В УСБУ вважають, що "самоврядне" звернення Закарпатської облради "викривили", й сепаратизму в ньому немає

Поточного тижня Закарпаття сколихнули результати пленарного засідання третьої сесії Закарпатської обласної ради VІІ скликання, що відбулося 5 квітня 2016 року.

В УСБУ вважають, що "самоврядне" звернення Закарпатської облради "викривили", й сепаратизму в ньому немає

Прокоментував ситуацію, що склалася, чому регіональний орган держбезпеки зацікавився документом, прийнятим місцевими обранцями, начальник Управління СБ України в Закарпатській області Олег Воєводін.

– На даному засіданні депутати, крім іншого, проголосували за звернення до Президента України, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра України щодо внесення змін до Конституції й законів України для надання широких адміністративних і фінансових повноважень органам місцевого самоврядування. 

Цей документ, що спрямовувався на реалізацію президентської політики реформ та мав на меті покращити фінансовий стан регіону, був неоднозначно сприйнятий громадськістю. Зміст проекту звернення свідомо викривили певні ворожі Україні сили, що дало окремим громадянам привід звинуватити депутатів у антиукраїнській діяльності. 

Насамперед, це сталося у зв’язку зі згадуванням у рішенні результатів місцевого референдуму 1991 року. Адже саме результати цього плебісциту активно використовують проросійські функціонери на чолі з розшукуваним фігурантом кримінального провадження Петром Гецком, котрий переховується від слідства в Російській Федерації.

Гостра реакція краян на дане рішення, використання тез зі звернення обласних депутатів для спекуляцій та інсинуацій, а також звинувачення органу влади в автономізмі й сепаратизмі – не могли залишитися поза увагою Служби безпеки.

З метою запобігання виникненню напруженості в суспільстві Управління СБ України в Закарпатській області в межах компетенції здійснює перевірку відповідності рішення сесії законодавству України

Попередній аналіз звернення, оприлюдненого на офіційному сайті обласної ради, засвідчив, що його текст не містить закликів до зміни меж території або державного кордону чи порушення порядку, встановленого Конституцією, а також публічних закликів або розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, визначених статтею 110 Кримінального Кодексу України.

Разом із цим, Управління здійснює поглиблену перевірку обставин, які сприяли прийняттю цього документу, особливо – можливої причетності до цього процесу певних зовнішніх сил, що намагаються спотворити поняття децентралізації й розіграти сценарій так званої федералізації України.

Остаточні висновки про ситуацію, що склалася, можна буде зробити після завершення всебічних перевірочних заходів. При цьому позиція Служби безпеки чітка: Україна – унітарна держава, територія якої цілісна і недоторканна, цитує очільника УСБУ області прес-група відомства.

Як повідомляло Закарпаття онлайн, 5 березня Закарпатська обласна рада проголосувала звернення до центральних органів влади, в якому просила самоврядності, посилаючись на результати влаштованого російськими спецслужбами референдуму на Закарпатті від 1 грудня 1991 року. Текст проголосованого звернення змінили на сайті обласної ради вже надвечір дня голосування - початково проект мав дещо інший вигляд, аніж був розісланий відтак на електронні адреси ЗМІ.

Тим часом, депутати облради намагалися переконати громадськість, що "не знали, за що голосували".

 
08 квітня 2016р.

Теги: звернення, викривлення, сепаратизм

Коментарі

Ужгород 2016-04-10 / 00:19:21
Золоту гору палили. Що на черзі?

Баранинці 2016-04-08 / 22:08:36
Прокурор області Янко не вилазить від Конюха із Золотої гори, там і обідає і у бані Конюху плечі миє, там і вказівки отримує. Антал уже до того обнаглів, що до Янка у спортивці ходить і двері мало ногами не відкриває. На яку роботу чи боротьбу із сепаратизмом в області всі очікують?

О.Д. 2016-04-08 / 21:41:09


Все суспільство збурилося, всі бачать небезпеку в таких діях, Росія захльобується від щастя, одні тільки наші прокуратура, міліція і СБУ проблеми не бачать.

Ідіотська ситуація.

Точніше, ці держслужбовці мають людей за ідіотів.


Наталка Майстренко 2016-04-08 / 21:31:54
Пропоную розглянути можливі варіанти звернення до Президента про звільнення з посад Г. Москаля та В.Янка, які виступили у співучасті в такій дестабілізації. А один з них відповідно до повноважень, передбачених Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" формував порядок денний, готував і пропонував проекти рішень на сесію, а, отже, організовував таку ситуацію.

ЗАКАРПАТЕЦЬ 2016-04-08 / 17:23:33
АДЕ БРАВИЙ МОСКАЛЬ, ЯКИЙ БУВ НА СЕСІЇ І ПІДГАНЯВ ВСІХ, КОЛИ ЦЕ ГОЛОСУВАЛОСЬ?!!! ЯК ЯНКУ ДАВАТИ ВКАЗІВКИ НА МИНУЛІЙ СЕСІЇ ПОРУШУВАТИ КРИМІНАЛЬНИ СПРАВИ ПРОТИ ЯКИХОСЬ ТАМ ПАЦАНІВ, ЩО ЩОСЬ КРИКНУЛИ - ТО БУДЬЛАСКА, А КОЛИ ПРИ НЬОМУ РОБЛЯТЬСЯ ТАКІ ПРОВОКАЦІЇ - ТО ЗРАЗУ В ПОЛЬЩУ ХОВАТИСЬ?!!! ЦЕ ЯВНА ПРОВОКАЦІЯ...

О.Д. до "до О.Д." 2016-04-08 / 16:18:39
Вважайте, що я вже звернувся. Ви ж прочитали? От і працюйте, перевіряйте.

Свій 2016-04-08 / 16:00:05
Говорити не міхи тягати! Хтось явно намагається дестабілізувати ситуацію в краї. А де інші правоохоронці Закарпаття. СБ не дайте розхитати мирне Закарпаття. Поліції і прокуратурі ганьба..

до ОД 2016-04-08 / 15:54:48
Пропоную Вам проявити свою громадську позицію і звернутись до згаданих Вами СБУшників. Викласти наявну у Вас інформацію, і таким чином внести свій вагомий внесок у боротьбу із сепаратизмом.

О.Д. 2016-04-08 / 15:41:09
Закарпатська СБУ демоеструє точно таку ж безхребетність, як і донецька та луганська напередодні проголошення ДНР-ЛНР.

Якщо мені відомо, що перед прийняттям цього звернення В.Русин і І.Чубирко на католицьку Паску їздили консультуватися у "Ведмежу діброву" до Медведчука, то для СБУ тут - конкретне місце прикладання сил в контексті "можливої причетності до цього процесу певних зовнішніх сил, що намагаються спотворити поняття децентралізації й розіграти сценарій так званої федералізації України".

ІВАН 2016-04-08 / 15:27:04
Спробу феесбешного сепаратистського заколоту у Закарпатті треба ліквідовувати у зародку, а не "тягнути" так, як це було зроблено на Донбасі!

іван 2016-04-08 / 14:56:03


Коментар видалено. Адмін


Янко 2016-04-08 / 14:18:11
Все одно хай бакси дають

НОВИНИ: Кримінал

19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
» Всі новини