Ужгород: Щоб прострочена продукція не дійшла до споживача

Мабуть, кожен із нас хоч раз у житті купував товар, який виявлявся простроченим або непридатним до споживання. І річ не тільки в грошах, котрих завжди не вистачає. Гірше, коли після вживання того чи іншого придбаного в крамниці продукту (навіть цукерок) виникають проблеми зі здоров'ям. Тому, щоб не допускати таких випадків, правоохоронці час від часу проводять відповідні перевірки не тільки магазинів та ринків, але й різних складів, інших місць, де зберігається товар.

Оперативна інформація про те, що в одному зі складських приміщень Ужгорода, яке орендує дочірнє підприємство, зберігають прострочену продукцію, надійшла до працівників служби боротьби з економічною злочинністю УМВС. На місце одразу ж виїхали працівники УДСБЕЗ зі своїми колегами з міськвідділу УМВС. У підсобному приміщенні оперативники справді виявили чималу кількість кондитерських виробів, харчових добавок з простроченим терміном придатності. Пояснити працівникам міліції щось із цього приводу 24-річний директор підприємства не зміг. Крім згаданого товару, у складському приміщенні виявлено верстат та декілька печаток для маркування терміну придатності товару, відтиски штампів, розміщені на етикетках коробок з вафлями "Артек", конфетами "Красний мак”, карамеллю “Лікер асорті", нанесені на кліше штампів, які надані на дослідження. Тут же були відбитки кліше, якими позначають дату на упаковках з какао-порошком, "Драйвом", "Картопляним пюре", нанесеними на кліше верстата (термічного пресу), який також наданий на дослідження. Тут напрошується риторичне запитання: чи не тому, часто купивши нібито ще не прострочені продукти чи цукерки, ми з жахом помічаємо, що вони не придатні для споживання.

Працівники служби боротьби з економічною злочинністю спільно з ДП "Закарпаттястандартметрологія" провели перевірку дотримання вимог декрету Кабінету Міністрів та норм і правил під час зберіганнч харчової продукції. Було складено акт перевірки і гуртового складу дочірнього підприємства. За результатами перевірки винесено припис про усунення виявлених недоліків, а також про заборону реалізації партії цукерок і печива із простроченим терміном придатності. Складено протокол про притягнення директора ДП до адміністративної відповідальності.

Отож що робити, якщо ви все ж придбали прострочений товар? Із цим запитання ми звернулися до заступника начальника управління захисту прав споживачів Володимира ТОВТИНА.

– Під час купівлі продукції обов'язково обзаведіться товарним чеком, на котрому вказано навіть годину, коли ви придбали товар, – розповідає Володимир Юрійович. – Тоді з повним правом можна звернутися з приводу придбаного товару. До слова, будь-який споживач має право попросити показати документи про відповідність нормам і про якість продукції. Якщо ж підприємець (чи директор магазину) відмовляться забрати продукцію і повернути гроші, тоді ви вправі звернутися у нашу службу, написавши заяву та прикріпивши до неї чек. Після цього наш інспектор навідається у торговий заклад, де реалізують сумнівний крам. У випадку виявлення явного дефекту (скажімо, зміна кольору продукції чи ще щось) інспектор виносить припис, яким забороняє реалізацію продукції. Якщо дефект прихований, то перевіряючий робить відбір товару, який направляє у відповідну лабораторію для обстеження. Якщо продукція виявиться неякісною, то на підприємця накладається штраф у розмірі 50% вартості товару. На прострочений товар накладається штраф у розмірі 200% до вартості товару. Якщо на продукції відсутня інформація, тоді штрафна санкція -- 30% від вартості товару.

Іван Ладжун, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області
24 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

Endi 2008-02-03 / 22:27:00
Да, в тебе забули запатати! Докази які? Бо просто так можна багато чого розказати... І придумати! Чи ти ще один обезбашений із тих русинів?

ivan 2007-11-25 / 06:55:00
контробандные схемы с порченым (просроченым) мясом которое реализуется через закарпатский ВОПАК

http://karkompra.narod.ru/sar.htm

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини