Ужгород: Щоб досягти економічного зростання, треба бути гендерно збалансованими

7 листопада відбулося засідання Ужгородського прес-клубу на тему: "Гендерна політика в Україні: кому потрібна рівність — чоловікам чи жінкам?".

Ужгород: Щоб досягти економічного зростання, треба бути гендерно збалансованими

У лютому цього року в області прийнято програму сприяння гендерній рівності на період до 2010 року. Узагалі 2007 рік в Україні оголошено роком гендерної рівності. Про обласні заходи у цій сфері розповіла головний спеціаліст управління молоді і спорту облдержадміністрації Оксана Гуранич. Зокрема завтра на Свалявщині розпочнеться дводенний семінар із механізмів впровадження гендерної рівності для заступників голів закарпатських райдержадміністрацій.

До області прибули представники Програми рівних можливостей ПРООН Лариса Кобилянська та Ірина Гнатова, які повідомили, що цими днями Закарпатська обласна рада, держадміністрація і Представництво ООН в Україні підпишуть меморандум про співпрацю, мета якого — об’єднання зусиль і досвіду у сприянні становлення гендерної рівності в регіоні. Вже повністю узгоджений текст документу.

"Науковці сьогодні відзначають чітку тенденцію: лише ті країни, де максимально дотримуються норми гендерного балансу у суспільстві, досягають високого економічно рівня розвитку Координатор Програми рівних можливостей ПРООН",-- зазначила Лариса Кобелянська. Крім того, рівність доступу до самореалізації жінок і чоловіків у різних сферах суспільного життя сприяє зменшенню корупції, уникненню політичних криз тощо.

Л. Кобелянська також представила Концепцію проекту Закону України "Про захист від дискримінації за ознакою статі". За її словами, в Україні досі на законодавчому рівні не прописані механізми захисту від дискримінації. Та й люди на рівні ментальності досі не мають т.зв. чутливості на гідність та не реагують на відверті прояви приниження.

Ірина Ігнатова, експерт з питань регіональної гендерної політики Програми рівних можливостей ПРООН повідомила, що із 2003 року Закарпаття та ще три області є пілотним регіоном Програми. В області створено гендерний ресурсний та освітній центри та центр "Чоловіки проти насильства". Закарпаття також відзначилося ініціативністю, провівши минулого року всеукраїнські гендерні слухання.

Маріанна Колодій, директор Закарпатського обласного центру гендерної освіти розповіла про роботу центру, який, працюючи із школярам, студентами та держслужбовцями, пропагує засади рівності статей.

За даними статистики, в Україні сьогодні 92 % керівних посад обіймають чоловіки. Зарплата жінок у середньому складає 68,6 % від заробітної плати чоловіків. Жінки контролюють лише 5-10 % економічних ресурсів. Майже кожна третя дитина в Україні виховується одинокою матір’ю.

У свою чергу, чоловіки, за словами фахівців, значно обмежені в реалізації своїх батьківських прав. Наприклад, їм майже неможливо отримати путівку до санаторію матері і дитини, лікарняну відпустку по догляду за хворою дитиною тощо.

50 % українців вважають, в країні існують утиски прав представників однієї із статей, 36 % гендерну дискримінацію заперечують. Такі дані засвідчило опитування, проведене нещодавно Інститутом соціології НАН України на замовлення Програми розвитку ООН в Україні.

Щодо гендерних стереотипів, Л. Кобелянська із досвіду спілкування з українською молоддю засвідчила, що вийти заміж за принца — не ідеал для сучасної молодої українки. Дівчата частіше мріють про успішність і самодостатність. Українські жінки сьогодні, за словами доповідачок, є найбільш освіченими в Європі, їх рівень є більш якісним.

Ужгородський прес-клуб
07 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

степан 2007-11-07 / 18:49:00
Шановні, читайте Біблію. Цитую: "Дружини, - коріться своїм чоловікам, як Господеві, - бо чоловік - голова дружини, як і Христос - Голова Церкви, Сам спаситель тіла! І як кориться Церква Христові, так і дружини своїм чоловікам у всьому. Чоловіки, - любіть своїх дружин. як і Христос полюбив Церкву" (Еф. 5.22-25). Різниця очевидна. Одним треба коритися, а інших - любити. Так-що гендерний баланс - чиста утопія, як і жінка в політиці. А жінка на чолі партії це взагалі - Біле Братство. Може для нехристиян це і підходить.

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини