Ужгородський Арбат ...заїздили!

Впевнений, що кожен мешканець Ужгорода любить своє місто. Захоплюються ним туристи й ті, кому хоч раз довелося побувати тут. Мешканці обласного центру Закарпаття у своїх повсякденних турботах звично крокують його вулицями, часто-густо не помічаючи всієї краси витонченої архітектури. Гості ж обласного центру із неприхованим захопленням оцінюють та фотографують усе, в тому числі й гармонію архітектурної досконалості давнього Корзо, що, злившись воєдино із природним ландшафтом, створює своєрідну симфонію Ужгорода.

Ужгородський Арбат ...заїздили!

 Проте, пересічний ужгородець помічає те, що ніколи не кинеться в око заїжджому туристові. Насамперед, той безлад, який останнім часом можна спостерігати в історичній частині міста.

Мені неодноразово доводилося чути, як наш Корзо порівнюють із московським Арбатом. Але я впевнений: у нас краще! Ну, де там у них, у тій Москві, є такі витвори в стилі бароко, що матеріалізувалися майже в кожній споруді? Чи пройдете ви по Арбату, щоб тільки й встигати вітатися зі своїми знайомими, друзями, яких неодмінно побачите тільки в цій частині міста? Проте, й Андріївський Узвіз у Києві, й московський Арбат, й ужгородський Корзо мають одну спільну рису: на цих вулицях панує демократичний, я би навіть сказав, екстравагантний настрій - музаканти виконують класичні й народні твори, організовуються імпровізовані виставки-продажі картин відомих і поки ще не дуже художників, величезний вибір сувенірів. Тому ставлення до історичної частини Ужгорода в мешканців особливе. На жаль, тільки в пересічних городян, але не в місцевої влади...

Розбудова інфраструктур, транспортних мереж, комунікаційних систем мегаполісів часто негативно впливає саме на ті куточки міст, де сконцентровано їх історико-культурне надбання. І завдання влади полягає в мінімізації цих наслідків. Із жахом доводиться спостерігати, як по Корзо, вул. Волошина, площі Театральній, набережній Незалежності курсують легкові... ба, навіть, вантажні автомобілі. Тому нині назвати їх пішохідною зоною аж ніяк не можна. Упродовж дня до численних магазинів та кафе під'їжджають «бусики» й більш потужні автівки. Шини цих монстрів на колесах безжалісно вдавлюють бруківку в землю, мастила забруднюють тротуари, а громадянам, які вирішили безтурботно прогулятися «пішохідною» частиною історичного Ужгорода, доводиться вдихати газову суміш. Водії автомобілів не зважають на заборонні знаки-«цеглини», працівники ДАІ - на порушників правил дорожнього руху!

Біля кафе «Кактус», наприклад, бувають такі автозатори, що водії інших авто, проявляючи високу професійну кваліфікацію, «масовий героїзм» та з великими труднощами об'їжджаючи припаркований транспорт по всій осі Корзо, де встановлені лавиці для відпочинку, прориваються до заповітної мети - магазину, кафе чи офісу. А народ, натомість, шарахається, тулячись до стін.

Попередній міський голова Віктор Погорє-лов, який свого часу провокував багато нарікань мешканців міста на свою адресу, та його команда вжили досить ефективні заходи для впорядкування руху автотранспорту в пішохідній зоні. Зокрема, було дозволено в'їзд транспорту на вулиці Корзо, Волошина, площу Театральну, набережну Незалежності лише за спеціальними перепустками та в регламентовані години. «Лежачі поліцейські» на набережній Незалежності в разі руху транспорту обмежували ще й швидкість автомобілів. І це дуже правильно, оскільки такі міри були скеровані, насамперед, на посилення безпеки школярів 30Ш№ 1, які тут гуляють під час перерв.

Біля магазину «Карпати» та обласної стоматологічної поліклініки було встановлено обмежуючі рух транспорту металеві стовбці, а біля торгового центру «Едельвейс» - шлагбаум, через який і можна було доїхати до центру. Але з обранням «народного» мера пана Ратушняка чомусь позносили чавунні стовпи разом із «лежачими поліцейськими». Куди поділися ці обмежувальні пристрої та чому мерія не вживає заходи щодо впорядкування руху автомобілів по Корзо та сусідніх вулицях, ми вирішили довідатися в речника ужгородського міського голови Олега Подебрія. Але у відповідь почули коротке: «Я нічого не знаю!!!». Як то кажуть, без коментарів.

А поки міська влада «нічого не знає» та вважає, що її хата скраю, на Корзо вже паркується «бусик», облаштований під мобільний офіс одного з банків. У ньому, прямо посеред пішохідної частини ужгородського Арбату, громадянам пропонують... оформити кредити. Мабуть, незабаром нікого не здивує, якщо на центральній вулиці обласного центру почнуть торгувати овочами безпосередньо з вантажівок чи водій потужного «КамАЗу» підвозитиме свою дружину на роботу в цю «пішохідну» частину міста.

Мери приходять і йдуть, а Корзо, сподіваюся, стоятиме вічно. У всякому разі, дуже хочеться в це вірити...

Віталій Глагола
19 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

Ярік 2007-11-19 / 13:52:00
Чудова публікація! Молодець автор! на мою думку, громадськість Закарпаття повинна зробити все для зупинення вакханалії в історичному центрі Ужгорода! А журналісти повинні активізуватися навколо цієї проблеми.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 4
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини