В Ужгороді під час безкоштовного тестування гепатит С вперше виявили у дев'ятьох пацієнтів

Для всіх цей діагноз був встановлений вперше і про наявність хвороби ніхто з них не підозрював.

В Ужгороді під час безкоштовного тестування гепатит С вперше виявили у дев'ятьох пацієнтів

В Ужгороді під час проведення акції, присвяченої Всесвітньому дню боротьби з вірусними гепатитами, 150 чоловік пройшли експрес-тестування крові на вірусний гепатит С.

Небезпечну хворобу виявили у дев’яти з протестованих людей.

Медики надали фахову консультацію щодо профілактики та подальшого обстеження та стратегії лікування цієї небезпечної хвороби, повідомили Закарпаття онлайн у прес-центрі ОЦЗ в Закарпатській області.

Довідка

Серед усіх інфекційних гепатитів, відомих людству, гепатит С наймолодший - його відкрили лише у 80-х роках минулого століття. Однак з тих пір він так активно поширився по світу, що тепер близько 200 мільйонів людей хворіють або є носіями цього вірусу. Кожен день до їх армії додаються ще кілька десятків тисяч хворих.

Треба відзначити, що гепатит С ще і найпідступніший з усіх гепатитів. Його називають «ласкавим вбивцею», оскільки у людському тілі вірус-збудник хвороби може існувати довгі роки, майже нічим не видаючи себе, але при цьому поступово руйнуючи організм. Того, хто носить вірус гепатиту С або вже хворий уповільненим, хронічним гепатитом, неможливо відрізнити від здорової людини. Саме це робить захворювання таким небезпечним.

Гепатит С, на відміну від загальновідомого захворювання Боткіна (гепатит А) і гепатиту B (переважно має гостру форму і яскраво виражені симптоми), протікає майже непомітно, поки не почнеться кінцева стадія, тобто людина роками нічого не відчуватиме і не знатиме про захворювання. Природний перебіг розвитку недуги – від зараження до цирозу печінки – становить від 10 до 25 років, залежно від способу життя людини. Часто пацієнт звертається до лікаря вже на стадії цирозу чи раку.

Гепатит С – це захворювання, яке знищує клітини печінки. При ньому існує стадія носійства, коли людина просто служить переносчиком для вірусів. У цьому випадку хвороба нічим себе не видає.

Однак при настанні активної форми захворювання, яку ще називають хронічної, хвороба потихеньку руйнує печінку. Дуже скоро хворий починає відчувати постійну слабкість, втома, сонливість. Через деякий час до цих ознак додається ще і ломота в суглобах після фізичного навантаження. У хворого починаються проблеми з травленням, різке зменшення апетиту, запаморочення і нудота. Найнебезпечнішим симптомом стають болі в правому підребер'ї. Часто вони маскуються, і замість болю в області печінки у людини може боліти праве плече або рука. При наявності таких симптомів потрібно негайно звернутися в інфекційну клініку і перевіритися на наявність в крові маркерів не тільки гепатиту С, але і В, оскільки ці два види вірусів дуже часто супроводжують один одного.

У гепатитів довгий інкубаційний період від 3 до 6 місяців, тому в разі небезпечного контакту краще почекати півроку, і тільки потім йти здавати аналізи. Іноді гепатит виявляється не відразу. При негативному результаті краще підстрахуватися і здати кров на маркери заново, почекавши місяць або два.

Запущене захворювання часто призводить до цирозу - масової загибелі клітин печінки, місце яких займають клітини сполучної тканини. Вони не в змозі очистити кров від шкідливих речовин, тому хворі на цироз приречені на повільну смерть.

Вірус гепатиту С винятково стійкий. Він здатний жити при кімнатній температурі до 3-4 діб, досить добре витримує навіть сильне, до 80-90°С, нагрівання. Однак передається вірус гепатиту С тільки із крові в кров. І цей факт звужує шляхи його передачі. Їх декілька:  статевий контакт, прямий перенос вірусу при переливанні крові і уколах, зараження при татуажі чи манікюрі, побутовий шлях передачі, при використанні загальних предметів гігієни - зубних щіток і ножиць, від матері до дитини, в момент пологів.

Треба зазначити, що існує ряд випадків, коли шлях передачі гепатиту С так і не вдалося виявити. Тому слід дотримуватися певних запобіжних заходів завжди, коли контактируешь і проживаєш з незнайомими людьми. Вони елементарні - не користуватися чужими предметами гігієни, уникати пошкодження шкірних покривів, а якщо це сталося, тут же обробити і закрити ранку пластиром або пов'язкою.

При вчасному зверненні до лікарів хворобу можна подолати. Щоправда, лікування триває від шести до вісімнадцяти місяців, далі ще півроку пацієнт перебуває під наглядом і спостереженням. Однак варто відзначити що  лікування вірусного гепатиту С залишається дуже дорогим – в середньому на терапію щомісяця потрібно витратити 10 тисяч гривень. В Україні розроблено Державну цільову програму профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року. Проте через відсутність коштів вона фінансується в дуже обмеженому розмірі. 

У зоні ризику – не тільки ін’єкційні наркомани, працівники секс-бізнесу, люди, які повертаються з місць позбавлення волі, а й ті, кому переливали кров до 1992 року (тестування на вірус тоді не проводилося), хто проходив ендоскопічні обстеження, відвідував стоматолога, косметологічні кабінети, тату-салон. До групи ризику входять і медичні працівники, які інфікуються, виконуючи професійні обов’язки, інколи пацієнти, які часто перебувають на стаціонарному лікуванні. 

Пильною має бути кожна людина. Адже всі ми відвідуємо стоматологічні та косметологічні кабінети, дехто – салони тату і пірсингу, також ми робимо манікюр чи педикюр у салонах краси. Усі ці маніпуляції можуть бути потенційно небезпечними. Тому в стоматкабінеті чи салоні краси потрібно пильнувати, аби всі процедури виконувалися в рукавичках та одноразовими інструментами. За жодних обставин не можна користуватися чужими станками для гоління, зубними щітками та іншими предметами, на які може потрапити кров.

29 липня 2016р.

Теги: тестування, гепатит

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини