Держприкордонслужба заявила, що її працівники не причетні до загибелі трьох дітей чеченки-нелегалки поблизу кордону на Закарпатті

ЗАЯВА ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ЩОДО ПОРУШЕННЯ УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКОГО КОРДОНУ, В РЕЗУЛЬТАТІ ЯКОГО ЗАГИНУЛИ ТРОЄ ДІТЕЙ

Каміса Джамалдінова з 2-річною донькою в лікарні в Польщі
Каміса Джамалдінова з 2-річною донькою в лікарні в Польщі
Державна прикордонна служба України у взаємодії з іншими правоохоронними органами на постійній основі вживає комплекс заходів щодо протидії незаконній міграції. На сьогодні через територію України проходить один з п'яти основних маршрутів незаконного переправлення людей у країни Західної та Центральної Європи, який пролягає з Південно-Східної Азії через Росію, Україну, Польщу та Словаччину до країн Західної Європи.

Протягом останніх п'яти років прикордонним відомством було виявлено більше 84 тис. незаконних мігрантів, з яких більшу частину становлять вихідці з країн колишнього СРСР, насамперед, громадяни Молдови, Грузії, Російської Федерації та Вірменії.

Не став винятком і випадок, що стався 13 вересня на одній з ділянок українсько-польського кордону і привернув увагу засобів масової інформації. Того дня навпроти населеного пункту Загорб Великоберезнянського району Закарпатської області прикордонним нарядом Республіки Польща в районі прикордонного знака N 122 було затримано громадянку Російської Федерації Джамалдінову Камісу Тімінаївну з дворічною дитиною на руках.

Згодом під час проведення польськими та українськими прикордонниками спільного огляду державного кордону й прилеглої місцевості неподалік прикордонного знака N 82 на території Польщі було виявлено тіла трьох дітей (1994, 1997, 2001 років народження). Огляд місця подій здійснювали представники польської поліції та прокуратури. Згодом було встановлено, що смерть дітей настала внаслідок виснаження та переохолодження. Жінку з найменшою дитиною у тяжкому стані було доправлено до польської лікарні, де їм була надана медична допомога.

Керівництвом Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України за фактом порушення державного кордону було призначено та проведено службове розслідування. У ході розслідування даних про причетність прикордонників до участі у незаконному переправленні через державний кордон громадянки Російської Федерації з дітьми не виявлено. Про ситуацію, що склалася, були поінформовані компетентні органи.

Водночас було встановлено, що громадянин Російської Федерації Хампаша Джамалдінов офіційно в'їхав на територію України через пункт пропуску "Успенка" (Донецька область), а міграційна картка у нього була виписана до м. Дніпропетровськ. Однак потім він, на порушення вимог закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства", виїхав до Закарпатської області, де зупинився в селі Середньому Ужгородського району з метою підготовки до переправлення своєї родини у Західну Європу (Австрію).

А вже 11 вересня за допомогою пособників, яких знайшов Джамалдінов Х.С., жінка з дітьми була доставлена до Великоберезнянського району Закарпатської області для незаконного перетинання державного кордону. За домовленістю, провідники повинні були переправити їх через кордон у село Нова Седлиця (Словацька Республіка). Наближаючись до кордону, пособники залишили жінку з дітьми у лісі, де вона заблукала й потрапила до Польщі.

Оперативно-розшуковим відділом Чопського прикордонного загону спільно з органами СБУ в Закарпатській області проводяться оперативно-розшукові заходи з метою виявлення можливих організаторів переправлення громадян Російської Федерації через державний кордон.

Встановлено, що одним з імовірних організаторів, який видавав себе за прикордонника, є громадянин України Б., мешканець м. Ужгород. Вживаються заходи щодо встановлення його місцезнаходження.



Довідково: громадянин України Б., колишній військовослужбовець Державної прикордонної служби України, за систематичне невиконання умов контракту був звільнений у запас Збройних сил України 18 травня 2005 року.

Сайт Держприкордонслужби України
07 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини