У Берегові віряни-українці вимагають від Мілана Шашіка "не сіяти смуту" і повернути їх священика (ДОКУМЕНТ)

У Берегові нещодавно розгорнувся релігійний скандал, який може мати непередбачувані наслідки. Розпочався він після того, віряни греко-католицької церкви дізналися, що їxнього священика, отця Володимира Маргітича, було відсторонено від проведення Служби Божої.

У Берегові віряни-українці вимагають від Мілана Шашіка "не сіяти смуту" і повернути їх священика (ДОКУМЕНТ)

Також керівництвом Мукачівської греко-католицької єпархії було прийнято рішення призначити у Берегово нового священика. Вірники церкви з цим рішенням категорично не згідні.

Тому 2-го серпня на зборах громади було прийнято та підписано зверненення до  керівника Мукачівської греко-католицької єпархії владики Мілана Шашіка.

"Просимо Вас почути нас і не сіяти смуту в наших душах і серцях призначенням неугодного нам священика!", - йдеться у зверненні.

Також оригінал із супровідним листом було надіслано Апостольському Нунцію в Україні Архієпископу Клаудіо Гуджеротті.

Слід зазначити, що переважна більшість приxожан церкви, що розташована по вулиці Шевченка, - представники місцевої української громади. А новий священик Ференц Демко, призначений єпарxією, - угорець, xоча й вільно володіє українською мовою. З таким рішенням більшість вірників також категорично не погоджується.

У неділю, 7 серпня, у Берегові мала відбутися інавгурація нового настоятеля церкви. Для цього у місто прибув єпископський вікарій Тарас Ловска. Натомість представлення не відбулося - нового священика не було допущено до приміщення церкви. Тим часом на вулиці Шевченка чергував навіть міліцейський автомобіль, аби запобігти можливому конфлікту...

Очевидно, що приxожани греко-католицької церкви у Берегові очікують іншого рішення від керівництва Мукачівської греко-католицької єпархії.

15 серпня 2016р.

Теги: священик, Маргітич, Берегово, Шашік

Коментарі

До " закарпатка" 2016-08-25 / 12:16:26
А про яку зміну конфесії Ви говорити? Хто хоче змінити конфесію берегівська громада? Не потрібно змінювати конфесію, можна змінити юрисдикцію (підпорядкування).

закарпатка 2016-08-22 / 17:15:39
зміна конфесії то не зміна віри, це просто зміна духівників..., які себе плямують зневагою до думки громади

українка 2016-08-22 / 16:48:58
нині як ніколи актуальними є слова видатного закарпатця - уродженця Пряшівщини, греко-католицького отця-василиянина та українського поета С.Сабола (Зореслава), виголошені у далекому 1935 р.: „перед закарпатським духовенством стоїть дилема: або станути одверто при свойому українському народі, шануючи його мову й національну свідомість, або самим пропасти, лишаючи Богом повірений нам народ на поталу ворогам Церкви”.

кок 2016-08-18 / 23:22:23
Форестер молодець, об"єктивно описує ситуацію. Те, що яничари і підлабузники словака огризаються-цілком закономірно. Правда, ніяких серйозних контраргументів вони навести не можуть А щодо берегівської громади, вважаю,що все таки о.Володимир повинен піти на заслужений відпочинок, але замість нього потрібно дати побожного українського священика, а не Д.Ф. Ну, а МГКЄ заслуговує мати достойного владику з місцевих, як і передбачено умовами Ужгородської Унії.

Шон 2016-08-18 / 16:11:11
Повністю згідний з форестером

вірник 2016-08-16 / 20:16:53


Протиставлення і стравлювання українців по оба боки Карпат. Коментар видлено. Адмін


Вірниця 2016-08-16 / 17:00:41


З рекламою окремої від українців "русинської нації" і окремої Русинської церкви - на інші ресурси. "Life news", "ANNA", "Россия 24" і "Russia todey" приймуть вас з відкритимии обіймами. А тут територія України. Коментар видалено. Адмін


Dark форестеру 2016-08-16 / 15:16:24
:-)
розсмішили:)
до чого тут сепаратизм? церква не є з"єднаною з державою. до чого приводить з"єднання Церкви з державою - показує приклад росії.
я говорю лише, що МГКЄ є церква багатьох народів. Румунів, угорців, росіян, українців, поляків, швабів, циганів. Головне, що всі є в єдності з Апостольською Католицькою Церквою.
Я теж є українець, показую свій патріотизм, платячи з ОФІЦІЙНОЇ зарплати ОФІЦІЙНІ податки. а крики в форумах та коментарями про ворожість .. це не патріотизм. це диванний патріотизм. а на рахунок Владики Мілана:порахуйте, скільки церков Він побудував. Подивіться на розвиток нової Євангелізації в Єпархії(те, на чому наполягав другий Ватиканський Собор). І, власне, завжди будуть ті, хто плюють на людину. а всім нам суддя Бог.

форестер 2016-08-16 / 14:41:31
:)

Заговоривши (криком, з трьома окличними знакмми) про sui juris МГКЄ, ви тим самим видали свій і Шашіків сепаратизм. ))
До того ж, наполягаючи на правах вірників-угорців (які мають достатньо власних храмів і священиків), ви свідомо топчете права вірників-українців. і тм самим видаєте себе як сепаратиста вдруге.

А щодо sui juris МГКЄ, то тут все сказано -
http://zakarpattya.net.ua/Gromada/95166-SUI-IURIS-Mukachivskoi-hreko-katolytskoi-ieparkhii-

Dark форестеру 2016-08-16 / 14:33:55
учіть історію!!!
історично МГКЄ була значно більша за територію однієї області.
І саме:
Протягом XVII–XVIII століть Мукачівська єпархія виборювала незалежність від угорського латинського єпископату. Ця боротьба завершилась у 1771 році, коли Папа Климент XIV остаточно проголосив незалежність Мукачівської єпархії від латинського Егерського єпископа. До єпархії ввійшло 711 парафій і 560 тисяч вірян, які проживали на території сьогоднішнього Закарпаття, Пряшівщини, Мармарощини та Угорщини.
2 вересня 1937 року Ватикан остаточно звільнив Пряшівську та Мукачівську єпархії від підпорядкування угорському Остригомському архієпископу, надавши їм статус «sui juris».

і взагалі, як на мене, це провокація галичан УГКЦ. Владика дав заслужений відпочинок 85!!!!річному священику. Що тут такого дивного, що єпископ хоче розвивати єпархію? йому ж не заборонили служіння. і до того ж, від цього нікуди не дінешся: берегівський регіон є наповненим мультинаціональним населенням: угорці, українці, росіяни. Так склалось історично, і не Владика Мілан заселив той район угорцями.

форестер 2016-08-16 / 14:26:02
Апостоли почали проповідувати різними мовами, щоби зробити зрозумілим для всіх народі Слово Боже, а не просто разово донести новину про воскресіння Христа.
Не тлумачте Біблію на власний розсуд.
Наміри Шашіка творити окрему русинську церкву задокументовані. Тому навіть у Ватикані її вже так називали.
Добре, що процес приглушили. Але, як бачимо, своїх політичних намірів цей словак не зрікся.

ave 2016-08-16 / 13:33:53
Якось не знаю про те що я працюю в керівництві церкві.Напишіть, будь ласка, хоч один випадок того же МГКЄ відокремлюєеся від всього українського. А то як пишете що Шашік,послідовно, крок за кроком, прибирає в єпархії все українське. Це єдна ВЕЛИКА БРЕХНЯ. А єдність з УГКЦ немає смислу, бо хоч це грекокат. церква, вона на Закарпатті ніколи небула, бо тут є церква свого права. Правда що на апостолів зійшов дух святий і вони почали проповідувати різними мовами, аби їх розуміли представники різних народів. Но це було для того, щоб зрозуміти,що ІСХС воскрес а ні щоб діяти під націоналізм

форестер 2016-08-16 / 12:08:22
Взагалі достатньо про Шашікові наміри і протистояння їм з боку українських вірників МГКЄ є тут - http://zakarpattya.net.ua/Gromada/Autors/122/Page/1

форестер 2016-08-16 / 11:57:46
ave, видно, що ти з керівництва МГКЄ.Власне, говорячи про те, що "віра неповязана з народом", ви тихою сапою відокремлюєте МГКЄ від всього українського.

А церква таки для народів.У Євангелії є, як зійшов на апостолів дух святий і вони почали проповідувати різними мовами, аби їх розуміли представники різних народів. Саме цього, священика, який близький їм за духом, мовою, і домагаються зараз вірники МГКЄ в Берегові.А Шашік, і це відомо, послідовно, крок за кроком, прибирає в єпархії все українське, а тим більше те, що виступає за єдність з УГКЦ.

ave 2016-08-16 / 11:04:54
Ковч, незнаю ко ти такий, або запечений православний або угкц. Бо пишучи таки брехні ти певно не місцевий грекокат. Віра є про кожного, вона неповязана з народом. Вже св. Павло піше до Галатів 3,28: Нема юдея, ні грека, нема раба, ані вільного, нема чоловічої статі, ані жіночої, бо всі ви один у Христі Ісусі! Коли церква починає підкреслювати нації то дуже небезпечно, бо тоді на першому місті неє Бог

До ДоТоЯ 2016-08-16 / 10:59:23
Это моя Церковь, поэтому я имею право выразить свое мнение. На любом языке. Глaва Церкви тоже не будет общаться с Вами по-украински. Если непонятно, то пригласите переводчика :)

Зоро 2016-08-16 / 09:01:27
Форестер плуг!!!

Ковч 2016-08-16 / 08:34:53
Для того щоб був мир потрібно щоб ієрархи опікувались своєб паствою, а не шовеністичними інтересами сусідніх держав, бо таке прислуговування чужому інтересу і тому хто платить закінчується війною. Так показує теперішній досвід. А ще, той досвід показує, що народ починає розуміти що віра, то його, а от церва ні...

Берегівчанка 2016-08-16 / 08:12:27
Шановні вірники. Отця Володимира невідсторонили, а відправили на почесну зароблену пенсію. У 85 років. Неможна робити в церкві конфлікт. В церкву ходимо не до попа а до церкви молитися. Нехай буде мир у всіх конфесіях.

Бийло 2016-08-16 / 07:50:15
Шашік є головним провокатором по релігійним конфліктам в Закарпатті !!!!

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини