Закарпаття серед регіонів України, де найменше хворих на ВІЛ-СНІД

Подолання епідемії ВІЛ/СНІДу стало світовою соціальною проблемою і вимагає консолідації зусиль медицини, громадськості та кожної людини зокрема. Несподіваний вияв ВІЛ-інфекції на початку 80-х років XX ст. змусив людство вступити в нову еру - еру СНІДу. В історії є багато прикладів епідемій важких хвороб, які поборола медицина, однак синдром набутого імунного дефіциту (СНІД) - унікальне явище. Усім відомо, що недуга може поразити кожного, але її можна уникнути. Проте з кожним роком вірус продовжує вражати все більше людей в усіх країнах..

В Україні для протидії епідемії ВІЛ/СНІДу консолідована робота державних, міжнародних і громадських організацій. У складі МОЗ України працює Комітет з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним хворобам як урядовий орган державного управління.


Відповідно до переліку затверджених заходів та обсягу фінансування реалізовується п’ята Національна програма забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2004 – 2008 роки (далі – Національна програма). Зміни до діючої Національної програми (затверджені Постановою КМУ від 08.11.2007) спрямовують комплекс заходів з профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу на робочих місцях, навчальних закладах та соціального захисту працівників, у тому числі людей, які живуть з ВІЛ /СНІДом.


У цьому році в Україні вперше за роки епідемії ВІЛ/СНІДу число зареєстрованих хворих на СНІД зменшилось у порівняні з аналогічним періодом 2006 р. (за даними 10 місяців). Також спостерігається зниження показника захворюваності на СНІД з розрахунку на 100 тис. населення.  За період 2003-2006 рр. знижуються темпи приросту показника загальної смертності від СНІД.


Завдяки реалізації Програми профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини (з 2001 р. в межах Національної програми) втричі, до 7-10 %, зменшилось число дітей з вродженою ВІЛ-інфекцією. Програма дозволила здійснювати дворазове тестування всіх вагітних, проведення медикаментозної профілактики під час вагітності та пологів, забезпечити новонароджених молочними сумішами.


З метою забезпечення ефективності діагностики та лікування захворювання усі центри боротьби зі СНІДом забезпечені якісними тест-системами та медикаментами. У системі Служби крові України вся донорська кров проходить обов’язкове тестування на ВІЛ-інфекцію, що призупинило випадки ВІЛ-інфікування через кров. 


"В проекті бюджету на 2008 рік на Національну програму МОЗ передбачено 204 млн. гривень. Окрім того, будуть виділені кошти іншим міністерствам, які співпрацюють у боротьбі з цією епідемією, а саме Міносвіти, МВС, Департаменту з виконання покарань тощо. Тобто консолідований бюджет буде більший, а якщо порахувати ще й кошти місцевих бюджетів на подолання СНІДу, то ця цифра наближатиметься до 1 млрд гривень. Це серйозна державна підтримка "- сказав заступник міністра Валерій Івасюк.


Поширення ВІЛ-інфекції все ще пов’язано з соціальними чинниками - розвитком ін’єкційної наркоманії, високим рівнем інфікованості серед жінок секс-бізнесу, у місцях позбавлення волі. Найбільша кількість  ВІЛ-інфікованих відноситься до вікової групи 20-39 років, постійно також  зростає частка підлітків 15-17 років. Однак, питома вага  ВІЛ-інфікованих мешканців міст дещо зменшилася у 2006 р. у порівнянні з 2005 р. - з 82,9 %  до 79,5 %. однак мешканців сіл збільшилася –   з 17,1  до 20,5 %. Неблагополучна ситуація відзначається в областях центральної України та м. Севастополі. Низький рівень захворюваності на ВІЛ-інфекцію залишається у західному регіоні (Закарпатська, Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька).


Спостерігається  зростання поширення ВІЛ серед жінок фертильного віку, в тому числі вагітних,  а від так - росту числа дітей, народжених ними. Вірус все більше поражає людей, які не входять у групи ризику.


Підтримка людей, які вже стали ВІЛ-інфікованими, попередження нових захворювань і пропагування здорового способу життя – основні засоби запобігання розповсюдженню інфекції. Мало людей у нашій країні, навіть ВІЛ-позитивних, знають про те, що необхідно робити, щоб ВІЛ не перейшов у СНІД.


Хвороба, котра насамперед випливає із поведінки, заставляє кожного повернутись до одвічних цінностей – людяності, мудрості та відповідальності щодо життя свого та тих, хто прийде після нас. Тому для вирішенням складної глобальної проблеми подолання ВІЛ/СНІДу важливе значення має також мобілізація населення і громад.


Необхідно впровадження широкої та якісної освітньо-пропагандистської кампанії, як одного з найважливіших компонентів первинної профілактики – запобігання інфікування ВІЛ, формування толерантного ставлення до людей, що живуть з ВІЛ/СНІДом, розуміння та підтримки всього спектру дій суспільства у боротьбі з епідемією ВІЛ/СНІДу


Саме на рівні родин за підтримки громадських груп та ЗМІ можна реально допомогти людям знизити ступінь ураження ВІЛ-інфекцією. Це основне питання профілактики загрози епідемії. Обов’язок кожного – сприйняти цю складну проблему суспільства як свою особисту. 

Прес-служба МОЗ України
30 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

17:33
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
» Всі новини