Чим декларації суддів багаті. В Ужгороді слуги Феміди є з маєтками, а є й безхатченки

Спосіб життя суддів є предметом суспільного інтересу. Хоча б тому, що розкішне життя когось із служителів Феміди натякає на його незаконне збагачення. В Україні вплив корупційної складової на рішення людей в мантії, нажаль, явище розповсюджене. Власне тому суспільство повинно знати на чому їздить суддя, в якій хаті мешкає, які доходи отримує він та його родичі.

Чим декларації суддів багаті. В Ужгороді слуги Феміди є з маєтками, а є й безхатченки

І Україна рухається в напрямку прозорості влади, у тому числі – й суддівської. Віднедавна декларації українських суддів – публічна інформація, яка доступна кожному. І те, скільки заробляють і чим володіють люди в мантії, повинно знати якомога більше коло українців. Тільки так із мережі служителів Феміди можна відсіяти недоброчесних людей.

Денис Фазекаш, Володимир Феськов та Ярослав Гулан із Бюро журналістських розслідувань “Варто ЗНАТИ!”проаналізували декларації суддів Господарського суду Закарпатської області та Ужгородського міськрайонного суду. У першому можуть розглядатися справи на мільйони і більше. У другому ж – вирішуються справи жителів обласного центру та навколишнього району.

У процесі моніторингу декларацій журналістам вдалося з`ясувати, у яких будинках мешкають деякі служителі Феміди. Також зібрано найцікавішу інформацію про резонансні рішення деяких суддів, які так чи інакше могли вплинути не лише на долю конкретної людини, а й безпосередньо на певну частину суспільства.

Тож хто вони – закарпатські судді, скільки заробляють та що мають?

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Розпочнемо із Господарського суду Закарпатської області, де в якості служителів Феміди трудяться 13 суддів.

Голова Господарського суду Закарпатської області Олег Васьковський. Фото із сайту суду

 

Голова суду Олег Васьковський став суддею у 2002 році. До того працював на керівній посаді в банку. У 2008 році Постановою Верховної Ради України його призначено на посаду судді безстроково. У лютому 2015-го року Збори суддів таємним  голосуванням обрали Олега Васьковського головою.

Заробітна плата судді у 2015 році склала 228 тис. 135 грн, будучи на одну тисячу гривень меншою за попередній 2014 рік. Це приблизно 19 тис. грн щомісяця. При цьому, будучи кандидатом юридичних наук, він займається викладацькою діяльністю, що принесло йому додатковий дохід у 9 тис. 267 грн. Дружина судді має значно скромніші статки, отримавши дохід за рік 12 тис. 900 грн.

Володіє голова суду трикімнатною квартирою площею 100,8 кв. м у багатоповерхівці в селі Минай за Ужгородом та гаражем на 23,4 кв. м.

Із транспорту у судді – “Шкода Октавіа А5” 2012 року, ВАЗ 2102 – 1972 року випуску, та “Мітсубісі Аутлендер” 2008 року, яким володіє дружина.

В 2015 році суддя сплатив 7 тис. 647 грн погашаючи суму процентів за позику та 18 тис. грн, погашаючи основну суму позики. До слова, подібну суму платить він третій рік поспіль. На утримання майна, яким володіє суддя, витрачає, згідно з декларації, 23 тис. грн., що вдвічі більше тієї суми, яку доводилось йому сплачувати у попередні роки.

У цій багатоповерхівці - нерухомість голови суду

У цій багатоповерхівці – нерухомість голови суду

Суддя Лідія Журавчак. Фото із сайту суду

Лідія Журавчак - працює у Господарському суді із моменту його створення. У 2014 році очолила структуру, а зараз – на посаді заступника голови та, у певні періоди, є в.о. голови.

За минулий рік отримала 258 тисяч гривень як зарплату (тобто по 21 з половиною тисячі на місяць) та 18 575 гривень як річну пенсію. А ось члени родини судді – два сини – доходів не мали зовсім.

Із нерухомості у судді Журавчак доволі просторий будинок – на 279 кв. м. та квартира на 37,9 кв.м житлової площі. Інформації про ці об`єкти ми не знайшли у Реєстрі нерухомості. Очевидно це тому, що право власності зареєстровано до 2006 року. Має Лідія Журавчак дві автівки – “Ауді-80” 1987 року та “Honda CR-V” 2008 року. Члени родини, себто сини без доходів, володіють мотоциклом “Yamaha YBR-125” 2012 року.

Із фінансових зобов’язань у Лідії Журавчак торік було 10 тисяч гривень як страхування, така ж сума страховки і у членів сім’ї.

Суддя Любомир Андрейчук. Фото із сайту суду

Любомир Андрейчук - працює на посаді судді з 2013 року. Призначений на 5 років. А до призначення працював у Господарському суді Львівської області – на посадах секретаря судового засідання, заступника начальника відділу оргзабезпечення роботи суду.

Зарплата торік склала 161 897 гривень – у середньому, 13 491 грн на місяць. Це менше, ніж суддя отримував у 2014 році. Проживає із дружиною та трьома малолітніми дітьми. Члени родини за рік отримали 33 168 тисяч – у декларації ці гроші позначені як “інші види доходів”. Як правило, у цій графі вказують різні соціальні допомоги.

Володіє суддя просторою квартирою на 121 кв. м – вона розташована у Львові. Його дружина теж у сусідньому обласному центрі має квартиру на 51 кв м.

Згідно з даними декларації, в Ужгороді сім`я нерухомості немає. У документі суддя не вказав, чи орендує помешкання. А оскільки службових осель суддям ніхто не надавав, виходить, що хтось міг поселити служителя Феміди за безкоштовно. В іншому випадку суддя мав вказати у декларації про наявність помешкання, яке він орендує.

Володіє суддя Андрейчук легковиком “Шкода Октавіа”, який купив 2014 року за 260 тисяч гривень. Це – більше, ніж сукупний дохід судді за той рік (зароблено 183 тисячі). Відомостей про позику на авто у декларації судді не вказано, так само, як і джерела доходів, з яких придбано машину.

Ми намагалися отримати коментар судді з приводу питання його житла в Ужгороді та джерела доходів на автівку. Втім, кілька разів навідавшись до його кабінету, ми пана Андрейчука не застали. Ми залишили помічнику судді наш телефон,  передали прохання про коментар через керівника апарату суду, втім з нами на контакт суддя так і не вийшов.

Не було у судді Андрейчука кредитних зобов`язань і у 2015 році. Із фінансових  витрат – лише 600 грн. на страхування та 6 тисяч на утримання нерухомості і машини. У родини судді – на утримання нерухомості та транспорту пішло 8 тисяч.

Суддя Ірина Івашкович. Фото із сайту суду

Ірина Івашкович. На початку 90-х працювала юристом в органах обласної влади. Вперше суддею призначена Указом Президента у 1997 році на 5 років, із 2002-го – суддя безстроково. Ця суддя, зокрема, свого часу вирішила, що оренда просторої зеленої зони на площі Б.Хмельницького в Ужгороді для потенційної забудови цілком законна, і міська рада не має права розривати таку оренду.

У 2015 році суддя жила на одну зарплату – 231 776 гривень, що, у середньому, становить 19 314 гривень на місяць. Члени сім`ї декларанта – чоловік та син – заробили за рік 217 464 тисячі. Очевидно, левова частка цієї суми – зарплата чоловіка Ігоря Івашковича, який сам працював на посаді судді Ужгородського міськрайонного суду. Втім саме у 2015-му він подав у відставку і був звільнений. Ще у доходах членів родини вказані 5 з половиною тисяч як стипендія та 11 344 гривні як кредит-овердрафт. Також члени родини судді у 2015 році отримали 7 050 тисяч доларів із США.

Володіє Ірина Івашкович разом із членами своєї сім`ї 4-кімнатною квартирою в одному із спальних районів Ужгорода.

Багатоповерхівка в одному з спальних районів міста, де є житло родини судді

Багатоповерхівка в одному з спальних районів міста, де є житло родини судді

Члени сім`ї, крім того, мають 2 гаражі, земельну ділянку на 900 кв. м. та, як вказано у декларації, незавершене будівництво. З інформації із Публічної кадастрової карти України, ділянка із “незавершеним будівництвом” знаходиться в районі Ужгородського національного університету – у місцині, де колись були виноградники.

Оскільки “незавершене будівництво” у декларації за 2014 рік не вказане, можна зробити висновок, що житло почали зводити в період 2015 року. І сьогодні, як пересвідчилися ми, житло уже зведене. Хоча, судячи із вигляду, у будівлі наразі дійсно ніхто не живе.

Будинок судді зведений на місці колишніх виноградників. Зараз у будівлі ще ніхто не живе

Будинок судді зведений на місці колишніх виноградників. Зараз у будівлі ще ніхто не живе

Суддя задекларувала “Фольксваген Гольф” 1988 року, втім зробила примітку, що це авто у фактичному володінні у неї не перебуває. У членів родини – аналогічно – значиться легковик “Мітсубісі-Галант” 1993 року, який у фактичному володінні у них не перебуває. Натомість у володінні членів сім`ї – автівка “Хюндай Туксон” 2007 року випуску.

Володіє і суддя Івашкович і члени її сім`ї цінними паперами на 63 та 71 гривню – у ПАТ “Готельно-туристичний комплекс “Інтурист-Закарпаття”.

У 2015 році суддя Івашкович на утримання транспорту та нерухомості сплатила 9 081 гривню. 7 020 грн – пішло на погашення основної суми позики, 2 618 грн – на погашення процентів. У членів сім`ї ці ж видатки більші: 36 253 гривні – на повернення основної суми позики, 12 990 – на погашення суми процентів за позикою.

Василь Карпинець із своїми колегами. Фото з сайту суду

Василь Карпинець. Суддею став 2001-го року. З біографії відомо: служив у Афганістані, працював інженером, сторожем, юрисконсультом Хустського лісокомбінату. З 2006-го, згідно із постановою Верховної Ради, його призначено на посаду судді Господарського суду Закарпатської області безстроково.

Живе суддя не на одну зарплату, яка складає приблизно 18,4 тисячі гривень в місяць, якщо розділити річну задекларовану суму доходів на 12. В цілому за рік він заробив 273 тисяч 561 грн, оскільки отримує ще й пенсію, яка, якщо поділити на 12, становить близько 4,3 тисячі в місяць.

У Василя Карпинця є земельні ділянки в Ужгороді 850 кв. м., в Хусті 320 кв.м., та ще три ділянки в Хустському  районі  загальною площею у 4700 кв.м.. А ще квартира в обласному центрі – 66,5 кв.м. та два будинки – в Хусті 89,3 кв.м. та 86,2 кв.м. у Хустському районі. Прикметно, що у декларації за 2014-ий рік він не вказував будинок в Хусті, а називав цю ж саму будівлю – квартирою. А ще у декларації судді вказано гараж і навіть сауна.

Також у  судді є автівка – Skoda Octavia 2007 року випуску.

Члени родини – дружина та син. Заробила сім’я за рік – 39 тисяч 421 грн. У декларації вказано – син мав 5 тисяч 445 гривень стипендії у рік (виходить – 543 гривні в місяць). Також його син минулого року придбав Опель Омегу-В (1998 ) у Словаччині. Подібна машина коштує приблизно 1 тисячу євро. Враховуючи, що автівку придбав у 2015-ому році, то за нинішнім курсом вона мала коштувати приблизно 27,5 тисяч гривень. У декларації не вказано витрат на цю автівку. У коментарі журналісту суддя Василь Карпинець пояснив: машину купував не він, а син. Відповідно, не передбачено вказувати про суми витрат членів родини.

Суддя Вікторія Мокану. Фото із сайту суду

Вікторія Мокану. Працює на посаді із часу заснування суду. Народилася в Молдові і там здобула юридичну освіту. В Україні розпочинала бібліотекарем в Солотвині, а потім юристконсультом. Суддею стала ще у червні 1987 року.

1 липня 2015 року проходила перевірку в рамках Закону про “Очищення влади”. Порушень у її роботі не знайшли.

Згідно з декларації про доходи, суддя Мокану не живе на одну зарплату. Яка складає 252 581 грн за рік. Якщо поділити на 12 місяців, то це приблизно 21 тисяча 48 гривень за 30 робочих днів. Проте суддя Мокану заробила на 16,2 тисячі гривень більше, ніж можливо при її зарплаті.  У декларації зазначено, що ця сума від “інших доходів”. Два роки тому, між іншим, у графі “інші доходи” вона зазначила більшу суму – 64,7 тисяч гривень.

Її родина –  чоловік, син та його жінка. Згідно декларації, члени сім`ї займаються підприємництвом – в 2015-ому заробили 213 тисяч гривень.

У власності судді Вікторії Мокану задекларована земельна ділянка 500 кв.м. та частка у будинку на 148,65 кв.м. – все в Ужгороді. У її родини майна більше – земельні ділянки в Ужгороді (2441 кв.м), в селі Циганівці (7749 кв.м.) та Гута (16957 кв.м.) на Ужгородщині, в смт. Ясіня (10000 кв.м.) та в селі Лазещина (21297 кв.м.) на Рахівщині.

А ще у родини є гараж 51,3 кв.м. з  підсобними приміщеннями і 143,3 кв.м. житлово-офісних приміщень.

Окрім того, суддя Мокану володіє автомобілем SsangYong Rexton (2006).

Суддя Леся Пригара. Фото з сайту суду

Леся Пригара. Суддею Господарського суду працює з 2008-го року. А з 2013-го на посаді – безстроково.

Живе суддя не на одну зарплату. Згідно декларації, вона заробляля 213 тисяч 780 грн. Це приблизно 17,8 тисяч гривень. Що цікаво, в 2014-ому судді платили більше – 18,7тисяч.

Окрім “суддівської” зарплати Леся Пригара отримує ще й “викладацьку” –  9 тисяч 267 грн. в рік або приблизно 1 тисячу 29 гривень в місяць, якщо поділити 9 навчальних місяців. Ці гроші вона отримує за лекції на юридичному факультеті УжНУ.

Родина (чоловік та двоє синів) заробила 136 тисяч 657 грн. на рік. З них 10 тисяч 385 грн. – це матеріальна допомога.

З нерухомості у судді – квартира на 84,6 кв.м. Леся Пригара у декларації вказала 16 111 грн, як “суму витрат на нерухомість”. У цій графі вказується інформація про суму на придбання у власність, оренду чи інше право на користування нерухомістю. У коментарі журналісту Леся Пригара уточнила: 16 111 грн. у рік – це витрати на комунальні послуги.

Автомобіля та іншого майна у судді в декларації не вказано.

Суддя Віктор Русняк. Фото з сайту суду

Віктор Русняк працює суддею з 1992 року. До цього три роки трудився юристконсультом. Попередній трудовий досвід достатньо різнобічний: трудився трактористом, міліціонером, начальником пожежної охорони, старшим економістом. Після чого здобув юридичну освіту.

Дохід судді в 2015 році складався в основному із заробітної плати – 249 тис. 743 грн. Були ще дивіденти на 40 грн. Якщо поділити зарплату за рік на 12, то вийде, що за суддівство Віктор Русняк отримував приблизно 20 тис. 811 грн. Сім’я судді отримала торік сукупний дохід 75 тис. 465 грн.

У власності Віктора Русняка квартира в Ужгороді загальною площею 68 кв. м. Сім’я володіє ще двома квартирами в місті площею 31 кв. м та 79 кв. м. Суддя задекларував навіть “інше нерухоме майно”, яке, як виявилося, є кладовим приміщенням на 2,6 кв. м.

Суддя має автомобіль “Шкода Октавія А5” 2012 року, за який сплачує кредит. Відтак у 2015 році сплачено 9 тис. 200 грн як погашення суми процентів за позикою та 28 тис. 385 грн як погашення основної суми позики. На утримання рухомого і нерухомого майна, згідно з декларації, Віктор Русняк сплатив 16 тис. 270 грн, а члени його сім’ї – 9 тис. 770 грн.


Аналіз декларацій решти суддів Господарського суду Закарпатської області, а також суддів Ужгородського міськрайонного суду читайте незабаром в наступних частинах розслідування.

 

Corruptua.org
09 серпня 2016р.

Теги: суддя, доходи, декларація, статки

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини