Закарпаття: Куплю собі трактора і загосподарюю!

Про технічне забезпечення фермерських господарств — у розмові з начальником виробничого відділу управління агропромислового розвитку Ужгородської райдержадміністрації Петром Яблонським.

Закарпаття: Куплю собі трактора і загосподарюю!

—- Із 290 фермерських господарств району, — підкреслив Петро Іванович, — працюють всі. Проте в одних це виходить краще, в інших - трохи гірше. Не можуть усі однаково. Та загалом на Ужгородщині робота йде більш-менш нормально. Стосовно технічного арсеналу, то нині в фермерських господарствах та населення у наявності є і трактори, й причепи, и сівалки, й сінокосарки, й комбайни для збирання зерна та картоплі тощо. На жаль, 80 відсотків техніки експлуатується господарями вже понад десять років. Тож усе латано-перелатано. А в декого є така техніка, що і в музей не візьмуть, не те, що з нею в полі працювати. Та це вже з розряду україських особливостей фермерства. Тому й у жителів району тільки 551 трактор. Багато це чи мало? То скажу наступне: у господарствах основного кола, тобто крупних, нині - 212 тракторів. Вони, звичайно, потужніші, аніж у менших господарствах.

До прикладу, кілька цифр. Станом на жовтень у власності фізичних осіб Ужго-родщини —- 47 малопотужних тракторів китайського виробництва «Сінтай», 116 тракторів Т-25, Т-16, є 88 трактори Т-40, 180 ЮМЗ 6 Л, шість екскаваторів, 39 МТЗ, сім одиниць техніки, на яких змонтовані землерийні машини, гусеничних тракторів - шість та стільки ж Т-150. Оскільки в районі фермерські господарства такі, що тільки одиниці мають по чотири чи п'ять га землі (а в основному по півтора-два га), то для обробітку вистачає й малопотужних тракторів. Загалом, переконаний, що техніки більш, ніж достатньо, як у крупних, так і невеликих господарствах. Головне, аби займалися та працювали нормально.

—- А чи реально нині фермеру придбати нову техніку?

—- Стосовно придбання техніки, скажу наступне. 1 березня цього року видана постанова Кабінету Міністрів України № 349, якою затверджено порядок використання коштів, передбачених у держбюджеті для надання підтримки фермерським господарствам. Згідно з нею, такі господарства поділяють на новоство-рені (перші три роки після реєстрації); господарства з відокремленими садибами (які мають ділянки серед поля), та інші (які мають наділи в селі).

Саме цим господарствам й надається фінансова підтримка двох видів —- безповоротна та на поворотній основі. Зрозуміло, що другу доведеться повертати. Безповоротна фінансова підтримка, наголошу, надається новоствореним господарствам у період становлення. Тобто, перші три роки. Та фермерським господарствам із відокремленими садибами, для компенсації не більш, як за двома видами витрат, пов'язаних із розробленням проектів, сплатою відсотків за кредити, придбанням першого трактора, комбайна, вантажівки, будівництва і реконструкції тваринницьких приміщень тощо. А всім іншим —- на конкурсних засадах на поворотній основі —- за бюджетною програмою «Фінансова підтримка фермерських господарств».

—- Хтось скористався допомогою?

—- У цьому році лише вісім фермерських господарств району отримали фінансову підтримку на безповоротній основі на суму 105 тис. грн. А чотири господарства —- на поворотній основі в сумі 40 тис. грн. на придбання техніки. А це на 15% більше минулорічного показника. А причина проста. Щоб оформити кредит, необхідно оформити заставу в трикратному розмірі. А наші фермери що можуть закласти? Маленький тракторик та будинок із малолітніми дітьми, який не приймають під заставу?

До того ж підтримка на безповоротній основі надається лише у вигляді компенсації. Приміром, купили трактор, принесли документ, що його зареєстрували, тоді вам і відшкодовують. Але якщо, скажімо, вартість трактора близько 100 тисяч, вам ці гроші потрібно мати вже на руках. І не завжди є гарантія того, що ваші витрати відшкодують повністю і вчасно. Адже кошти йдуть комплексно на область визначеною сумою, а техніки закупили більше. І, як то кажуть, хто перший встав, той взувся в чоботи.

Щодо ж підтримки на поворотній основі, то вона надається на конкурсній засаді у розмірі, який не перевищує, як я казав, 100 тисяч гривень. Є порядок, перелік документів, які подаються на розгляд комісії. Минулого та позаминулого років виділялися кошти на придбання двох тракторів. Цього року —- всього чотири. Адже наші фермери такі, що їм підготувати такий пакет документів важкувато. На це йде багато часу, деякі навіть печатки чи рахунку в банку не мають. А кошти бюджетні, це все контролюється, перевіряється і т.д.

Є ще й інший варіант придбання техніки. Він стосується як великих сільгосппідприємств, так і фермерських. Він - непоганий.

Власнику потрібно відшкодувати тільки 30% їхньої вартості. Якби не одне" «але» - ціна тої техніки! Одиниця більш-менш пристойного агроагрегата тягне на 250 - 270 тисяч гривень! Скажіть мені, хто її купить? Або комбайн за півтора мільйона, чи борону за 49 тисяч?! Жоден фермер із двома га землі такої розкоші собі не дозволить. Техніка нині дуже дорога. Плуг п'ятикорпусний —- 40 тисяч, а Двометрова борона дискова —- 15,5 тисячі гривень. Тож шалені ціни, або точніше порожні кишені, й стримують наших фермерів поповнювати свій машинно-технічний парк.

Але є організація Украгролізинг. Це акціонерна компанія, яка також продає техніку на умовах кредитування. Перший внесок 30% вартості платите одразу, а залишок вам розкидають на чотири-п'ять років. От і виходить, що з накрученими відсотками 1,4 раза більше платите, ніж воно коштує. Але дрібні господарства таке собі не дозволять.

Думаю, в найближчому — а все йде до цього — малі господарства будуть йти на укрупнення. Бо нині навіть ті гектар-півтора обробити вчасно та якісно досить проблематично. Якою буде назва та вигляд такого об'єднання, наразі невідомо. Але те, що будуть утворюватися агроспілки — однозначно. А без підтримки держави не обійтися у будь-якому випадку.

Тетяна Фаліс
08 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини