В Ужгороді проведуть громадські слухання щодо зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок

Із 1 липня цього року мешканці кожної багатоповерхівки повинні визначитися, хто буде обслуговувати їхній будинок та прилеглу територію. Це вимагає прийнятий торік Закон “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”. Відповідно до нього держава знімає з себе відповідальність за обслуговування і дбати про сходи, ліфти, дахи, двори, дитячі майданчики тощо повинні жителі будинків, які є його співвласниками.

В Ужгороді проведуть громадські слухання щодо зміни тарифів на обслуговування багатоповерхівок

Тому до 1 липня мешканці повинні або обрати собі організацію, яка відповідатиме за цей спектр послуг, або їх призначить міська влада.

Щоб належно підготуватися до цієї кардинальної зміни в підході до обслуговування житлового фонду, розпорядженням міського голови Богдана Андріїва (№547 від 31.12.2015 р.) створена робоча група, яка повинна підготувати тарифи для кожного будинку.

Сьогодні відбулася нарада робочої групи під керівництвом заступника міського голови Олександра Габора за участю представників Громадської ради щодо формування тарифів. Нині діючі розроблено загалом, а не, як вимагають нормативні документи Кабміну, окремо на кожен будинок. Тому тарифи потрібно змінювати, тим більше, що їх не переглядали з 2009 року, наразі в розрахунок закладені, до прикладу, мінімальна зарплата 650 гривень, тоді як зараз вона 1378, а ціна на електропостачання 15 коп., хоча зараз уже 70 копійок. Значно зросли, як відомо, і всі інші ціни, наприклад, на пальне тощо. У сусідньому Мукачеві тарифи уже давно переглянули і зараз вони складають сумарно за кожен вид послуг 1,6-2,6 грн., тоді як в Ужгороді ще 0,95-1,08 грн. за кв. м. площі помешкання.   

Відповідно до рішення виконкому (№431 від 16.11.2011 р.) "Про перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що надаються житлово-експлуатаційними підприємствами м. Ужгорода" потрібно:

– затвердити перелік послуг, мінімально необхідних для утримання будинків і споруд та прибудинкових територій;

– затвердити перелік та періодичність виконання робіт.

Відповідно до постанови Кабміну є послуги, які обов'язково потрібно виконувати, а є такі, які мешканці можуть обрати або ж відмовитися від них. Ідеться насамперед про обслуговування, прибирання прибудинкових територій, догляд за зеленими насадженнями, вентиляційними каналами, дахами, дитячими майданчиками, внутрішніми мережами, знищення гризунів (дератизацію), прибирання підвалів, освітлення місць загального користування тощо.

На нараді домовилися, що по кожному будинку визначать і погодять з мешканцями набір послуг, прозоро, обґрунтовано, із залученням фахівців управління економіки та підприємництва сформують тарифи. Заступник міського голови Олександр Габор підкреслив, що всі тарифи будуть розраховані відповідно до нормативів, щоб кожен міг отримати відповідь, які його складові і чому визначена саме така сума. Також він попросив присутніх на нараді представників Громадської ради Миколу Пастухова, Едуарда Терлецького, долучитися до інформування ужгородців, проведення громадських слухань з цього питання.

На формування і перевірку тарифів визначили термін 2 тижні, наступну нараду робочої групи заплановано на 25 січня.

Докладніше з переліком послуг можна ознайомитися в додатках до рішення виконкому http://rada-uzhgorod.gov.ua/download/v/R_vukonkomy_431.pdf

12 січня 2016р.

Теги: тариф, багатоповерхівка

Коментарі

Левко 2016-01-14 / 11:37:56
"Тому до 1 липня мешканці повинні або обрати собі організацію, яка відповідатиме за цей спектр послуг, або їх призначить міська влада."
Я проживаю в ЖБК і мушу зауважити. що держава за 24 роки ніколи не займалася обслуговуванням житлового фонду так як слід. Зазвичай ті аферні контори,що мали обслуговувати житлові будинки обслуговували тільки керівників цих кантор безбожно обкрадаючи мешканців. А зараз наплодилося багато тих контор що хочуть і далі обкрадати лохів. Тому право вибирати як обслуговувати своє житло має бути надано власникам житла. І тут не може бути ніякого примусового "призначення міською владою." Тим паче що влада уміє тільки дерибанити майно і землю. Вона нездатна навести лад у перевезенняі громадян міста.
13. 01.2016 р о 21 год 20 хв. автобус 8-го маршруту (біля 16-ти поверхівки)зупинився і заявив, що він по маршруту не їде. О 21год 29 хв автобус 8-го маршруту прослідував без зупинки. Тоді я прогулюючись ( 22 год.) йшов пішки по проспекту Свободи, потім по Минайській до запинки Культпросвітучилище. І жодного автобуса жодного маршруту я за 30 хв. не побачив. А міські пасажирські перевезення прямий обовязок маської влади. в

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини