На Закарпаття з діловим візитом прибула делегація з Угорщини (ФОТО)

На Закарпатті з робочим візитом перебуває заступник Державного секретаря Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ (МЗЕЗС) Угорщини Жолт Чутора.

На Закарпаття з діловим візитом прибула делегація з Угорщини (ФОТО)

Сьогодні, 13 січня, голова облради Михайло Рівіс зустрівся з поважним гостем та провів ділові перемовини. 

Супроводжують високого гостя члени угорської делегації: Лорант Балла – керівник Секретаріату заступника Державного секретаря, Віктор Седеркені – начальник відділу Міністерства, а також Йожеф Бугайла – Генеральний консул Угорщини в м.Ужгород, Ендре Саліпскі – Генеральний консул Угорщини в м.Берегово, Ласло Відо – заступник Генерального консула ГК Угорщини в м.Ужгород та ін.

У перемовинах взяли участь перший заступник голови облради Йосип Борто, голова обласної ради VІ скликання Володимир Чубірко та ін. 

У ході зустрічі йшлося про поглиблене співробітництво прикордонних регіонів двох братніх країн, пошук нових партнерів у Європі для вирішення питань, які тривожать наші самоврядні громади, а також сприяння у формуванні їх позитивного іміджу на міжнародному рівні. 

Насамперед заступник Державного секретаря Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Жолт Чутора подякував за теплу зустріч, привітав з успішним обранням Михайла Рівіса на посаду очільника облради, наголосив на стабільній, гармонійній співпраці із Закарпаттям та запевнив, що він прихильник оперативних переговорів і готовий проводити зустрічі хоч і щомісяця, якщо буде потреба. 

  Михайло Рівіс зі свого боку зазначив, що радий зустрічі і можливості обговорити актуальні питання двосторонньої співпраці. Далі підкреслив, що у новий 2016 рік оновлений корпус представників місцевого самоврядування краю ввійшов з твердими намірами скерувати всі зусилля, аби втілити в життя програмні цілі розбудови нашого краю, працювати задля проведення системних перетворень в усіх сферах суспільно-економічної життєдіяльності області. Для реалізації цих ідей досвід і постійна підтримка Угорщини є для крайових самоврядців важливою.

Не секрет, що закарпатці високо цінують підтримку угорського народу в євроінтеграційних прагненнях України, її територіальної цілісності, та щиро дякують за допомогу, яка на постійній основі надається Україні та нашому краю, особливо у цей складний для нас час. Мова йде про організацію лікування наших військових у Будапешті, відпочинку дітей – учасників АТО, які нині служать на східних рубежах України. Це дорого коштує. 

- Наш народ за свій європейський вибір заплатив найвищу ціну – життям найкращих своїх синів. І підтримка європейських друзів додає нам сил у тяжкій війні йти до перемоги, - наголосив Михайло Рівіс. 

Високопосадовець додав також, що жителі краю зацікавлені у поглибленні взаємовигідного співробітництва, спрямованого на багатостороннє використання потенціалу наших прикордонних регіонів у всіх сферах. Важливим елементом переговорів є рішення угорської сторони продовжити програму лікування українських військових та відпочинку дітей в Угорщині, яке було озвучено Генеральним консулом Угорщини в м.Ужгород Йожефом Бугайла. 

Очільник облради щиро подякував за таку позицію Уряду Угорщини і висловив сподівання, що 2016 рік буде не менш активним у порівнянні з минулим. Зі свого боку запевнив у тому, що докладе всіх зусиль, аби започатковані обласною радою VІ скликання проекти та програми набирали обертів. 

На порядку денному переговорів було також питання розбудови пунктів пропуску, будівництва доріг, технічної модернізації пунктів перетину на державних кордонах та удосконалення процедури переходу кордону. За словами Михайла Рівіса, ці питання є пріоритетними для влади. Наведена тематика буде предметом обговорення виїзної наради, яку планується провести з керівником облдержадміністрації найближчим часом у м. Берегово. Тут, серед іншого, планується дійти порозуміння з питань відводу земель під будівництво нової автомобільної дороги в обхід Берегова до пункту пропуску "Лужанка" протяжністю майже 15 кілометрів та облаштування відповідної інфраструктури.

До слова, на другому пленарному засіданні другої сесії обласної ради депутати Закарпатської обласної ради підтримали рішення звернутися до Кабінету Міністрів України, Міністерства закордонних справ України щодо активізації розбудови пунктів пропуску та удосконалення процесу прикордонного контролю на західних кордонах України.

Обговорили учасники зустрічі і питання Солотвинського солерудника, очисних споруд, які потребують загальноєвропейської уваги. 

Угорська сторона в черговий раз висловила занепокоєння тим, що понад півтора року нема посла України в Угорщині. Позитивне вирішення цього питання сприяло б активізації українсько-угорських відносин на всіх рівнях та реалізації планів у майбутньому. До речі, Михайло Рівіс високо оцінив ефективну роботу дипломатичних корпусів Угорщини на Закарпатті. 

Йосип Борто розповів про багатогранне життя угорської нацменшини в краї, про успіхи під час останніх виборів до органів місцевого самоврядування Закарпаття, які дали можливість впливати закарпатським угорцям на важливі рішення в краї. 

Насамкінець голова облради подякував гостям за плідну роботу та підкреслив, що всі розглянуті питання мають важливе значення для наших громад. «Маємо хороші напрацювання, а це міцний базис. Маємо і гарні плани на перспективу», - мовив очільник облради. 

Крім того, влада Закарпаття готується до підписання Програми розвитку співробітництва між Закарпатською областю та областю Боршод-Абауй-Земплен на 2016-2017 роки (в рамках Угоди про співробітництво між Закарпатською обласною радою та самоврядуванням Боршод-Абауй-Земплен від 28 вересня 2011 року). Вона передбачає конкретні завдання і проведення низки заходів у сфері економіки, туризму, охорони здоров’я, освіти, культури, екології; співпрацю в галузі охорони навколишнього середовища, спільного управління водним басейном р.Тиса, водного господарства та протипаводкового захисту, активну участь двох регіонів у програмах ЄС тощо.

На квітневій зустрічі у м. Сольнок також планується підписання масштабної Угоди про співробітництво територіальних органів місцевого самоврядування в басейні р. Тиса (за участі 12 регіонів 5-ти країн), яка передбачає посилення економічної ролі шляхом ініціювання і реалізації конкретних економічних, транспортних, екологічних, водогосподарських та інфраструктурних проектів, повідомляє прес-служба Закарпатської облради.

13 січня 2016р.

Теги: делегація, візит

НОВИНИ: Соціо

11:03
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 3
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини