В центрі уваги журналістів була «Перечинська тема»

Учора, у понеділок, понад півтора десятка журналістів із обласного центру, яких зібрав Ужгородський прес-клуб реформ, а також голови депутатських комісій Перечинської міськради розглядали больові точки, яких накопичилося чимало в комунальній газеті цього закарпатського містечка.

В центрі уваги журналістів була «Перечинська тема»Їх однозначно не «вилікували», однак, можливо, запобігли розповсюдженню хвороби на інші, здорові ділянки. Саме такий висновок напрошується після того, як головний редактор Тетяна Грицищук розповіла про нескінченні біди газети, а депутати і журналісти діагностували «хворобу». Дійшли висновку: вірус, яким заражена редакція газети «Перечинська тема», має назву «байдужість».

Саме таке ставлення відчуває редакція з боку міського голови Перечина Івана Погоріляка упродовж останнього часу. Його і депутатів попереднього скликання дітище було засноване у вересні 2003 року і дотепер змінило 6 головних редакторів. Сьомим звільненим не забажала стати Тетяна Грицищук, яка після мішка накопичених проблем забила тривогу.

Усі біди новинки пов’язані з невиконанням міськвиконкомом, який очолює той самий Іван Погоріляк, фінансових зобов’язань перед газетою. Депутати попереднього скликання заклали на потреби редакції у 2006 році 45 тисяч гривень, однак наразі редакції з міської казни перераховано лише12,5 тисяч.

Заборгованість із заробітної плати у редакції перевищує 3 місяці. І це не єдине, що болить керівнику невеликого (4 осіб) творчого колективу: не фінансується друк газети (заборгованість перед друкарнею — 2 тис. грн.), відрядження тощо.

Хронічними стали невиходи газети у світ. Дійшло до того, що друкування одного з номерів працівники «Перечинської теми» оплатили власними коштами.

Як запевнила Тетяна Грицищук, редакція змогла заробити майже 5 тис. грн. у період виборчих перегонів і це дозволило придбати деякі технічні засоби, перерахувати певну суму і за друк газети. Але цього недостатньо. Депутати Олеся Хропіна, Віра Кепич, Василь Дзямулич та інші їхні колеги з міськради запевнили, що лише тепер дізналися про надзвичайний стан у творчому колективі. На найближчій сесії міськради, яка запланована на 27 липня, пообіцяли поставити на порядок денний питання про кризовий стан із фінансовим забезпеченням в редакції.

Підтримала законність претензій колективу на безперебійне фінансування потреб редакції з боку засновника і медіа-юрист Анастасія Бачинська. Вона повідомила, що закладені в міському бюджеті кошти на потреби редакції мають цільовий характер і не можуть використовуватися для інших цілей.

Голова Ужгородської організації ВПС «Незалежна медіа-профспілка України» Василь Бедзір повідомив, що Тетяна Грицищук уже два роки є членом профспілки і заявив про намір організації рішуче захищати трудові інтереси працівників «Перечинської теми». Поки що цей колектив не захищений колективним договром, який би зробив взаємовідносини засновника і трудового колективу редакції цивілізованими. (Спроби укласти такий, за словами Тетяни Грицищук, міським головою проігноровані). До того ж мерією досі не узаконені у вигляді угоди або контракту і трудові стосунки з самим головним редактором. Заяви Тетяни Грицищук до п. Погоріляка залишилися без відповіді.

Медіа-профспілка зробила подання на ім’я міського голови Перечина, в якому вимагає беззастережно дотримуватися вимог чинного законодавства у частині фінансових зобов’язань з боку засновника — міськради — перед колективом комунальної газети. У поданні вказано на порушенні положень законів України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів». Комісія, яка проаналізує характер взаємовідносин редакції та засновника, матиме зустрічі з мером і доповість про результати. Залежно від результатів її роботи вирішуватиметься питання про потребу судового захисту журналістів, які залишилися без засобів для існування.

Не можна не згадати і про реакцію на зустріч у «Перечинській темі» засновника — міського голови Перечина. Іван Погоріляк у приватній розмові з головою профспілки висловився таким чином, що за влаштування зустрічі, яка не була з ним погоджена (повідомила про зібрання Тетяна Грицищук о пів на дев’яту того ж дня, в понеділок) голова профспілки відповість перед судом. Втім, додав, що все залежатиме від того, що напише про це преса та покаже телебачення.

P.S. Щоб у читачів не склалося враження, що всі інші працівники міськради, включно з мером, теж у цей самий час не доїдають, повідомимо: апарат службовців мерії весь цей час спокійно отримує зарплати, які з початку цього року суттєво підвищені. Грошей для оплати праці не вистачило лише для журналістів власної (міської) газети.
Василь БЕДЗІР, м. Ужгород
18 липня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини