Такі урочистості проводяться вдруге - минулого року тут відбувся фестиваль угорсько-української дружби. Нині ж національні рамки свята розширилися, адже у виші навчається ціла спільнота з Індії та африканських країн. Завітали й сусіди із Словаччини – представники молодіжної групи «Віа нова» та угорського університету Яноша Шея.
Культурну програму фесту склали виступи духового оркестру Ужгородського музичного училища ім. Д.Задора, фольклорного танцювального колективу із с. Малі Геєвці, гітариста Владислава Шульги, солістки Дьордії Форкош, а ще – конкурси та дискотека.
Проректор з науково-педагогічної роботи УжНУ Володимир Фекета зауважив, що «події останніх двох років в України призвели до того, що в УжНУ сформувалося потужне мультикультурне середовище – наш університет обрали для продовження своєї освіти сотні студентів із країн Азії, Африки і Європи. Подібні свята дають можливість студентам комунікувати, пізнавати традиції, культуру та звичаї своїх «однокашників». Усе це, безперечно, сприятиме кращій інтеграції студентів-іноземців у те, середовище, в якому вони живуть та навчаються, а в подальшому, можливо, будуть працювати за здобутим фахом».
Важливою складовою фесту стало змагання у кухарській вправності. Богаті Болгарка – голова Закарпатського угорськомовного товариства студентів та молодих дослідників розповіла, що конкурс по приготуванню бограча вибрали не випадково, адже цю страву на Закарпатті люблять і готують не тільки угорці, але й практично всі національності краю. Тож 10 команд змагалися у майстерності зварити найсмачніший бограч.
Голова студради УжНУ Олександр Варшава каже, що серед учасників 10 «бограчових» команд – студенти з різних факультетів: математичного, географічного, туризму, стоматологічного, іноземної філології, суспільних наук та гуманітарно-природничого з угорською мовою навчання. До участі у конкурсі долучилися й студенти з Індії, котрі взялися приготувати свою національну страву, яка дуже сподобалася усім присутнім, котрим пощастило скоштувати її.
Упродовж кількох годин у скверику біля студентського гуртожитку було гамірно, весело та … димно. Кожна команда намагалася створити шедевральний бограч. Найкраще, за присудом журі, це вдалося команді УБП - «Ужгородська безалкогольна партія».
Та найбільше студентів зібралося біля намету під прапором Індії: усім хотілося спробувати заморську страву, яка й була визнана найкращою у номінації оригінальних страв. «Матанкарі», – так назвав староста студентів-іноземців УжНУ Балкарн Сінг індійську смакоту. Готується вона з рису, курки, карі, яловичини та спеціального соусу. І додав: «Для наших студентів – це велике свято, вони задоволені, що можуть комунікувати у такій невимушеній атмосфері, заводити нові знайомства, пізнавати життя наших ровесників в Україні».
Прес-служба УжНУ