширшого загалу під час публічних заходів на тему взаємодії громадянського суспільства та поліції, що їх Громадський конвент Ужгорода організовує спільно із Празьким інститутом безпекових досліджень, Центром стратегічного партнерства, Ужгородським національним університетом та Управлінням патрульної поліції Ужгорода та Мукачева, за підтримки уряду Чеської Республіки.

У таких умовах конфлікт, що його свідомо і протизаконно намагалися мінімізувати і вирішити на користь однієї зі сторін, може набути нового, загальноукраїнського звучання з відтінком вже міжнародного скандалу. Тим більше, що біля своїх витоків "ЛІК" і був засновуваний як вдалий приклад інтелектуальних інвестицій в Україну з Заходу, а конкретно - з Франції.

10 жовтня 2016р.

Теги: ЛІК, рейдер, Роман Гнатик, поліція

Коментарі

Ігор 2016-10-24 / 14:31:09
Звичайно сприяє, особливо коли рейдером є працівник сбу і кум начальника слідства Дурневича А.

капіталіст 2016-10-10 / 22:32:01
Правый сегмент., рейдерство як невід'ємна частина капіталізму існує виключно в твоїй голові.
Соціалізм вмер, а ти ще живеш совковими пропагандистськими штампами

Правый сегмент. 2016-10-10 / 15:05:33
Вообще, рейдерство - НЕОТЪЕМЛЕМАЯ ЧАСТЬ КАПИТАЛИЗМА! Давно пора это знать. В тех же США - рейдерство процветает с размахом! В Европе тоже.

Степан Крук -діду Миколі 2016-10-10 / 10:22:00
Саме так Діду! Все добре ти бачиш із своєї печі! Нехай ті жлоби в галстуках ідуть в дупу! А ми, дасть Бог, дойдемо до Європи. Без них...

Дід Микола 2016-10-10 / 09:48:43
З такими жлобами в галстуках і вишиванках не в Європу йти треба, а лише в дупу, вєрной дорогой ідьом товаріщі.

НОВИНИ: Кримінал

20:56
/ 1
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 5
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
» Всі новини