В рамках міжнародного семінару-практикуму в Ужгороді заплановане пряме включення із зони АТО (ФОТО)

Сьогодні, 15 квітня у залі засідань вченої ради УжНУ відбулося відкриття міжнародного публічного семінару-практикуму «Партнерство України та НАТО: від стратегічних декларацій до тактики практичних дій».

В рамках міжнародного семінару-практикуму в Ужгороді заплановане пряме включення із зони АТО (ФОТО)

Організатори заходу - Почесне Консульство Литовської Республіки
в м. Ужгороді та Закарпатській області,  Інформаційний центр НАТО при ДВНЗ «Ужгородський національний університет», ГО "Закарпатська громада" та Громадська приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в місті Ужгороді.

Серед учасників представники країн-членів НАТО, котрі є партнерами і друзями України – Литовської Республіки, Угорщини, Республіки Польщі, Словацької Республіки, Республіки Туреччини. У залі також українські військові.

Лунали патріотичні пісні, народжені в часи Майдану та подій на Сході України, діяла виставка колекції військових шевронів. Поки одні реєструвалися, інші спілкувалися в невимушеній атмосфері, здебільшого про важливість теми у світлі протистояння існуючим викликам, насамперед неоголошеній агресії з боку Росії щодо України.

Оскільки Україна не має чітко визначеної зовнішньополітичної та безпекової стратегії, що є неприпустимим в умовах війни, то, наголошували співбесідники, маємо йти на співробітництво з НАТО та окремими країнами блоку, котрі є сусідами України. Така думка передувала офіційній частині, яка відтак, у ході роботи семінару стала  головною.

Відкрила форум його модератор, доцент кафедри історії Угорщини та Євроінтеграції ДВНЗ «УжНУ» Інна Туряниця. Вона розповіла про ціль зібрання та запросила до вітального слова поважних гостей. Серед них – почесний консул Литовської Республіки в м. Ужгороді та Закарпатській області Віктор Гарапко, в.п.голови Закарпатської облради Йосип Борто, перший заступник Ужгородського міського голови Іштван Цап, аташе з питань оборони Литовської Республіки в Україні, підполковник Міндаугас Квікліс, начальник центру з військової підготовки ім. генерала Адольфаса Раманаускаса, полковник Альгірдас Норкус Литовської Республіки, директор департаменту науково-технічного розвитку МОН України Дмитро Чеберкус та ін.

Проректор УжНУ, професор Ігор Студеняк подякував поважним гостям за участь у форумі та назвав його дуже важливим як для краю, так і для УжНУ. Оскільки УжНУ співпрацює вже понад 20 років з університетом імені Миколаса Ромеріса у Вільнюсі.

Питання безпеки сьогодні, як ніколи, стоїть надзвичайно гостро не тільки стосовно України, а й всієї світової спільноти. Тероризм, в тому числі з боку окремих держав, загрожує встановленому після ІІ світової війни правопорядку, усталеному демократичному розвитку країн, їх мирному майбутньому. Наразі українське суспільство робить конкретні кроки в світовий економічний простір, проводить наглядні перетворення (зміни) у галузі безпеки і оборони.

Ці реформи мають вирішальне значення для демократичного розвитку України й зміцнення її здатності забезпечувати власну оборону, мати гідне місце і вплив у міжнародній безпековій системі. І Закарпатська область теж вносить свій вклад у цю справу, розвиваючи міжрегіональні зв’язки з територіальними громадами інших країн.

Підполковник Міндаугас Квікліс розповів історію вступу в НАТО його країни. "Було непросто, оскільки на нашій території була чужа армія, але ми розуміли, що власними силами не зможемо гарантувати  свою безпеку. Тому з великими дискусіями та невеликими, але твердими кроками йшли до наміченої мети. Нині наші країни – Україна, Польща, Литва створили спільну військову бригаду. Цей  новий міжнаціональний спецзагін разом готується до своїх місій, навчається європейським стандартам, за яких головне - не зброя, а вміння і навички знати, що робити в тій чи іншій ситуації». Він також розповів, що у Литві оздоровилося 150 українських військових. От і цими днями ще 11 солдатів із зони АТО буде доставлено літаком у литовські клініки.

Та особливу увагу привернув глибокий аналіз із цифрами та фактами з питання проведення АТО в Україні, можливості та ризики, поданий учасником бойових дій на Сході України, бійцем батальйону «Січ», представником ГО «Закарпатська громада» Андрієм Ткачуком.

Далі учасники семінару працювали в режимі студійних засідань та тематичних панелів, які супроводжувались відеороликами. Заплановане і пряме включення відеомоста із зоною АТО.

У рамках програми проходитиме міжнародна фотовиставка «Війна за Мир» як спосіб донесення об’єктивної інформації про події на Сході України та протидії маніпуляції.

За підсумками форуму будуть напрацьовані слушні рекомендації щодо наближення громадськості краю до закріплення обраного курсу забезпечення стратегічної безпеки та укріплення обороноздатності нашої країни, повідомляє прес-служба Закарпатської облради.

15 квітня 2016р.

Теги: семінар, практикум, віключення, АТО, НАТО

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини