В учениці однієї зі шкіл Ужгорода виявлено гепатит А, загалом ситуація із захворюваністю в місті стабільна – санепідеміологи

Як повідомила лікар-епідеміолог Ужгородської міськрайонної філії ДУ «Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України» Лариса Зарембо, впродовж вересня 2016 року в Ужгороді зареєстровано поодинокі випади вірусного гепатиту «А» у дітей, що навчаються у двох різних загальноосвітніх закладах.

В учениці однієї зі шкіл Ужгорода виявлено гепатит А, загалом ситуація із захворюваністю в місті стабільна – санепідеміологи

Діти різного віку, проживають у різних мікрорайонах міста, тобто  вогнища вірусного гепатиту «А» не пов’язані між собою джерелом та факторами передачі інфекції.

Загалом по місту Ужгороду за вісім місяців 2016 року зареєстровано всього 9 випадків захворювання на вірусний гепатит «А», із них 7 – у дорослих, 2 – у дітей до 17 років. В порівнянні з минулими роками  епідемічна ситуація по захворюваності на вірусний гепатит «А» в місті Ужгороді – стабільна.

У 2013-2014 роках серед мешканців міста відбувся черговий циклічний підйом захворюваності на вірусний гепатит «А», під час якого було зареєстровано у 2013 році - 120 випадків, із них 63 у дітей до 17 років,  у 2014 році - 79 випадків, із них 42 у дітей до 17 років. Наступний  циклічний підйом захворюваності на ВГ «А» ймовірно очікується у 2017-2018 роках, оскільки період циклічності циркуляції збудника вірусного гепатиту становить 4-5 років. 

В зв’язку з отриманням 27 вересня екстреного повідомлення про реєстрацію випадку підозри на захворювання вірусним гепатитом «А» в учениці одного з навчальних закладів Ужгорода, яка була госпіталізована в Обласну клінічну інфекційну лікарню, працівниками Ужгородської міськрайонної філії ДУ «Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України» організовано та розпочато проведення санітарно-епідеміологічного розстеження як за місцем проживання, так і за місцем навчання хворої. З 28 вересня в класі, в якому навчається хвора, введено комплекс протиепідемічних заходів, в т.ч. обмежувальні заходи серед контактних учнів класу по 28 жовтня. З метою розірвання механізму передачі збудника інфекції серед учнів та вчителів закладу 28 вересня проведено заключну дезінфекцію в приміщеннях класу, їдальні, санвузлів та інших місцях масового перебування учнів. З метою лабораторного контролю дотримання протиепідемічного режиму у класі та в інших приміщеннях гімназії було відібрано 40 змивів на санітарно-показову флору. В інфекційному осередку було встановлено коло контактних учнів та вчителів, що спілкувалися з хворою в межах інкубаційного періоду, яких необхідно  направити на дворазове з інтервалом в 15-20 днів лабораторне обстеження на маркери ВГА через кабінети інфекційних захворювань дорослої та дитячої поліклінік міста з метою ранньої діагностики захворювання. 

В подальшому, до завершення обмежувальних заходів (карантинних) в закладі силами персоналу проводиться комплекс протиепідемічних та дезінфекційних заходів, які передбачають: вологе прибирання приміщення класу з використанням дезінфекційних засобів (поточна дезінфекція), опромінювання приміщення бактерицидною лампою. За контактними особами встановлено медичне спостереження, а саме: огляд шкірних покривів, огляд слизових оболонок очей, ротової порожнини, дослідження сечі та випорожнень, щоденна термометрія, опитування на наявність скарг. Епідрозстеження у вогнищі вірусного гепатиту «А» триває.

Довідка 

За даними ВООЗ у світі щорічно реєструється до 10 млн. випадків захворювань на вірусний гепатит А, який має повсюдне та нерівномірне поширення. Закарпатська область є ендемічною територією по захворюваності на вірусний гепатит «А».  В нашому регіоні захворюваності на гострий гепатит А притаманна осінньо - зимова сезонність з початком підйому у серпні-вересні.

Вірусний гепатит А – гостре інфекційне захворювання вірусної етіології, яке передається фекально-оральним механізмом, що характеризується переважним ураженням печінки, пожовтінням шкірних покривів  та інтоксикацією організму.

Джерелом захворювання є хвора людина, найчастіше із безсимптомними, безжовтяничними та атиповими формами гепатиту «А», які переважно зустрічаються у дітей. Інкубаційний період триває від 15 до 50 днів, в середньому 25-35 днів. 

Вірус може передаватися через «брудні руки» при тісному спілкуванні від людини до людини (особливо серед дітей у дошкільних закладах, шкільних колективах), забруднену вірусом воду, їжу, що не пройшла достатню термічну обробку, ягоди, фрукти та овочі, вимиті в забрудненій вірусом воді.

Аби попередити інфікування вірусом гепатиту А, необхідно:

Обов’язково мити руки з милом після кожного відвідування туалету та перед кожним прийомом їжі. 

Особливо важливо привити такі гігієнічні навички дітям, які є найбільш сприйнятливими до інфекції. Необхідно прослідкувати щоб у дитини в школі завжди були вологі серветки для очищення рук та індивідуальна ємність для питної води. 

Рекомендовано пити воду гарантованої якості: бутильовану або кип’ячену.  

Вживати тільки добре вимиті овочі та фрукти.  

Вакцинуватися, що може забезпечити імунологічний захист на 20 років.

30 вересня 2016р.

Теги: гепатит, захворюваність

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини