На Закарпатті водії заблокували вже три пункти пропуску

Наразі неможливо потрапити до Словаччини та у зворотньому напрямку в Ужгороді та Великому Березному. Також заблоковано пункт пропуску у селboі Солотвино, що на кордоні з Румунією

На Закарпатті водії заблокували вже три пункти пропуску

Власники автівок на іноземних номерах, вимагають змінити порядок перебування такого транспорту на території України. Вони відстоюють право перебувати в Україні на таких авто більше, ніж 5 днів. Люди вимагають від митників змінити документи, якими відмінені довідки зі СТО про те, що автівка на ремонті. Кажуть раніше, якщо авто було на ремонті, воно могло залишатися в Україні більше ніж на 5 днів.

«Тут відбувається акція протесту проти свавілля митниці, можна так сказати. Вони придумали свої внутрішні розпорядження на рахунок 5-10 днів перетину кордону. Ми це довго терпіли, але тиждень чи два тижні тому ввели нове розпорядження, яке забороняє привозити довідки, які показують, що машина була на ремонті. Тобто, якщо в тебе зламалася машина, ти маєш того ж дня відіслати їм факсом або приїхати і сказати, що вона в мене зламалася, і приблизно через два тижні я приїду на своїй машині.

Це нам не підходить, тому що біда може застати в полі, і у нас є ціль зремонтувати машину, а не думати, як приїхати на митницю, щоб відчитатися, що у мене така проблема. Це перше питання. Але нас не влаштовує взагалі 5 днів. Ми живемо ніби в європейській країні, як наша влада говорить, і хочемо, відповідно, європейські стандарти життя. Іноземець до нас, якщо заїжджає, то має право перебувати на своїй машині в Україні один рік, а українець у своїй країні має право перебувати на іноземній машині лише 5 днів. Це якась є дискримінація і це не по-європейськи», — каже один з водіїв Роман.

Люди, які опинилися заручниками ситуації, по-різному ставляться до блокування. Ужгородець Віктор продемонстрував кореспонденту «Громадського радіо» квиток на потяг, на який ледь не спізнився, однак зазначив, що активістів цілком підтримує.

«Їхав, тому що у мене машина так само на словацькій реєстрації, мені треба їхати в Київ, і тому я заїхав зробити собі пересічку, щоб я поїхав в Київ і назад. Я, якщо би знав, я би собі інакше спланував».

Сьогодні вдень до блокувальників приїжджав голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. Після розмови з ним люди обіцяли припинити блокування і навіть пропустили ті автівки, які з 8 ранку стояли по обидва боки від КПП «Ужгород». Однак трохи згодом блокування відновилося. Час від часу між блокувальниками та людьми, що прагнули перетнути кордон, виникали суперечки і сварки. Василь з Ужгорода, повертаючись додому зі Словаччини, майже годину намагався переконати блокувальників пропустити його в Україну.

«При чому тут ми, місцеві люди, яких ви знаєте? От ми їдемо з роботи. Чому я тепер маю страждати? Я не лізу в цю кухню, в контрабанду… Я чесно живу»,  — каже він.

Речник Геннадія Москаля Ярослав Галас зазначив, що далеко не всі питання, які ставлять блокувальники, можна вирішити на обласному рівні. Однак частину все ж спробують обговорити уже завтра зранку на зустрічі з керівниками області, закарпатської митниці та активістами.

«Ті питання, які вони підняли, які фактично спровокували це блокування, то — довідки зі станції техобслуговування чи лікарських оцих… Це можливо вирішити на рівні області, на рівні митниці. В першу чергу, на рівні митниці. Адміністрація може бути лише посередником. Вона не може давати вказівки керівництву закарпатської митниці. От саме про це домовилися активісти (які блокують трасу, кордон) із головою ОДА. Тому завтра вони зустрінуться тут, в адміністрації. От ці речі реально змінити, однак, збільшити тривалість пересічки на рівні області чи навіть митниці — неможливо. Це можна лише на рівні Верховної Ради, яка має внести відповідні зміни у законодавство», — сказав Ярослав Галас.

Ольга Павлова з Ужгорода для "Громадського радіо". Відео Нового каналу

09 березня 2016р.

Теги: пересічка, блокування, кордон

Коментарі

Васька 2016-03-10 / 00:17:11
Катерина, таможники в цій ситуації обділені не були і ви не праві...якщо не знаєте кухню з середину чому писати. Навіть з такою довідкою такса таможні від 300 грн і вище ( як пощастить домовитися), а тепер після цього закону про ці заяви то не буде за шо гроші брати, всі ж будуть із-заявами і то все фіксується вже в компюторі

Васька 2016-03-10 / 00:13:24
Іштван, ти напевно сліпий раз бачиш на території Закарпаття лише декілька десятків таких машин...і відкрию тобі тайну, так думають всі хто має такі машини. .і не можу зрозуміти одне, чому всі пишуть і обзивають водіїв з іноземними номерами. То право кожно де і яку машину купувати...якщо я більшість часу знаходжуся за кордоном, приїжаю додому два раза на рік по на 2-3 неділі то чому я мушу обовязково мати машину на укр номерах...для чого вона мені?? А за скільки я її купив то моя особиста справа.

Іштван 2016-03-09 / 23:27:03
Підтриму написане паном Степаном.Чого декілька десятків громадян на машинах з іноземними номерами повинні мати якісь особливі пільги????

Катерина 2016-03-09 / 23:25:32
Водії робили вигляд, що їх машини були на ремонті, а митники робили вигляд, що вірили цим купленим довідкам. А зараз митники зрозуміли, що капусту за прострочення терміну косять не вони а на СТО і вирішили забити свого гвоздя. От і вся правда. І так по всій країні таке кіно крутять одне одному. Скажіть мені, що змінилось в цій країні? Тільки СВИНІ біля корита !!!!!!!!!!!!!!

политолог 2016-03-09 / 22:59:09
Ігнорування нардепами які обрані до Верховної Ради інтересів своїх громадян, які відстоюють право перебувати в Україні на таких авто більше, ніж 5 днів (збільшити термін мін до 100 днів). Люди вимагають від митників змінити документи, якими відмінені довідки зі СТО, свідчить про те, що нардепів взагалі немеє...
В нормальній Європейській країни вказані питання вирішують протягом 2-х днів, а в України, як з Н.Савченко...

Степан Крук 2016-03-09 / 22:39:14
Мужики! Я не поняв в натурі: ми в Європу їдемо, чи не їдемо? Чи пішки йдемо? Євроінтеграція накрилася мідним тазом -активісти кордони закрили залізним занавісом! Європа прагне цю завісу зняти, а активісти роблять супротив. Дурдом! Проте, активісти закрили для нас Європу тільки після того, як купили собі там автомобілі. А про мене ви. довбуші, подумали? Безлошадний люд вам цього не подарує! Трембіту вам у задницю, бринзоїди!!!

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини