У Мукачівському дитячому будинку-інтернаті вихованців використовують як безкоштовну робочу силу (ФОТО)

31 серпня 2016 року моніторингова група у складі незалежних громадських моніторів національного превентивного механізму Лариси Романюк, Наталії Козир, а також Регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Закарпатській області Олега Григор’єва здійснила візит до Мукачівського дитячого будинку-інтернату.

У Мукачівському дитячому будинку-інтернаті вихованців використовують як безкоштовну робочу силу (ФОТО)

У зазначеному закладі проживає 91 вихованець (9 чоловіків та 82 жінки), 2 із них є недієздатними. У ході відвідування інтернату були оглянуті житлові кімнати, медичні, культурно-дозвільні, лікувально-трудові, адміністративно-побутові та службові приміщення; вивчені особливості надання медичної допомоги та реабілітації підопічних.

Насамперед, моніторингова група відзначила, що в закладі забезпечено дуже добрі матеріально-технічні умови та якісне харчування для підопічних. Однак, незважаючи на хороші побутові умови, в дитбудинку грубо порушуються права підопічних через використання їх як безоплатної робочої сили. Попри те, що в положенні закладу вказано, що за таку роботу має бути передбачена винагорода, грошей вихованцям, задіяним у польових роботах, не сплачують.

Також згідно з медичними приписами у картках підопічних чітко вказана кількість годин, під час яких вони мають змогу займатися працетерапією. Однак вихованці закладу проводять на допоміжному господарстві значно більшу, ніж зазначено, кількість часу. Деякі підопічні під час розмови з моніторами вказували 8-10 годин роботи на полі. На момент проведення візиту на полі перебувала навіть одна недієздатна особа, в медичній картці якої взагалі протипоказані важкі фізичні навантаження. Крім того, разом із вихованцями на допоміжному господарстві займалася збором врожаю і частина молодшого медичного персоналу.

По суті частина підопічних безкоштовно працює на господарстві при дитбудинку (корівник, городи, сінокіс). Більше того, кілька вихованців взагалі починають роботу на допоміжному господарстві о 6-ій годині ранку – доять корів і доглядають за ними.

Крім того, вихованців неправомірно використовують для роботи в інших місцях – частина підопічних регулярно здійснює виїзди в села Мукачівського району, де виконує різні господарсько-польові роботи (збір фруктів, обробка сіна, посадка картоплі тощо). Відповідна інформація із переліком видів робіт, населених пунктів та кількості задіяних підопічних і персоналу зафіксована у журналах молодшого медичного персоналу. Водночас відсутні конкретні реабілітаційні програми для вихованців, трудова реабілітація підопічних зведена до їх роботи в підсобному господарстві.

Також у будівлі на території підсобного господарства постійно проживають 4 чоловіків-вихованців закладу. При чому двоє з них залишаються в закладі значно довше за визначений законом час – гранична межа 35 років. Загалом є певна кількість осіб, які залишаються підопічними дитячого будинку-інтернату, хоча їм вже давно виповнилося 35 років.

Ще одне грубе порушення виявила моніторингова група – вихованці по суті не мають можливості користуватися власними пенсійними коштами. Гроші вони здебільшого отримують разово у невеликому обсязі до свого дня народження (50-100 грн на рік). Натомість у низці заяв на отримання коштів йдеться, зокрема, про прохання виділити кошти для ремонту спальних приміщень, ліки, постільні приналежності. Тобто за пенсійні кошти вихованців оплачуються потреби закладу.

Під час візиту монітори НПМ зафіксували й багато інших порушень: деякі туалети зачинені у денний час, немає доступу до питної води на поверсі, де знаходяться спальні приміщення, туалетного паперу по суті немає (видається один рулон на всю групу на місяць). До того ж на складі виявлена його недостача – згідно з бухгалтерськими накладними на складі була тільки половина із зазначених рулонів туалетного паперу. У вбиральнях відсутні дверці, що порушує право на приватність. Попри те, що в ході попередніх візитів відзначалося, що в спальних приміщеннях відсутні приліжкові тумбочки, наразі спальні забезпечені тумбочками незначною мірою. У закладі ведеться журнал «прийому-передачі» засобів мобільного зв’язку підопічних. На нічний час телефони у вихованців забираються, повертають їх ранком. В кімнатах не достатнє штучне освітлення.

Також на момент візиту персонал не зміг надати моніторинговій групі розпорядок дня, тож була відсутня можливість перевірити, чим в даний момент мали бути зайняті підопічні.

«Після інтерв’ювання та особистої розмови з вихованцями, можу стверджувати, що у закладі існує нездоровий морально-психологічний клімат, підопічні перелякані і бояться розмовляти, так як можуть бути покарані», – зауважив Регіональний координатор Уповноваженого у Закарпатській області Олег Григор’єв.

За результатами моніторингу готуються акти реагування Уповноваженого з прав людини, які будуть спрямовані керівництву Міністерства соціальної політики, Генеральної прокуратури та Закарпатської обласної державної адміністрації.

07 вересня 2016р.

Теги: інтернат, робоча сила, вихованці

Коментарі

Це я 2016-09-07 / 21:46:42
Громадські перевірники краще би похвалили керівника закладу за те, що знаходить можливість старших за 35 років, бувших вихованців, не виганяють на вулицю. Бо тих вихованців інтернату, очевидно, ніхто нігде не чекає.

Владимир 2016-09-07 / 19:22:38
Це вони працюючи для себе а хіба ви не працював на свое благо дай Бог щоб у всіх таких закладах так було на нашій дорогі Україні а це дякуючи нашому шановного Василь Юрійович А ви перевіряючи хоч би вийшли в становище цього керівника який поховав найбідніші свою половинку Ганна вам за такі дії ні до чого більше прискіпливо та прискіпливо до дерева якому Дуже завидуете!н

Аня 2016-09-07 / 17:37:14
В таких закладах працетерапія для підопічних складає не більше 3 годин на день!!! Вони працюють по 8-9 годин, це рабство

Степан Крук 2016-09-07 / 16:17:03
Дурня! Трудова терапія сприяє соціальній реабілітації та адаптації. Про яку експлуатацію йдеться? Якщо підопічних не зайняти роботою вони просто деградують і будуть займатися єрундою

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини