Закарпаття: Наближаються новорічно-різдвяні свята, які завше додають міліції клопотів...

Розмова з заступником начальника - начальником міліції громадської безпеки УМВС полковником Юрієм МАРКОВСЬКИМ.

Юрій Марковський
Юрій Марковський

СПЕЦОПЕРАЦІЇ, ЗБРОЯ ТА МАСОВІ ЗАХОДИ...

- Юрію Юрійовичу, в УМВС ви керуєте блоком підрозділів міліції громадської безпеки. Що це таке - міліція громадської безпеки?

- Відповідь прихована вже у самому запитанні: це міліцейські служби і підрозділи, які займаються громадським порядком і безпекою громадян. У міліції є кримінальний блок, а є і блок міліції громадського порядку.

- Які складові вашого блоку?

- У міліцію громадської безпеки УМВС входять відділ громадської безпеки з його спецпідрозділами "Беркут" і судової міліції, відділом дільничних інспекторів, патрульною службою, приймальником-розподільником для осіб, затриманих за бродяжництво, дозвільна система, а також міліцейська служба охорони, УДАІ, управління ГІРФО...

- Як скоординовуєте дії цього досить потужного міліцейського комплексу? Які форми роботи щодо забезпечення громадської безпеки в краї практикуєте?

- Їх чимало, не про всі можу розповідати. Зупинюся на операціях. До речі, щойно закінчилися або наближаються до завершення три з них - "Мігрант", "Зброя та вибухівка" і "Генофонд". Назва першої говорить сама за себе -- ми затримували нелегальних мігрантів, які проривалися через нашу область і Словаччину в Західну Європу. Спецоперація "Генофонд" була спрямована проти наркоманії, яка справді підриває генофонд нації. І третя -- "Зброя і вибухівка" -- має на меті виявляти і вилучати незаконні зброю та боєприпаси...

- Як спрацював блок міліції громадської безпеки у цьому році? Скажімо, щодо охорони громадського порядку...

- Цьогоріч в області відбулося 1325 масових заходів з участю 575 288 жителів. В охороні громадського порядку під час їхнього проведення було задіяно 10491 працівника з міськрайвідділів УМВС та 521 військовослужбовця внутрішніх військ МВС України.

Крім того, з початку року в нашому краї відбулися 3295 богослужінь з нагоди святкування Різдва Христового, Богоявлення Господнього, Стрітення Господнього, Великодня та Святої Трійці, у яких взяли участь понад 1,2 мільйона віруючих.

До речі, за аналогічний період минулого року було проведено 650 масових заходів, у яких брали участь понад 363 тисячі чоловік.

ПАРЛАМЕНТСЬКІ ВИБОРИ БУЛИ НЕЗВИЧНО СПОКІЙНИМИ

- А ще ж вибори до українського парламенту...

- Вони також накладали велику відповідальність на міліцію. Для здійснення посиленого контролю за несенням служби добовими нарядами ОВС були створені дві мобільні групи з працівників підрозділів штабу, ВРП, ВГБ, УДАІ УМВС, які здійснювали раптові (оголошені та неоголошені) перевірки. У всі міськрайвідділи було спрямовано методичні рекомендації щодо дій працівників міліції на виборчих дільницях 30 вересня ц.р. Не допускалась діяльність представників партій та громадських об'єднань, які мають певну політичну мету, у підрозділах міліції.

Завдяки цим та іншим заходам цьогорічні парламентські вибори, на відміну від попередніх, відбулися досить спокійно, організовано, без суттєвих порушень виборчого законодавства та громадського порядку.

- Вибори відбулися, але питання забезпечення громадського порядку залишається актуальним...

- Так, адже не за горами -- свята різдвяно-новорічного циклу. Про це вже нині нагадують спорадичні вибухи петард на вулицях. Чим ближче до Нового року та Різдва Христового, тим гучнішими будуть "залпи", у тому числі й хуліганські.

До того ж, на свята у нас люблять випити, а до чого призводить "зелений змій" -- всім відомо. Словом, ми готуємося і до цієї "непростої святкової" ситуації.

А сьогодні, до речі, в області, як і в усій Україні, відзначається сумний ювілей -- 75-річчя геноциду українців у 30-х роках минулого століття. На Закарпатті також відбудеться чимало заходів, громадський порядок під час яких забезпечуватиме міліція. Певен, спрацюємо не гірше, ніж під час попередніх акцій.

- Юрію Юрійовичу, цього у листопаді в області (та й у всій Україні) проводиться місячник добровільної здачі зброї. Що можете сказати про його результативність?

- Так, це чергова акція, через яку держава надає шанс власникам незаконних (незареєстрованих) "стволів" уникнути кримінальної відповідальності. Тобто людина, маючи підпільні "пушку", боєприпаси та вибухові матеріали, може безпроблемно здати їх у міліцію без кримінальної відповідальності або легалізувати (зареєструвати на себе). Бо коли це причандалля знайде міліція, то газді буде непереливки. Отож краще не тягнути час, а звертатися у міліцію. Там вас зрозуміють і допоможуть.

Щодо результативності місячника... За перші три тижні в області було добровільно здано 46 одиниць вогнепальної та холодної зброї, 50 боєприпасів, 8 спеціальних засобів. Вирішується питання про реєстрацію 37 одиниць зброї за тими особами, які добровільно здали "пушки".

- Чи не навели б ви якісь приклади?

- Будь ласка. У Берегівський райвідділ УМВС звернувся житель райцентру П., який добровільно здав для реєстрації у встановленому законом порядку мисливську гладкоствольну рушницю марки ТОЗ-54. Зброя належала покійному дідові заявника.

З проханням зареєструвати на нього мисливську гладкоствольну рушницю ТОЗ-БМ, знайдену на горищі, у мукачівську міську міліцію звернувся громадянин Г. А житель міста над Латорицею Ч. просить зареєструвати на його ім'я комбіновану рушницю, яка залишилася заявнику від прадіда.

Нині вирішується питання про реєстрацію згаданої зброї, проводиться відповідна перевірка, чи не застосовувались, бува, ці "стволи" під час скоєння злочинів.

ДІЛЬНИЧНИЙ - ОПОРА МІЛІЦІЇ ГРОМАДСЬКОЇ БЕЗПЕКИ

- Вам підпорядкована й служба дільничних інспекторів міліції, які представляють владу на місцях. "Шериф" для сільського населення - і прокурор, і порадник, і захисник... Як показали себе дільничні у цьому році?

- Цьогоріч у населених пунктах краю проведені комплексно-профілактичні операції "Нагляд", "Побут", "Розшук", "Візит", у яких були задіяні й наші дільничні. Вони обійшли понад 300 тисяч помешкань громадян, виявляючи неблагополучні сім'ї, схильних до насильства батьків, знедолених дітей, хуліганів, п'яниць. Безпосередньо дільничними розкрито 837 злочинів кримінальної спрямованості, виявлено 57 кримінально-карних діянь, пов'язаних з незаконним обігом наркотичних речовин. За матеріалами наших "шерифів" порушено 62 кримінальні справи за незаконне зберігання зброї та боєприпасів.

- Дільничний -- найближче до людей: всі його знають та й він усіх знає. Вочевидь, йому й карти в руки щодо виконання вимог закону "Про попередження насильства в сім'ї"...

- Так, завдяки дільничним на профілактичні обліки ОВС області взято 1283 особи, які вчинили насильство в сім'ї. Цьогоріч винесено 744 офіційні попередження про недопустимість вчинення насильства в сім'ї та 69 захисних приписів. Ці та інші заходи зумовили те, що цього року, порівняно з аналогічним торішнім періодом, зменшилась кількість злочинів, скоєних на побутовому грунті. Менше стало і злочинів, вчинених у стані алкогольного сп'яніння.

- Пане полковнику, міліція громадської безпеки УМВС також суттєво впливає на стан криміногенної ситуації в області. Яка вона нині?

- Стабільна і контрольована. Закарпатська міліція зробить усе, аби ситуація залишалась такою ж і надалі. Свій вклад у цю справу роблять і далі робитимуть працівники міліції громадської безпеки.

- Спасибі за розмову.

Інтерв'ю взяв Ярослав Ядловський
24 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини