В Ужгородському прес-клубі з'ясовували, хто краще протидіє корупції: правоохоронці чи журналісти

29 листопада в Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему «Робота правоохоронних органів і суду у протидії корупції».

В Ужгородському прес-клубі з'ясовували,  хто краще протидіє корупції: правоохоронці чи журналісти

З початку 2007 року на Закарпатті борцями з економічною злочинністю виявлено 61 злочин, пов’язані з корупційним діяннями, скоєними держслужбовцями. А також 43 випадки хабарництва, — повідомив начальник управління Державної служби по боротьбі з економічною злочинністю УМВС у Закарпатській області Іван Гульпа. Цьогоріч в області судами вже розглянуто 26 справ щодо хабарництва, 10 осіб притягнуто до реальної відповідальності — позбавлення волі.

Іван Гульпа також зазначив, що із загальної кількості хабарництва виявлено 4 випадки із сумою хабара понад 10 тисяч грн. Середня сума хабара на Закарпатті становить 2157 гривень. Найбільший хабар виявлено у банківській сфері та серед керівництва одного з ужгородських ринків.

В поточному році виявлено один факт одержання хабара на митному переході, аналогічний злочин виявили працівники УБОЗу. У закарпатських закладах освіти цьогоріч задокументовано 13 фактів хабарництва.

Перший помічник прокурора Закарпатської області Іван Сочка повідомив, що прокуратурою у свою чергу складено 26 протоколів про скоєння корупційних діянь посадовими особами. До суду направлено 51 кримінальну справу стосовно 55 осіб — за фактами вимагання хабара, привласнення майна, зловживання посадовим становищем тощо.

Юхані Гроссман,  директор проекту «Гідна Україна» розповів, що за результатами проведеного соцопитування, 52 % громадян держави самі готові надати хабара. Самостійно запропонувати хабара готовий кожен 12-й закарпатець (по Україні загалом — кожен шостий). Водночас на Закарпатті найвищий показник у відстоюванні своїх прав і протидії у вимаганні хабара — 63,7 % (33 % по Україні загалом).

Проект «Гідна Україна» запроваджено унаслідок співпраці між американською та українською владою і він спрямований на досягнення конкретних результатів у протидії корупції. Фахівці проекту працюють у 4 сферах: корупція у вищій освіті, судовій системі, регуляторній системі, етичні професійні стандарти. Зокрема, впроваджується міжнародний досвід протидії корупції. Проект співпрацює із близько 100 громадськими організаціями, що або моніторять виконання дій, або інформують громадян про їхні права. Журналістам зокрема пропонують навчання із проведення журналістських розслідувань, допублікаційну експертизу текстів, безкоштовну юридичну допомогу тощо. Для розкриття корупційних дій за кордоном саме журналістські розслідування залишаються одним із найефективніших засобів, розповів Ю. Гроссман.

У ході засідання відбулося нагородження закарпатських журналістів, які пишуть на тему розкриття корупційних злочинів — за результатами конкурсу, оголошеного на початку вересня. Отже, перше місце посів кореспондент «Старого замку – Паланку» Олександр Ворошилов. Друге — журналіст газети «Відомості міліції» Іван Ладжун. Закарпатські публікації розглядало черкаське журі, ужгородські фахівці у свою чергу оцінювали херсонські статті.

29 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 5
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини