На Закарпатті від поліомієліту імунізують навіть під час карантину у школах (ВІДЕО)

На Закарпатті третій тур імунізації від поліомієліту розпочався водночас із карантином у школах та садочках. Щоправда, заняття припинили на два тижні не по всій області, а у найбільших містах – Ужгороді, Мукачеві та кількох районах. Медики стверджують, що сезон грипу трохи зіпсував їхні плани, проте імунізації не зашкодить, хіба що вона буде тривалішою у часі.

На Закарпатті від поліомієліту імунізують навіть під час карантину у школах (ВІДЕО)

«На Закарпатті і перший, і другий тур імунізації пройшли у звичайному режимі. Якихось особливих антивакцинальних кампаній не було. Всі препарати, які нам були доставлені, використані у повному обсязі, – коментує Володимир Маркович, директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА. – У першому турі нам надали вакцини трохи менше від запланованої кількості (30 тисяч доз), зате у другому турі надійшло 200 тисяч доз, тому ми дощепили тих дітей, які не були вакциновані. До третього туру вся мережа готова. Ми провели всю необхідну роботу із закладами освіти, медичним персоналом, батьками».

Є тільки одна річ, яка, за словами Володимира Марковича, може завадити ефективному проведенню вакцинації – епідемія грипу та ГРВІ. Закарпатська область наприкінці минулого тижня перейшла епідемічний поріг по захворюваності, перевищивши норму на 12,3%.

«Оголошено карантин в Ужгороді, Мукачеві, Великоберезнянському, Перечинському та ще кількох районах, – пояснює Володимир Маркович. – Продовжені канікули можуть трохи знизити темпи імунізації, бо дитина для щеплення має бути здоровою. Але ми завершимо третій тур імунізації у повному плановому обсязі. Тим більше, препаратів вистачає. Єдине, не можемо поставити чітко дату закінчення третього туру. Але, крім цієї форс-мажорної обставини, нічого не заважає»,  – каже Володимир Маркович.

Закарпатські медики передбачають, що кампанію щеплення в області вони закінчать з показником не менше 95% імунізованих від поліомієліту дітей. Ще влітку минулого року показники планової імунізації від поліомієліту були одні з найнижчих в Україні – 14% щеплених. Закарпаття й стало першим регіоном, з якого почалась кампанія додаткової імунізації. Але поштовхом стали два випадки, зафіксовані улітку 2015 року на Закарпатті. Володимир Маркович заявляє, що тоді у двох дітей виявили симптоми не поліомієліту, а гострих в’ялих паралічів, які реєструються щороку. За словами Володимира Марковича, сьогодні діти здорові і не становлять загрози для оточення. Старший хлопчик відвідує садочок. Директор департаменту охорони здоров’я усе ж застерігає: хоча симптоми спричинив вакциноасоційований вірус, існує загроза занесення і дикого штаму поліомієліту в Україну мігрантами з країн, де він офіційно зафіксований (Афганістан, Пакистан).

«Україна розташована на шляху мігрантів. В умовах нашої країни це може призвести до захворювань, до спалахів. Потрібно враховувати і цей фактор», – каже Володимир Маркович.

Відсутність ускладнень стала найкращою рекламою для батьків

За перші два тури додаткової імунізації в Ужгороді провакцинували близько 50% від запланованої кількості дітей. Про це розповіла Наталія Метенканич, завідувач кабінету імунопрофілактики Центру первинної медико-санітарної допомоги в Ужгороді.

«Зараз плануємо вакцинувати 16817 діток від 2 місяців до 10 років. В Ужгороді діє 9 амбулаторій, в кожній є можливість провакцинувати дітей цієї вікової категорії. Окрім того, можуть отримати щеплення у дитячих садочках. За два тижні, поки триватиме карантин, батьки можуть звертатися в амбулаторію. Інформація про всі тури імунізації була в оголошеннях в усіх навчальних закладах та садочках. Якщо діти не відвідують такі заклади, то їх запрошують дільничні сімейні медсестри і лікар, інформуємо також через ЗМІ», – каже лікар.

За словами Наталії Метенканич, є батьки, які сумніваються: робити додаткове щеплення чи ні. Але оскільки перші два тури на Закарпатті пройшли без побічних реакцій та ускладнень у дітей, то кількість непевних батьків суттєво знизилася.

«Зараз плануємо вакцинувати 16817 діток від 2 місяців до 10 років. В Ужгороді діє 9 амбулаторій, в кожній є можливість провакцинувати дітей цієї вікової категорії. Окрім того, можуть отримати щеплення у дитячих садочках. За два тижні, поки триватиме карантин, батьки можуть звертатися в амбулаторію. Інформація про всі тури імунізації була в оголошеннях в усіх навчальних закладах та садочках. Якщо діти не відвідують такі заклади, то їх запрошують дільничні сімейні медсестри і лікар, інформуємо також через ЗМІ», – каже лікар.

За словами Наталії Метенканич, є батьки, які сумніваються: робити додаткове щеплення чи ні. Але оскільки перші два тури на Закарпатті пройшли без побічних реакцій та ускладнень у дітей, то кількість непевних батьків суттєво знизилася.

«Під час цього туру вже нема таких сумнівів у батьків, які були перед першим. Батьки можуть оглянути флакончики з вакциною. На кожному є термоіндикатор (температура зберігання 2-8 градусів), який показує, чи придатна вакцина до застосування. Якщо батьки не мають бажання робити щеплення дитині, ми записуємо в амбулаторну картку, вони мають написати відмову», – пояснює Наталія Метенканич.

Ольга Павлова, мама двох дітей, керівник ГО «Щасливі діти» про імунізацію від поліомієліту задумалася тільки після інформації про третій тур. Каже, до роздумів підштовхнула участь у круглому столі «Стоп поліо». Планує детальніше вивчити це питання і зробити вибір. Але на 100% у позитивному рішенні не впевнена.

«Останнім часом після тих минулорічних випадків на Закарпатті, коли всі думали: є той поліомієліт чи нема, батьки стали більше шукати інформації. Але дуже важко розібратися, де насправді достовірна інформація. І «за» і «проти» звучать з достовірних джерел, батьки не впевнені на 100%, тому звідси і сумніви. Є певна недовіра до інформації, яка надходить з державних структур. Що потрібно робити державі, щоб батьки прислухалися? Треба поміняти відносини батьки-лікарі і вивести їх на трохи інший рівень. Бо якщо брати ланку приватних чи сімейних лікарів, довіра батьків до них набагато більша. Хоча у державних медзакладах є багато професіоналів», – каже мама.

На сьогодні, в умовах поінформованого суспільства, лікарі не готові проводити агітацію. Кожна мама і бабуся мають багато інформації. Про це говорили самі медики під час круглого столу «Поліомієліт повернувся в Україну: захист дітей – справа кожного» в Ужгороді. Незважаючи на це, третій тур на Закарпатті сподіваються виконати за планом. Навіть такі віруси як грип та ГРВІ, запевняють вони, не зашкодять.

Ірина Бреза, Радіо Свобода

29 січня 2016р.

Теги: імунізація, поліомієліт, карантин

НОВИНИ: Соціо

15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
» Всі новини