936 циганських сімей на Мукачівщині отримують державну соцдопомогу, місячний фонд виплати сягає понад 2 млн грн

У Мукачівській РДА відбулася оперативна нарада по питанню вжиття термінових заходів для попередження конфліктів на етнічному ґрунті. На зборах, окрім представників влади та відповідальних чиновників, були присутні також і лідери й представники ромських громад.

936 циганських сімей на Мукачівщині отримують державну соцдопомогу, місячний фонд виплати сягає понад 2 млн грн

Відкриваючи зібрання до присутніх звернувся очільник Мукачівщини Сергій Гайдай, який зазначив, що індикатором до проведення наради став трагічний інцидент, який трапився у селі Лощинівка на Одещині, де на фоні кримінального злочину розгорівся конфлікт на етнічному ґрунті. Щоби запобігти виникненню конфліктних ситуацій, потрібно винести на поверхню всі проблемні моменти, обговорити їх на напрацювати спільні компромісні рішення, відзначив Сергій Гайдай.

У Мукачівському районі, який найбільший в області за кількістю населених пунктів, ромське населення проживає на території 11 сільських та селищної рад: Чинадіївська, Страбичівська, В. Лучківська, Ракошинська, Чомонинська, Серненська, Жнятинська, Павшинська, В. Визницька, Обавська, Зняцівська. Про це повідомив під час виступу начальник управління соціального захисту населення Олександр Немйо. За його словами, станом на 1 жовтня року на обліку в управлінні соцзахисту знаходиться 386 сімей з числа ромського поселення, які користуються пільгами із 50% знижкою за оплаті за комунальні послуги.

Загальна кількість отримувачів державної соцдопомоги сім’ям з числа ромського населення складає 936 сімей, а місячний фонд виплати сягає 2 мільйони 73 тисячі гривень.

Здебільшого, мешканці Мукачівщини ромської народності оформляють такі види державної допомоги, як: виплата по вагітності та пологам, одноразова допомога при народженні, виплата одинокій матері та виплати малозабезпеченим сім’ям.

Разом з тим, більшість ромських сімей проживає бідно, в антисанітарних умовах, а діти – недоглянуті та часто залучаються до жебракування. Важливою проблемою залишається доцільність використання «дитячих» коштів одинокими матерями, тобто в інтересах дітей. Для відстеження ситуації та з метою захисту інтересів дітей при Мукачівській РДА створена спеціальна комісія, яка здійснює виїзди та перевіряє сім»ї, що отримують матеріальну допомогу від держави. Але часто комісія зустрічає агресивну реакцію з боку представників ромського населення.

Сергій Гайдай звернувся до представників ромських поселень з проханням донести до мешканців постелень важливу інформацію: метою комісійних обстежень є не припинення виплат, які гарантовані державою, а моніторинг доцільності використання коштів матерями та спонукання їх для належного виконання обов’язків.

Крім питань соціального плану, на нараді обговорили й ряд інших важливих моментів, що стосуються життя ромських громад та які потрібно приводити у відповість до законодавчих актів. Зокрема, це і питання реєстрації за місцем проживання, виготовлення документів на право власності житла або земельної ділянки, вводу житла в експлуатацію та інше. Піднімалося питання щодо обліку гужового транспорту, який також є учасником дорожнього руху.

Окрему увагу було приділено питанню медичного забезпечення населення ромської національності та проведенню просвітницької роботи з молоддю щодо здорового способу життя.

Важливим акцентом у контексті наради стало питання про створення органів самоорганізації у самих ромських поселеннях, мета яких - виконувати комунікаційну функцію між державними структурами та ромською громадою, проводити роз’яснювальну роботу та спільно з районною владою сприяти у інтеграції ромів до сучасного суспільства. 

05 жовтня 2016р.

Теги: родини, цигани, соцдопомога, фонд

Коментарі

ЄСи 2016-10-05 / 17:32:33
а спритні цигани (типу М. Горвата) через свої громадські організації ще й з Європи немалі гранти качають.

Олексій 2016-10-05 / 16:48:54
Зі мною по сусідству такі живуть. Нічого не роблять, наркотою торгують, ще й допомогу отримують.Їздять на іномарках з молдавськими та литовськими номерами.Таке враження що вони хазяї на Україні. а ми в них в гостях.Я вважаю що не даремно Гітлер цю наволоч в першу чергу знищував.

укр 2016-10-05 / 16:14:02
цікаво скільки податків заплатили ці 936 ромських сімей в бюджет держави, з якого їм виплачується ЩОМІСЯЦЯ понад 2000 000 грн.Думаю відповідь на це питання знають всі - 0,00 грн. Крім цього роми користуються безплатною мед.допомогою, безплатним навчанням дітей в школах (витрати на утримання шкіл, з/п вчителів, безкоштовне харчування учнів і т.д. Тобто вони в бюджет дають дулю, а отримують немалі кошти: вони є паразитами суспільства.

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини