Одна доба з життя ужгородської міліції

Перший, кого зустрічаємо при вході в Ужгородський міськвідділ УМВС, - це міліціонер служби тилового забезпечення або постовий. Він забезпечує пропускний режим в адмінбудинок, супровід іноземних громадян, перевіряє транспортні засоби при в'їзді та виїзді, до того ж є членом пожежної групи міськвідділу. Далі - чергова частина. Її роботою керує досвідчений правоохоронець капітан міліції Роман Ус. Його підлеглі, перебуваючи у постійній бойовій готовності, не тільки цілодобово відслідковують оперативну ситуацію в місті, а й миттєво реагують на будь-які її зміни. Склад працівників чергової частини міняється щодоби: оперативний черговий, два його помічники, інспектор чергової частини. Разом з ними працює слідчо-оперативна група, склад якої теж оновлюється щодоби. Обов'язково чергують і відповідальні від керівництва та від середньої ланки. На допомогу їм у будь-яку мить готові прийти й міліціонери роти ППСМ, чисельність яких уночі зростає вдвічі. У розпорядженні групи - три патрульні автомобілі, а в нічний час додатково виділяються ще дві машини громадської безпеки, два моторизовані екіпажі ДАІ та екіпаж спецпідрозділу "Беркут". Робочий день співробітника чергової частини розпочинається із цільового інструктажу. Відтак - отримання зброї, необхідного спорядження і - вкрай напружена робота...

Одна доба з життя ужгородської міліції

...Перший дзвінок пролунав ще до дев'ятої години: телефонувала 27-річна Мар'яна. Жінка, виявляється, тільки-що стала свідком, як два роми викрали зі складу-магазину "Беркут", що на вулиці Будителів (район ринку "Нива") три металеві контейнери. Оперативний черговий капітан міліції Іван Пуйо відразу зв'язався по рації з нарядом спецпідрозділу "Беркут", що патрулював у цьому районі. Того дня в його складі були сержант міліції Юрій Кашка, старший прапорщик Михайло Кирик, молодші сержанти Ігор Туряниця та Василь Савицький. Через кілька хвилин старший наряду доповідає: затримано двох ромських молодиків, які на підводі везли викрадені контейнери та металеві труби. Крадіїв доставлено у міськвідділ, речові докази вилучено.

Відтак до міськвідділу один за одним стали приходити громадяни, які теж постраждали від нічних крадіїв. Перший заявник - 22-річний Тарас, мешканець однієї з багатоповерхівок, що на вул.Заньковецької. Вночі з його балкона викрадено велосипед "Біанчі". Через кілька хвилин з аналогічною проблемою звернувся й 43-річний Василь із вулиці І. Ваша: з підсобного приміщення його обійстя хтось поцупив два велосипеди "Бенетто". Не встигли чергові прийняти у них заяви, як у міськвідділ завітала 33-річна Марія (теж із вулиці Заньковецької), з під'їзду якої також зник велосипед іноземного виробництва. Оперативний черговий відразу повідомив про серію нічних "велосипедних" крадіжок першого заступника начальника міської міліції - начальника кримінальної міліції капітана Володимира Огняника. Знаючи з досвіду, що подібні злочини - справа рук підлітків з неблагополучних родин, оперативники у співпраці з дільничними, працівниками служби кримінальної міліції у справах неповнолітніх та ППС розпочали спеціальну оперативно-профілактичну операцію "Денне місто". Забігаючи наперед, повідомимо: операція виявилася результативною. Нічні злодії - 14-річний Михайло, учень В.Березнянської школи-інтернату, та на рік старший від нього Теодор - учень однієї з ужгородських шкіл. Підлітків затримали, коли ті продавали крадені велосипеди. Наступне повідомлення отримує помічник чергового прапорщик міліції Руслан Турянчич. У приймальне відділення ЦМКЛ з ножовим пораненням черевної порожнини доставлено молоду жінку. У лікарню негайно виїхали члени слідчо-оперативної групи. На місці з'ясувалося, що потерпіла, будучи добряче напідпитку, порізала себе сама... через ревнощі.

Сталася біда і на вулиці Стародоманинській, де в одному з будинків сусіди виявили труп 53-річного господаря. Оперуповноважений карного розшуку Юрій Цап, слідчий Віктор Іванцик, дізнавач Денис Нестеров та експерт-криміналіст Омелян Попович застали на місці трагедії сліди пожежі. Загиблий, з'ясувалося, напередодні багато випив, потім заснув у ліжку з цигаркою в руках. Попередня версія смерті - отруєння чадним газом.

Оперативна інформація, яку отримали працівники карного розшуку післяобідньої пори, змусила начальника цього підрозділу майора Володимира Кувика діяти швидко: 54-річний Юрій, знаходячись напідпитку, погрожує вбивством з мисливської рушниці дружині та її батьку. На вулицю Грабаря разом з керівником карного розшуку виїхали його підлеглі Юрій Кереканич, Іван Варга, Віталій Ховпей та дільничний Василь Попик. Правоохоронцям вдалося запобігти непоправній біді. Чоловіка обеззброїли, рушницю ТОЗ-34 12-го калібру, дозвіл на яку був прострочений, вилучили.

Далі невідомий сповістив, що в районі стадіону "Спартак" люди затримали двох ромських молодиків, які щойно пограбували подружню пару. Оперативний черговий направляє на місце наряд ППСМ. Свідком грабежу та учасником затримання, як з'ясувалося, був і співробітник УБОЗ УМВС. Чоловік з дружиною мирно йшли парком, як до них підбігли два роми. Один із них каменюкою вдарив чоловіка по потилиці, інший став виривати у жінки сумочку. Чоловік, втративши свідомість, впав на землю, та жінка не розгубилася, без бою сумку не віддавала. Сутичку побачили чоловіки, які саме грали у футбол на стадіоні. Серед них був і "убозівець". Через кілька хвилин обидва зловмисники були затримані. Екіпажу патрульно-постової служби залишилося лише транспортувати грабіжників у міськвідділ. Старший дільничний Едуард Голомб з'ясував, що ромський "дует" причетний і до грабежу, скоєного напередодні на вулиці Шумній, біля АЗС ОККО. Про це красномовно свідчила пластикова картка, видана на ім'я потерпілого, 42-річного Володимира. Картка була знайдено в одного із затриманих під час особистого обшуку. Не спала напруга для працівників міської міліції і під вечір: на вулиці Малій під час земляних робіт 26-річний Віталій на своїй новобудові знайшов артилерійський снаряд часів другої світової війни.

Тієї доби було "спекотно" і на дорогах. Ужгородським міліціонерам довелося розбиратися, зокрема, з водієм таксі "Візит", який скоїв наїзд на 50-річного інваліда Олександра. Винним, за попередніми даними, виявився сам потерпілий, який на інвалідному візку, нехтуючи правилами дорожнього руху, намагався переїхати дорогу. За свою безпечну поведінку чоловік поплатився розбитою головою, струсом мозку, травмами грудної клітки, живота і переломом ключиці. Інший водій, 27-річний Михайло, був затриманий співробітниками взводу ДПС УДАІ під час перевезення на КамАЗі більш як 9 тисяч кубометрів хвойних пиломатеріалів без документів. А ближче до півночі біля КПП "Ужгород" 30-річний іршавець Василь, керуючи автомобілем "Фольксваген-Пасат", допустив зіткнення з припаркованим автомобілем "Рено-44Т4Х2", яким керував словацький водій-"дальнобійник". Результати аварії сумні: наш водій отримав травму грудної клітки, забій печінки. У значно важчому стані опинилися в лікарні і два його пасажири, жителі Чернівецької області.

Загалом у чергову частину Ужгородського МВ УМВС за добу надійшло 22 повідомлення, 8 з них - про скоєння таких злочинів, як грабіж, крадіжки, хуліганство та спричинення тілесних ушкоджень. По гарячих слідах розкрито 5 злочинів. Працівниками ДАІ за порушення правил дорожнього руху на ужгородських дорогах затримано 76 водіїв. 9 з них керували автомобілями в нетверезому стані.

Катерина Кийович
16 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
» Всі новини