Наскільки безпечний газ у домівках закарпатців?

Минув місяць, як у Дніпропетровську в результаті вибуху газу загинули люди. Нині триває слідство, яке й має встановити причини та винних у цій трагедії. Але, думаю, кожен із нас вже протягом місяця з острахом запалює голубий вогник у власних домівках. Які заходи вжито, щодо унеможливлення виникнення подібної ситуації в районі - у розмові з начальником служби внутрішньобудинкових мереж «Закарпатгазу» Михайлом Карбованцем.

Наскільки безпечний газ у домівках закарпатців?

- Пане Михаиле, що ж зроблено, аби такого не сталося?

- Повірте, багато. Проведено ревізію всіх ГРП, та 413 кілометрів газопроводів, які на балансі нашої організації. І одразу ж для заспокоєння жителів повідомляю, що обладнання у прекрасному стані на усіх 19 розподільниках. Виникнення ситуації, схожої на трагедію в Дніпропетровську, зведено до, нульового показника. Це підтвердили й висновки комісій, які протягом місяця проводили обстеження мереж, що знаходяться на балансі «За-

карпатгазу». Наш відділ займається повністю газифікацією міста та району. Середнянська дільниця займається селами, що входять до складу однойменної селищної ради, а в Чопі також є підрозділ, який відповідає"за свій відрізок мереж.

Наразі тиск газу в газопроводі збільшено з 220 мл. до 250 мл, адже в осінньо - зимовий період його споживання збільшується. Щодня разом із бригадою робітників об'їжджаємо об'єкти. Адже обслуговування, ремонти, прийоми в експлуатацію усіх, без винятку, газових систем, обладнання -у нас на балансі. За все це ми відповідаємо.

Але в той же час не все так гладко, як здається. Мені особисто взагалі незрозуміла позиція тих жителів району, які свідомо псують огорожу довкола розподільників. Ми ставимо, вони знімають. Також не цілком зрозуміла позиція сільських голів, які відгородилися від цих проблем.

Невже так важко повідомити нас, якщо побачили що огорожі нема, чи хтось із жителів села намагається відкрити розподільник? Аби запобігти випадків проникнення на ГРП, нині виготовляємо єдиний ключ для усіх розподільників.

- А за обладнання у приватних будинках теж несете відповідальність ?

- Так. Але й тут не без проблем. Адже нині кожен господар ставить свої котли, конвектори, газові плити тощо як, де та коли йому хочеться. Часто-густо для роботи по встановленню останніх запрошує людей, які беруться за це без ліцензії, без жодного дозволу, а подеколи, як це не прикро, без досвіду. Звичайно, фактор ціни за послуги саме тут відіграє значну роль. Знову звертаюсь до сільських голів, якщо знаєте таких rope-майстрів, повідомте нас. Адже такі роботи -міни сповільненої дії. Не варто з цим жартувати. Втручання у

газову систему без інспектора «Закарпатгазу» - заборонено.

Стосовно ж бюджетних установ, скажу наступне. У кожній організації, тим більше у дитячих закладах, на опалювальний сезон має бути прийнята особа, відповідальна за безпечну експлуатацію газових господарств комунально-побутових об'єктів. Саме ця людина має пройти навчання у Закарпатському навчальному центрі підготовки та перепідготовки кадрів, по закінченні якого отримує посвідчення.

- Але до вашої організації у жителів району та й сільських голів є чимало претензій?

- Зазвичай вони стосуються оплати робіт, які виконуємо. Але є перелік робіт та затверджені ціни за їх виконання. Що ж стосується населення, то обслуговування мереж, які постачають газ до їхніх домівок - безкоштовне. Тобто у разі виникнення будь-якої непередбачуваної ситуації, чи-то аварії, чи-то заміни якоїсь деталі' газопровідної системи, проводиться за рахунок нашої організації. Це стосується тих мереж, які передані сільськими радами на баланс «Закарпатгазу». В іншому випадку, аби недоліки усунути, потрібно буде укласти договір, згідно з яким оплата виконаної нами роботи проводиться помісячно, чи за півроку. До речі, деякі сільради ще донині не передали нам на баланс близько ЗО ГРП. Це стосується як сіл, що вже давно користуються газом, так і тих, яким його нещодавно було проведено.

Стосовно заміни лічильників, то цей процес також проходить за рахунок споживача. Справа в тім, що раніше ці пристрої складали таким чином, що вони не враховували мінімального тиску газу. Нині ми міняємо їх на більш сучасні. Але перед тим наша лабораторія усі лічильники випробовує, особливо ті, що придбані не у нас, й виносить вердикт.

Тетяна Фаліс, "Вісті Ужгородщини"
28 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

1 2007-11-28 / 08:30:00
Газопровід в багатоповерхівках не витримує котлів автономного опалення.

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини