Збройна сутичка на Драгобраті. Версія адвоката ув'язнених бійців "Правого сектора"

Скандальні пригоди Правого сектора в Закарпатті отримали продовженні і в новому році. Майже тиждень увага країни прикута до судової тяганини з обрання міри запобіжного заходу головним підозрюваним у кривавих розбірках на курорті Драгобрат.

Збройна сутичка на Драгобраті. Версія адвоката ув'язнених бійців "Правого сектора"

За офіційною версією правоохоронців, у неділю, 10 січня, на території туристичної бази відпочину «Хата Магната» невідомі чоловіки, одягнуті в камуфляж, вчинили бійку з обслуговуючим персоналом із застосуванням зброї. В результаті двоє охоронців турбази отримали тілесні ушкодження і були доставлені до лікарні. Інші учасники бійки виявилися активістами Правого сектора, закарпатський осередок якого одразу заявив про свою непричетність до інциденту. Серед затриманих - керівник оперативного штабу Правого сектора блокади Криму Василь Малкович на прізвисько «Хорват»; бійці Сергій Тищенко («Нацик»), член ВО «Тризуб», боєць ДУК ПС Антон Окороков («Біс»), який брав участь у боях за Донецький аеропорт; боєць Петро Угрин з позивним «Педро», а також активіст Василь Василинюк («Цвік»). Двоє з активістів отримали вогнепальні поранення під час стрілянини, і у важкому стані доправлені до лікарні. Тим часом Ужгородський суд після шестигодинного розгляду справи постановив заарештувати на два місяці всіх п'ятьох учасників бійки.

Адвокат затриманих активістів Владислав Добош вже готується подавати апеляцію. Для цього він терміново приїхав до Києва. В інтерв’ю «Главкому» він розповів свою версію подій, а також пояснив, чому слідчі забороняють контактувати з потерпілими охоронцями.

Владиславе, ви приїхали в Київ, щоб підготуватися до апеляції. Як будете вибудовувати захист?

В суді у нас не було можливості підготуватися до захисту. На ознайомлення з матеріалами справи нам дали півгодини, ми одразу повинні були викласти свою позицію. За цей час ми можемо, максимум, пере фотографувати документи, а не перечитати. Особливо, коли покази свідків написані незрозумілим почерком. Тиск створюють на всіх рівнях. Зараз - на медиків. Ми нарешті домовились про те, щоб «Біса» і «Педро» тримали в лікарні у спеціальній кімнаті, бо у них кульові поранення.

У Василя, «Нацика» і «Хорвата» стан трохи кращий. Але питання в тому, що лікарі відмовляються їх довго тримати.

Як вони це пояснюють?

Ніяк. Всі закарпатські лікарні відмовляються їх госпіталізувати. Ми спочатку домовилися про десять діб, але лікарі вже заявили, що через три дні їх повиписують. Хлопці у важкому стані, і не розуміють, за що їх затримали. Їх сильно побили, та ще й ув’язнили. Тут не стільки фізично, скільки морально важко. До того ж, запобіжні заходи обирали протягом двох діб. Ми ставили питання, чому одна суддя розглядала справи всіх п’ятьох затриманих. Має бути якась персоналізація. Треба чітко з’ясувати об’єктивну, суб’єктивну сторону злочину, хто де стояв, хто конкретно тримав зброю. Можливо, хтось просто споглядав, а його назвали злочинцем.

Тому я заявив відвід судді. Його, звичайно, не задовольнили. У слідчих вже були заготовлені підозри, щоб у випадку чого додатково їх висунути. Як це зазвичай і робиться. Тим більше одразу в трьох областях паралельно в той же день відкриваються провадження, звідти їдуть слідчі вручати підозри. От і зважте, чи кожного дня у нас синхронно порушуються справи? Тому це без сумніву замовне переслідування.

Ваша версія подій 10 січня?

Одні пишуть: хлопці прийшли вимагати, щоб їх нагодували безкоштовно, другі кажуть, що хлопці прийшли розбиратися, чому донецькі сепаратисти там наче бізнес ведуть. Треті говорили, що це із серії Мукачівських подій. Усе банально просто. Хлопці приїхали з Києва на відпочинок як приватні особи. Вони приїхали вночі, захотіли поїсти. Мені задавали питання, чому вони нібито пішли в цей сепаратистський кабак. Та просто він єдиний працював в цей час. Їх зустрів господар, попередив, що заклад скоро зачиняється. У одного з хлопців було з собою 700 доларів і 12 тисяч гривень. Ви думаєте, у них не було можливості заплатити за вечерю?

До речі, закарпатський «Правий Сектор» в своїй заяві сказав, що ці гроші зникли, що хлопців пограбували. Це так?

Так, в протоколі їх немає, бо їх просто вкрали. Якщо б хлопці щось вимагали, їх би звинуватили у вимаганні. Вони сиділи і просто вечеряли, господар накрив їм на стіл, пригощав. Потім один з хлопців вийшов покурити і охоронець бази відпочинку сказав якусь дурню. Між ними виникла словесна перепалка, як це буває в будь-якому кабаку. Питань про політику, майно, вимагання, походження не було взагалі. Це просто міжособистісний конфлікт, викликаний образливими висловами охоронця на адресу хлопців.

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль повідомив, що у затриманих знайшли 160 тисяч рублів. Що це за гроші?

Це фантазії Москаля. Навіть якщо б вони і були. Ну і що? У нас заборонено в державі тримати іншу валюту? 160 тисяч рублів – це 20 тисяч гривен. Хіба це великі гроші? Просто з’явився привід розправитися з хлопцями. Давайте прослідкуємо за їх діяльністю. Блокада Криму, тримали місяць завод Фірташа, внаслідок чого він кожного дня втрачав 10 млн. грн.

До того ж Москаль - представник влади і повинен давати об’єктивну позицію, яка б ґрунтувалася на доказах. А вони просто хочуть очорнити певну організацію, і будуть робити це всілякими способами.

Кого конкретно з затриманих ви захищаєте?

Ні, я і ще два захисника представляємо інтереси всіх п’ятьох хлопців.

Як ви дізналися про цю ситуацію? Хто вас запросив?

Я з «Хорватом» познайомився ще за часів Майдану. Коли почалися перші затримання активістів, я приїхав в Київ. «Якщо вам потрібен буде адвокат у випадку чого», залишив свої контакти. Коли я побачив повідомлення, що хлопців затримали, я зв’язався з «Хорватом» і приїхав. У мене склалося враження, що там вся міліція Закарпаття, почалася інформаційна атака. Москаль робить офіційні заяви, акцентує увагу на тому, що це Правий сектор. Хоча тут політики немає. Але є політичне забарвлення справи.

Просто це не перший випадок саме на Закарпатті. Згадайте липневі заворушення в Мукачевому…

Не варто ототожнювати цю ситуацію з подіями в Мукачевому.

Хто оплачує вашу роботу?

Ніхто, всі затрати я покриваю за свій рахунок. Але фінансові питання для мене другорядні в даному випадку. Я це роблю, тому що деяких хлопців знаю особисто і допомагаю як друг, в першу чергу. Звичайно, з поточними витратами - транспортом, бензином, зв'язком – мені допомагали друзі.

Вам відомо, які ушкодження отримала інша сторона?

Там двоє нібито потерпілих. Але я їх не бачив, і слідчий не бачив. Я заявляв клопотання щодо медичного освідчення у постраждалих хлопців, щоб з’ясувати звідки з’явились ці травми. Також ми будемо розбиратися, чому їх тримали зв’язаними півтори години на морозі. Якби у хлопців, які пройшли Донецький аеропорт, мають бойовий досвід, була зброя в руках, то їм би інкримінували хуліганство? Там від того комплексу нічого б не залишилось. У хлопців міг би просто включитися режим війни.

Колишній лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош заявив, що готовий взяти затриманих на поруки. Це якось допоможе?

Звичайно, ми зараз готуємо апеляцію. Нам треба зібрати інформацію, щоб посилатися на конкретні документи про медичний стан, захворювання, сімейний стан, працевлаштування – все, що може пом’якшити запобіжний захід.

Скільки всього зброї вилучено і що це за зброя?

Вилучено дробовик і якісь пістолет. Це ж стосується сокири, яку знайшли у хлопців. Це звичайний сувенірний гуцульський топорик. А у нас люди не володіють ситуацією і створюють картину страшної бійні. Це могло трапитись в будь-якому закладі. Давайте піднімемо статистику бійок в Закарпатській області за 10 число. Я впевнений, що було мінімум 100 повідомлень. Чим ці бійки відрізняються від цієї? Лише тим, що цю ситуацію намагаються політизувати. Тоді скажіть прямо, що у нас закони не стосуються тих, хто має відношення до певної політичної організації.

Хлопці належать до Закарпатського «Правого Сектора»?

Навіть не всі є активістами. Треба розділяти партію і цю ситуацію. Це звичайна побутова справа!

Що затриманим натомість інкримінують слідчі?

Хуліганство, яке передбачає позбавлення волі. Всім п’ятьом. Але не забувайте, що міліція відійшла від персоніфікації. Вона всім інкримінує застосування зброї. Але якщо порахувати знайдену зброю. На всіх не вистачає навіть. Конкретно з’ясуйте, у кого була зброя. Цю зброю знайшла взагалі працівниця закладу. Санкція передбачає ув’язнення до семи років. Але я не знаю, що треба було зробити з тим закладом, щоб було максимальне покарання.

Які збитки нанесені базі відпочинку?

Жодного факту документально підтвердженого на даний час про нанесення якихось збитків немає. Тому мені складно це коментувати.

У офіційному прес-релізі поліції йдеться також про місцевих жителів, які допомогли затримати хуліганів. Хто ці люди і як вони опинилися там вночі?

Поліція, звичайно, розказує свою версію подій. Є десять свідків, місцевих жителів, які не допомагали когось затримували, а вже після їх туди зігнали, щоб дати покази. Адвокатам не дають нормально поспілкуватися зі свідками. Зараз забороняють спілкуватися взагалі з іншою стороною. Якщо ж вони такі відкриті, чому не спілкуються з журналістами і не розказують свою версію подій? Ми нічого не приховуємо.

Ви маєте на увазі представників бази відпочинку?

Так, його власники, свідки. Я впевнений, їм кажуть, що можна говорити, а що – ні.

Чи проводилася алкогольна експертиза?

Ні, акту освідчення не було. Про те, що учасники бійки вживали алкоголь тільки зі слів свідків відомо.

Оксана Лой, "Главком"

14 січня 2016р.

Теги: Драгобрат, сутичка, адвокат, версія

Коментарі

ІВАН 2016-01-15 / 21:15:41
Якесь чудне. Затримали, судили за те, що когось побили. Але "побитих" ними нема, доказів, що когось побили - нема. Побитими та ще й постріляними є лише ті, хто нібито бив тих, яких нема серед побитих. Чи не брехливий суд, разом із прокурорами?

бігун 2016-01-15 / 09:47:35
160 тисяч рублів – це понад 54 тисяч гривень. Навіть тут сп№;%"в.

Сік 2016-01-14 / 15:42:14
http://alinafortuna.com/2016/01/12/%D1%88%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%8E%D1%87%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B4%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%B2%D0%B5-%D1%81%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%87%D0%BA%D0%BE-%D0%B0%D0%B1%D0%BE/ почитайте, бо тут не напишуть

НОВИНИ: Кримінал

19:41
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 5
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
» Всі новини