В Ужгороді при розритій протипаводковій дамбі ведеться будівництво у заплаві Ужа

В Ужгороді намагаються вирішити багаторічну проблему із забудовою зони затоплення Ужа та руйнацією протипаводкової дамби

В Ужгороді при розритій протипаводковій дамбі ведеться будівництво у заплаві Ужа

Дамбу звели 40 років тому, аби захистити від стихії правобережну частину міста, а також найближчі населені пункти Словаччини. Однак 8 років тому при міському голові Сергієві Ратушняку в заплаві річки Уж, тобто між річкою і дамбою, людям виділили землю. Усього — 1700 ділянок. В результаті на території ведеться будівництво, а дамба, де вона заважала господарям, зруйнована екскаватором.

У випадку паводку, в першу чергу, постраждають самі ж забудовники, а потім — ужгородці і закордонні сусіди.

“Виділені землі, проводиться будівництво. То є капітальне будівництво: житлові будинки, в дамбі самій зробили собі ковані забори… Люди на дамбах стовби будують, забори… ми попереджаємо як служба. Треба затампувати, довести до технічних параметрів цю дамбу, бо у случаї паводку може затопити і ліву, і праву сторону. І ще одна біда, що затопимо ще й Словаччину”, — говорить начальник Ужгородського міжрайонного управління водного господарства Василь Івегеш.

Висота дамби в районі вулиці Саксаганського в Ужгороді починається з нульової відмітки і, ближче до Словаччини, досягає 4,5 метрів. Загальна протяжність захисної споруди — 2770 метрів. Сьогодні водники зафіксували 8 розрівняних ділянок дамби, хоча зовсім нещодавно затампували, тобто “залатали”, усі. Василь Івегеш нарікає, що водники попереджають власників, ставлять таблички із забороною проведення будівництва, але на другий день таблички зникають і все починається заново. Хоча, за словами начальника водного господарства Ужгородського району, акти на землю взагалі є нелегітимними:

“Люди отримали державні акти, а це — нелегітимні державні акти, бо службами не погоджено. Знаю, що архітектурою міськради не погоджено було, і з нами… Згідно водного кодексу будувати не можна”. 

Начальник відділу землеустрою Ужгородської міської ради Олександр Чепкий заперечує нелегітимність актів. Стверджує: інакше документи просто б не підписали у міськраді.

“Проекти відведення, на основі яких видавалися державні акти, погоджені всіма необхідними службами, які на той час мали погоджувати дані проекти землеустрою. В тому числі санепідемстанція, управління екології. Якщо б не було погоджено, рішення сесії про їх затвердження і передачу у приватну власність не приймалося б і державні акти, відповідно, не видавалися б”, — каже він. 

Начальник управління Держгеокадастру в Ужгородському районі Світлана Мельничук продемонструвала кореспонденту “Громадського радіо” кілька проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок в районі вулиці Саксаганського. Там дійсно були погодження екологів, санепідемстанції, архітекторів. Однак, погодження управління водного господарства там не було.

Влада Ужгорода для початку взялася вирішити хоча б питання реконструкції дамби. В першу чергу встановлюють, хто саме розрив захисну споруду. Планують примусити порушників відшкодувати ремонтні роботи. А це — приблизно 120 тисяч гривень. Якщо ні, — переконує міський голова Богдан Андріїв, — подаватимуть до суду.

“У нас відбулося спільне засідання комісії з питань техногенної безпеки, на якій ми прийняли рішення звернутися до відділу поліції. Ця заява повинна поступити від управління водного господарства. Про пошкодження дамби, незаконне захоплення і забудову. Представник поліції запевнив, що одразу буде створено оперативну групу, яка виїде на місце і вирішить питання із кожним із забудовників-порушників. Є два виходи з цієї ситуації: або ми зможемо переконати людей і вирішити питання про відновлення цілісності дамби, або будемо це робити у судовому примусовому порядку”.

5 лютого на засіданні комісії з техногенної безпеки розглянуть результати зробленого. Фахівці водного господарства запевняють, що кожні 15-17 років на Ужі можливі катастрофічні паводки, коли вода прибуває з потужністю до 750 кубометрів в секунду. А тому Ужгород повинен бути максимально готовний до найгіршого.

Ольга Павлова, "Громадське радіо"

14 січня 2016р.

Теги: будівництво, дамба, заплава

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
00:02
/ 1
У Неліпині Мукачівського району Volkswagen на швидкості проломив стіну і влетів у будинок
» Всі новини