Сьогоднішнє засідання "замінованої" тиждень тому сесії Ужгородської міськради завершилося прийняттям суперечливих рішень (ВІДЕО)

Пленарне засідання сесії Ужгородської міської ради після тижневої перерви після «замінування» продовжило роботу.

Сьогоднішнє засідання "замінованої" тиждень тому сесії Ужгородської міськради завершилося прийняттям суперечливих рішень (ВІДЕО)

Першим розглянули питання приватизації об’єктів комунальної власності, зокрема дозволу приватизувати майстерні закарпатським митцям. Потім взялися за земельні питання. Яскравих суперечок не виникало, однак активісти та окремі депутати переконані – поки триває судовий процес щодо оскарження прийнятого Генплану – розглядати питання забудови зелених зон не варто.

«Ми зараз у суді оскаржуємо цей Генплан. Його ні в якому разі не можна було приймати, він навіть не коштує того паперу, на якому був надрукований. Треба новий приймати, але тільки після прийняття програми, що відповідно до площі забудови, облаштовувати таку саме територію зеленої зони. Наприклад, інвентаризувати усі зелені зони, всіх водойм. І тоді ми можемо напрацьовувати, рухатися далі у частині забудови міста і стратегії містобудівного розвитку», — каже Роман Богуславський, депутат Ужгородської міської ради.

Найгострішим питанням дня було прийняття нового Регламенту Ужгородської міської ради. І хоча цей проект пройшов ледь чи не вперше широке обговорення зокрема із активною громадою міста, із чиновниками мерії та депутатами, зауваження профільної комісії враховані не були. Ужгородський міський голова, однак, недоліків нового документу не бачить. Запевняє: Регламент буде ледь чи не кращим в Україні.

«Я вважаю, і ви в цьому переконаєтеся, що ми сьогодні прийняли чи не найкращий Регламент в Україні. Ніяким чином він не принижує права та свободи громадян. Наявність посвідчення особи, яка підтверджує його місце проживання, а саме паспорта чи посвідчення чи іншого документу, не є якимось принизливим для осіб, які бажають прийняти участь у роботі сесії міськради. З метою, аби не було протиправних дій, ми це робимо. Ми нікому не перешкоджаємо брати участь у засіданнях», — говорить Богдан Андріїв, Ужгородський міський голова.

Правоохоронці ж додають, що ключовою має стати безпека та уникнення спірних ситуацій із ніби-то «змамінуваннями». А основне завдання поліцейських в міськраді – під час засідання сесії стежити за порядком.

«Я хочу сказати одне: заборонені предмети проносити у державну адмінбудівлю категорично заборонено. Також нами має здійснюватися охорона громадського порядку під час проведення сесії. Що правоохоронні органи і здійснюють на території міста на даний час. Є рішення, які ви приймаєте і я не можу дати вам оцінку. А щодо офіційних звернень будемо розбиратися у рамках чинного законодавства. От і все», — Роман Стефанишин, начальник Ужгородського відділу поліції ГУ НП в Закарпатті.

Голова Регламентної комісії міськради Микола Сюсько зазначає: обговорення нового документу тривало довго і в широкому колі. Напрацювали проект, який враховував зауваження усіх сторін. Зокрема, вимагали прибрати із тексту Регламенту пункт про місце реєстрації особи (прописку). Однак, критичні зауваження прийняті не були.

«У ході діалогу ми погодилися на здійснення реєстрації, але з умовою прибрати відповідно місце реєстрації особи. Тобто, аби за звичайним документом, паспортом, людина могла прийти, зареєструватися, без обумовлення місця реєстрації особи. Тому що ЗУ «Про місцеве самоврядування» ґарантує людям доступ на засідання колегіальних органів ради. Там нема обмежень щодо місця проживання, реєстрації. Якщо говорити про гласність і відкритості роботи ради, то це є хороший регламент, я б кращим його не назвав, нормальний документ. За виключенням позиції щодо доступ на засідання. Спілкувався з громадськими активістами, вони оскаржуватимуть цей пункт у суді. Це буде правильно, оскільки ця норма є незаконною», — пояснює Микола Сюсько, депутат Ужгородської міської ради.

Останнім розглянули спірне питання щодо Громадської ради при Ужгородській мерії. Зокрема, від її членів вимагають звіту за дворічну роботу. Також депутатам повідомили про звернення Водоканалу щодо тарифів та відповіді із вищих органів влади щодо виділення компенсації на перевезення пільговиків. Щодо цих питань будуть підготовлені відповідні проекти рішень, які розглянуть на наступному засіданні сесії.

21 квітня 2016р.

Теги: сесія, регламент

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини