"Полеглих ми так і не поховали…". Бойовий шлях 85-го Мараморосько-Угочанського піхотного полку в Першій світовій війні

На Закарпатті, вочевидь, немає жодної родини корінних його мешканців, долі яких не торкнувся б смертоносний вир Першої світової війни. Рівно сто літ тому наші діди і прадіди воювали у лавах австро-угорської армії, яка вела кровопролитні бої на Російському, Італійському, Румунському та Сербському театрах військових дій. З теренів історичного Закарпаття на фронти Першої світової було призвано десятки тисяч його жителів. Лише невеликій кількості пощастило, пораненими і скаліченими, повернутися до рідної домівки. Більшість навічно зостала на полях битв за чужі інтереси.

"Полеглих ми так і не поховали…". Бойовий шлях 85-го Мараморосько-Угочанського піхотного полку в Першій світовій війні

У числі тих австро-угорських вояків, які загинули на Італійському фронті, був і селянин з села Вовкове, що під Ужгородом, Томаш Фатула. Посвяту пам’яті свого дідуся зробив  кандидат медичних наук, відомий закарпатський хірург Юрій Фатула, який в останні роки потужно працює у царині краєзнавства. Щойно у видавництві «Патент» вийшло його ґрунтовне дослідження «Полеглих ми так і не поховали…»  про бойовий шлях 85-го Мараморосько-Угочанського піхотного полку австро-угорської армії. Це військове формування пробуло на війні з її першого і до останнього місяця, воюючи впродовж 1914-17-го  років на Російському, а в 1918-у – на Італійському фронтах. Презентація новодруку відбулася 23 травня в УжНУ за участі науковців-істориків, краєзнавців, журналістів, лікарів.

«Участь закарпатців у лавах австро-угорської армії під час Першої світової війни майже недосліджена, – зазначає доктор історичних наук професор М.Вегеш. – Лікар за фахом написав серйозне наукове дослідження, в якому скрупульозно простежив бойовий шлях 85-го Мараморосько-Угочанського полку від початку до завершення війни. Завдяки його книзі, яка опирається на малодоступні та вперше введені до наукового обігу джерела, ми маємо можливість подивитися на закарпатських вояків не лише як гарматне м'ясо, але й як на досвідчених військових, мужніх і безстрашних людей, які щодня дивилися в обличчя смерті».

Схожої думки і декан історичного факультету, доцент УжНУ Володимир Фенич. «Дослідження Ю.Фатули частково заповнює ту величезну прогалину, яка існує у вітчизняній історіографії стосовно подій столітньої давності і буде доброю підмогою для фахівців-істориків та усіх небайдужих громадян, котрим дорога пам'ять про своїх предків», – каже він.

Книга, яка базується на спогадах і документах, викладених офіцером 85-го полку Шандором Матяшем у 1941 році, складається з семи розділів, шість з яких присвячені цьому військовому формуванню. Його національний склад відповідав національній структурі населення Марамороського та Угочанського комітатів. Більшість бійців частини складали русини-українці – 35%. За ними йшли румуни – 30%, угорці – 25%, німці – 10%. Як твердить дослідник, цей полк був одним із не багатьох в австро-угорській армії, де офіційно використовували чотири мови – німецьку, угорську, руську та румунську.

Полк брав участь практично в усіх основних битвах Першої світової. У 1914 році він воював з російською армією у Галицькій битві, Краківських та Лодзьких операціях. У 1915 на його долю випало воювати у чи не найбільш кровопролитній битві Першої світової – Зимовій Карпатській, коли 70% його бойового складу загинуло від куль чи замерзло в окопах при штурмі та обороні гори Манілова у Польських Бескидах, визволяти від росіян Львів та вести важкі позиційні бої під час «Брусиловського прориву». В останній рік війни полк перекинули на північ Італії у гірський масив Монте-Граппа, де йому довелося штурмувати вершини Кол-Мошин та Кол-Фенілон, воювати з британцями.

Велика заслуга автора полягає у тому, що йому вдалося скласти найповніший мартиролог офіцерів і солдатів цього полку, які полягли у боях. А таких було відповідно 114, у тім числі і його командир полковник Фрідєш Баллінг, та більше 8000. З цього числа відомі імена лише 3127 осіб, із яких 1401 загиблий походив з теренів Закарпаття. З нинішнього Тячівського району загинуло 398 призовників, Хустського – 314, Рахівського  – 250, Виноградівського – 202, Міжгірського – 126, Іршавського – 80, Свалявського – 20, Мукачівського – 5, Воловецького – 4.  Найбільше загиблих було мобілізовано з Ясіня – 66, Хуста – 53, Діброви – 45, Великого Бичкова – 42, Вишкова – 34. Більше половини – майже 61%, були поховані, або залишилися на полях битв, як невідомі солдати. Не виключено, що багато з них загинули від кулі чи штика українця, мобілізованого до російської армії з Поділля, Слобожанщини та Наддніпрянщини. За підрахунками науковців, до російської армії зі східних теренів України було мобілізовано від 3.5 до 4.5 млн. етнічних українців, а до австро-угорської – до 300 тис. «західняків». Отож, щоб не вбивати один одного під хоругвами чужих армій, слід ставати до зброї в армії своєї країни.

…«Пройшло 100 років після драматичних подій Першої світової війни. Братські могили, у яких покояться вояки 85-го Мараморосько-Угочанського піхотного полку, залишилися по всій Європі: в Україні, Польщі, Словаччині, Румунії, Угорщині, Італії… Прийшов час повернути їх із забуття і віддати хоча б запізнілу шану», – цілком справедливо наголошує автор дослідження Ю.Фатула. З ним неможливо не погодитися. Бо відомо, що кожна війна закінчується лише тоді, коли вшановано її останнього полеглого бійця.

Василь Ільницький, "День". Фото автора

29 травня 2016р.

Теги: Юрій Фатула, Перша світова війна, полк

Коментарі

Закарпатець 2016-06-19 / 03:19:59
А за що сьому ворюзі ще і платять за науковий ступінь.Із нього такий науковець,як із мене космонавт!

русин 2016-06-19 / 01:11:03
У мене питання:чому при величезній кількості істориків краю(у т.ч.Шуфрич)з науковими ступенями,вельми актуальну проблему успішно досліджуе лікар...... А може варто поміняти іх. І замість меньш цікавоі історіі розвитку с/г Угорщини якогось-то там століття (тема дисертаціі Шуфрича),варто детально дослідити трагічну долю наших предків!

333 2016-05-29 / 19:52:29
Вічная память загиблим землякам!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини