До прокуратури Ужгорода подано повідомлення про кримінальне правопорушення – руйнування пам'ятки архітектури "Корона"

Громадський правозахисник Наталія Майстренко подала до прокуратури м.Ужгород повідомлення про " безпрецедентне правопорушення, яке містить ознаки кримінального, передбаченого нормою статті 298 Кримінального кодексу України" Йдеться про цілком очевидне для всіх, окрім влади і правоохоронних структур обласного центру і Закарпаття, руйнування будівлі колишнього готельно-ресторанного комплексу «Корона», яке здійснюється під виглядом реставраційних робіт на цій пам'ятці архітектури місцевого значення, яка має охоронний статус.

До прокуратури Ужгорода подано повідомлення про кримінальне правопорушення – руйнування пам'ятки архітектури "Корона"

"Зруйнувавши будівлю, її конструктивні елементи, забудовник таким чином знищив автентичну споруду, завдав цим самим безповоротних втрат і збитків культурним цінностям держави і територіальної громади міста Ужгорода", – йдеться у повідомленні.

Враховуючи викладене у повідомленні,  заявник просить прийняти заяву про кримінальне правопорушення, внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, невідкладно розпочати досудове розслідування,  у формі попереднього слідства, з підстави вчинення правопорушення, що має ознаки складу злочину, передбаченого частиною другою статті 298  КК України, визнати автора повідомлення потерпілою, допитати свідків, перелік яких додається.

У процесі здійснення досудового розслідування заявник просить дослідити:

· відповідність містобудівних умов і обмежень, виданих органом місцевого самоврядування в 2014 році, проекту реставрації, розробленого ДПІ «Укрзахідпроектреставрація», м. Львів;

· схему генплану, що погоджений управлінням містобудування і архітектури Ужгородської міської ради та управлінням культури Закарпатської ОДА.
 

ДО ТЕМИ: 

ФОТОФАКТ. У пам'ятці архітектури "Корона" вже руйнують другий поверх. Влада і правоохоронці злочинно бездіють

Ужгородців просять фінансово підтримати боротьбу проти остаточного "дерибану" зелених зон та центру Ужгорода

 

Ужгородська місцева прокуратура

88000 м. Ужгород, вул. Небесної Сотні, 6

 

Майстренко Наталії Миколаївни

05 лютого 1963 р.н.

мешканки м. Ужгорода 88009,

вул.                     , кв.   

ПОВІДОМЛЕННЯ

про кримінальне правопорушення.

В центрі міста Ужгорода здійснюється безпрецедентне правопорушення, яке містить ознаки кримінального, передбаченого нормою статті 298 Кримінального кодексу України (надалі – КК України).

Так, очевидно і візуально осяжно для спостереження навіть при зовнішньому огляді, що будівля колишнього готельно-ресторанного комплексу «Корона» за адресою м. Ужгород, площа Театральна, 5-7 зруйнована.

Мені відомо, що комплекс «Корона» є пам’яткою архітектури місцевого значення, відомості про який внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, охоронний №090013.

Відповідно до статті 1 Закону України “Про охорону культурної спадщини” від 8 червня 2000 року  культурна спадщина – це сукупність успадкованих людством від попередніх поколінь об’єктів культурної спадщини.

Законодавство, що регулює правовідносини у сфері охорони культурної спадщини, не передбачає реконструкцію як вид робіт на об’єктах, які мають охоронний статус і які внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Згідно з відповіддю Ужгородської міської ради від 26 травня 2016 року за №374/03-23 товариству з обмеженою відповідальністю «Бізнес центр «Корона» було видано містобудівні умови та обмеження щодо забудови земельної ділянки на площі Тетатральній№5-7 на реставрацію та реконструкцію цієї пам’ятки архітектури і на будівництво поряд арт-бізнес центру «Корона» за умови дотримання погодженого управлінням культури Закарпатської ОДА реставраційного завдання на розробку науково-проектної документації.

Відповідно до ДБН В.3.2-1-2004  «Реконструкція, ремонт, реставрація об’єктів» головною метою реставрації пам'ятки є збереження історичної достовірності (автентичності).

Одним із головних принципів реставрації пам’ятки є принцип найменшого втручання та змін, забезпечення максимального збере­ження автентичності пам'ятки (ДБН В.3.2-1-2004  «Реконструкція, ремонт, реставрація об’єктів»).

Не дозволяється змінювати принципову структуру пам'ятки і декор будівель. Зміни в розплануванні об'єкта чи окремих його приміщень потрібно визначати лише обгрунтованими доконечними потребами експлуатації та збереження (пункт 1.4. ДБН В.3.2-1-2004 ).

Збереження пам'ятки повинно передбачати одночасно збереження безпосе­реднього традиційного оточення.

Навколо об'єкта (споруди) пам'ятки потрібно створювати охоронну зону, в якій нове будівництво, усі знесення та перетворення, які могли б змінити співвідношення об'ємів та кольорів, забороняються (пункт 1.5. ДБН В.3.2-1-2004 ).

Однак, дії правопорушника щодо пам’ятки очевидно не характеризуються збереженням та реставрацією.

Так, відповідно до теорії кримінального права руйнування – дії, спрямовані на завдання об’єктові серйозних ушкоджень, об’єкт втрачає свою цінність, проте його можна відтворити.

Зруйнувавши будівлю, її конструктивні елементи, забудовник таким чином знищив автентичну споруду, завдав цим самим безповоротних втрат і збитків культурним цінностям держави і територіальної громади міста Ужгорода. Не даремно законодавець визначає злочин, ознаки якого  передбачені статтею  298 КК України, як злочин проти моральності, що посягає на основні моральні принципи і цінності у сфері духовного і культурного життя суспільства.

Нормальний розвиток суспільства є неможливим без вивчення та врахування минулих історичних та культурних традицій, об’єктивним свідком яких є твори, споруди та ін.

Конституція України проголошує, що культурна спадщина охороняється законом (частина четверта статті 54); держава забезпечує збереження історичних

Наруга над історичною та культурною спадщиною є насадження ідеології варварства в його найгіршому із вживаних розумінь.пам’яток та інших об’єктів, що представляють культурну цінність (частина п’ята статті 54); кожен зобов’язаний не наносити шкоду культурній спадщині (стаття 66).

Правопорушник в цинічний спосіб демонструє зневагу  насамперед до історії міста Ужгорода, його цінностей та до суспільної думки. Особлива зухвалість, що характеризує об’єктивну сторону цих діянь, полягає в  продовженні руйнування історичної будівлі навіть після подій 18 травня 2016 року, які мали місце на об’єкті, що також підтверджується заявою Волошина І.І. на прес-конференції 19 травня 2016 року, де ним публічно було оголошено намір застосовувати зброю до кожного, хто втручатиметься зокрема і у цей «бізнес», який він, очевидно, вважає своїм, та стріляти «не в ноги, а в голову»  (цитата за посиланням http://chas-z.com.ua/news/35170).

Оскільки правова позиція щодо складу злочину  за ознаками, передбаченими частиною другою статті 298 КК України, полягає в тому, що основним безпосереднім об’єктом цього злочину є честь і гідність громадян України, змістом яких є національна самосвідомість  та духовність, національна моральність, яким завдається шкода шляхом знищення, руйнування або пошкодження пам’яток-об’єктів національно-культурної спадщини України, що є надбанням духовного та культурного життя народу, прошу визнати мене потерпілою, оскільки мені як члену територіальної громади міста, мешканці м. Ужгорода  цим правопорушенням завдано моральної шкоди.

Враховуючи викладене,  відповідно до статей  55, 56, 214 КПК України, прошу:

· прийняти  мою заяву про кримінальне правопорушення за частиною другою статті 298  КК України ;

· внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань;

·  невідкладно розпочати досудове розслідування,  у формі попереднього слідства, з підстави вчинення правопорушення, що має ознаки складу злочину, передбаченого частиною другою статті 298  КК України ;

·  визнати Майстренко Наталію Миколаївну потерпілою;

·  забезпечити мені можливість надати додаткові свідчення;

· допитати свідків:

1. Зотову Олександру Сергіївну, спеціаліста Управління містобудування та архітектури Ужгородської міської ради;

2. Сопка Томаша Томашовича, начальника відділу охорони культурної спадщини обласної державної адміністрації Закарпатської області;

3. Івегеша Михайла Михайловича, в.о. начальника управління  містобудування і архітектури Ужгородської міської ради;

4. Калиновську Оксану Євгенівну, в.о. начальника управління  містобудування і архітектури Ужгородської міської ради в 2014 році;

· повідомити мене письмово  у строки та у встановлений законом порядок  про початок кримінального провадження та закінчення досудового розслідування.

Прошу в процесі здійснення досудового розслідування дослідити:

· відповідність містобудівних умов і обмежень, виданих органом місцевого самоврядування в 2014 році, проекту реставрації, розробленого ДПІ «Укрзахідпроектреставрація», м. Львів;

· схему генплану, що погоджений управлінням містобудування і архітектури Ужгородської міської ради та управлінням культури Закарпатської ОДА.

Додатки:

1.  інтренет-ресурсу «Час Закарпаття». Електронний ресурс за посиланням http://chas-z.com.ua/news/35170.

2. Компакт-диск із записом прес-конференції Волошина І.І. від 19 травня 2016 року. Електронний ресурс за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=ZA0L5pnYgR4

3. Копія відповіді Ужгородської міської ради від 26 травня 2016 року за №374/03-23.

4. Фототаблиця об’єкту за адресою м. Ужгород, пл. Театральна, №5-7 на шести аркушах.

Н.М. Майстренко

Місто Ужгород, 26 травня 2016 року.


 

Фото станом на 30 травня

01 червня 2016р.

Теги: Корона, реставрація, злочин

Коментарі

12345 2016-06-03 / 20:23:14
Янко обоср-ся... Надо отдавать деньги! СБУ лови!

Правый сегмент. 2016-06-02 / 18:37:57
А главное - делается всё элементарно просто!
Находят барыгана-селюка: "Хочешь заработать? - А кто же не хочет! - Ну, тогда сделай то, что прикажем!" И всё! И вот эти вот селюки - преспокойно и мать родную продадут! И за бутылку, помогут не одному горе-Волошину.

Микола 2016-06-01 / 15:43:20
Дивовижне твориться! Спробуйте завантажити "Реєстр пам'яток місцевого значення" з сайту Міністерства культури України mincult.kmu.gov.ua/document/244948213/Reyestr_mistsevogo_znachennya.rar. І дивно, що там чомусь залишився в переліку тільки один запис!

Степан Крук 2016-06-01 / 15:39:15
Чим більше живу в Ужгороді, тим краще розумію "Правий сектор"!

Прокурор 2016-06-01 / 15:18:54
Добре, молодці активісти, більше заяв - більше Волошина баксів

Янко 2016-06-01 / 14:59:42
Прокуратура уже вичерпала свої можливості у цій справі

Дмитро 2016-06-01 / 14:54:50
Для чого звертатись до Ужгородськоі прокуратури, звертайтесь до Янка, чи одразу безпосередньо до Івана Шимона.

Малинич 2016-06-01 / 14:45:05
Прокуратура у даному випадку безсила

знак питання 2016-06-01 / 14:41:15
А прокуратура сама злочину не бачить?

НОВИНИ: Кримінал

01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 1
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
» Всі новини