Засідання Радбезу ООН по Донбасу завершилося безрезультатно

Засідання Радбезу ООН по ситуації на Донбасі завершилося безрезультатно через проект заяви, запропонований постпредом РФ в ООН Віталієм Чуркіним.

У ході засідання відбулася словесна перепалка між замглави МЗС України Вадимом Пристайко та Віталієм Чуркіним через тексту заяви для преси за підсумками засідання в четвер.

Заява, за словами Чуркіна, містила два пункти: заклик членів Ради Безпеки до учасників конфлікту на Донбасі виконати комплекс заходів, передбачених Мінську домовленостями, а також заклик Радбеза до України завершити розслідування подій 2 травня 2014 року в Одесі.

У відповідь Пристайко повідомив, що перша частина заяви українську сторону влаштовує. Що ж стосується заяви по Одесі, то він запропонував розширити його, почавши з необхідності розслідування подій в Криму.

"Я думаю, що це (пропозиція Росії - ред.) - нечесна спроба висвітлити цю трагічну подію (в Одесі)", - зазначив український дипломат.

Після цього сторони по черзі обмінялися кількома репліками, в яких Чуркін звинуватив нинішню владу України в державному перевороті в 2014 році, в розстрілах протестуючих на Майдані, в невиконанні тодішньою опозицією домовленостей від 21 лютого 2014 року з екс-президентом Віктором Януковичем.

Пристайко у відповідь зазначив, що дану угоду російський представник якраз і не підписав. Крім того він нагадав, що датою анексії Криму російська сторона вважає 20 лютого 2014 року, а це за день до підписання згаданих домовленостей, що свідчить про те, що РФ заздалегідь планувала захоплення Криму, незважаючи ні на які угоди.

У свою чергу представник Великобританії повідомив, що для прийняття цієї заяви необхідний консенсус, якого в залі немає. А за словами представника Франції запропонована Росією заява не охоплює всі події і тому необхідна додаткова робота, щоб її прийняти.

У підсумку заяву так і не було прийнято і засідання Радбезу було закрито. Головуючий запропонував продовжити обговорення з участю зацікавлених сторін після засідання.

29 квітня 2016р.

Теги: Донбас, Росія, ООН

Коментарі

стає зрозуміло як то заробляють на війні 2016-04-29 / 09:12:15
Лидер Радикальной партии Олег Ляшко обвинил президента Украины Петра Порошенко и его окружение в том, что Минобороны Украины отказалось от закупки украинских автомобилей КрАЗ в пользу белорусского МАЗа, поскольку последние собираются на заводе "Богдан", принадлежащем президенту.
Лидер Радикальной партии Олег Ляшко на своей странице в Facebook заявил, что в результате коррупции и злоупотреблений со стороны президента Украины Петра Порошенко и его ближайшего окружения украинские силовики отказались от контракта на украинские автомобили КрАЗ.
По словам Ляшко, в 2014 году предприятие КрАЗ поставило силовым структурам более 600 единиц различной техники, в 2015 году – более 700 единиц, а в 2016 году заказ военных составляет не более 50 единиц.
Политик отметил, что кременчугский завод ОАО "АвтоКрАЗ" был крупнейшим подрядчиком Гособоронзаказа, поскольку потребность только Вооруженных сил составляет более 9 тыс. единиц колесного транспорта. А завод в Кременчуге сотрудничал с более чем 200 украинскими предприятиями.
"Можно с уверенностью говорить, что КрАЗ обеспечивает работой около 100 тыс. украинцев, платя в год до 100 млн грн налогов. Но, несмотря на это, в конце 2015 года в режиме строгой секретности Гособоронзаказ заключил договор купли на 120 автомобилей марки МАЗ со сроком поставки в феврале 2016 года", – написал он.
По словам Ляшко, такое решение в пользу белорусских МАЗов объясняется тем, что последние собираются на заводе "Богдан" в Черкассах, который принадлежит Порошенко, а бывший директор "Богдана" Свинарчук-Гладковский назначен Порошенко первым заместителем секретаря СНБО и отвечает за военно-промышленный комплекс.
"Приобретенные для армии "Богдан-МАЗы" при аналогичных с КрАЗом технических параметрах дороже в среднем на 10–25% и имеют гарантийный срок 1 год вместо 5 лет у КрАЗа. Также из-за невыполнения заказа в оговоренные сроки они были продлены на конец апреля 2016 года без предъявления штрафных санкций", – заявил он.
Он добавил, что сумма закупки за бюджетные деньги на "Богдане" автомобилей МАЗ составила более 150 млн грн, а бюджет Украины недополучил около 20 млн грн из-за закупки белорусской техники.

НОВИНИ: Різне

19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 1
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 10
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
16:27
Який айфон краще купити у 2024 році?
16:08
Який холодильник краще: Ноу Фрост, статична чи динамічна система охолодження?
15:13
Де надрукувати книги у Львові за розумною ціною?
11:46
"Радіо Свобода": угорщина надіслала лист державам ЄС щодо, начебто, "утисків угорців" в Україні
22:55
Прямі джинси знову в тренді: кому пасують та з чим носити
20:19
Що можна подарувати дружині на річницю весілля
22:24
/ 3
Глава УГКЦ після слів Папи: В Україні нікому на гадку не спадає здатися
10:15
/ 10
Папа Римський Франциск порадив Україні "відважно" і з "відчуттям сорому" підняти перед росією "білий прапор" поразки
20:58
/ 2
Віцеспікер парламенту Словаччини заявив, що росія "не агресор" і "захищає свої інтереси"
20:32
/ 1
фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через різні погляди на війну рф проти України
13:11
Лазерне шліфування обличчя: Інноваційний підхід до краси
» Всі новини