У Перечині пройшов фестиваль "Перечинські колядки" (ФОТО)

Сьогодні, 9 січня, в закарпатському райцентрі Перечин відбувся вперше різдвяний фестиваль «Перечинські колядки». Захід проходив у центральному парку біля пам’ятника Федору Фекеті.

У Перечині пройшов фестиваль "Перечинські колядки" (ФОТО)

Програма була насичена різноманітними атракціями як для дітей, так і для дорослих. Протягом 2,5 годин зі святкової сцени лунали колядки у виконанні учасників фольклорних колективів Перечинщини та міст-побратимів з Польщі та Словаччини. Надзвичайно цікавими були театралізовані постановки з різдвяними персонажами.

Чимало гостей фестивалю протягом концерту були біля сцени і разом з артистами славили народження Ісусика – Спасителя людства.

Діти з цікавістю розглядали овечок у кошарі, намагалися доторкнутися до них і погладити. Та улюбленцем як дітвори, так і дорослих був баран з крутими рогами. Гості фестивалю фоткалися і селфилися з тваринами, а також у фотозоні з різдвяними персонажами.

Організатори фестивалю ставили за мету пропагувати різдвяні звичаї і традиції. Однак багато забав було проведено для дорослих, в яких ті охоче брали участь. Конкурсів було чимало, всі учасники докладали максимум зусиль, аби показати якнайкращий результат. Вони намагалися закинути пластикове кільце на порожню пляшку, закинути якомога далі чобіт, з’їсти та перемолоти якнайшвидше морквину і т.д. Переможці отримували подарунки – чи то пляшку вина, чи баночку меду. Натомість глядачі отримали хороший настрій і позитивні емоції.

– Ми з друзями приїхали спеціально на фестиваль з Лумшор, де відпочиваємо, – розповідає львів’янка Оксана. – Закарпатську кухню обожнюємо, але тут вперше смакували закарпатські страви на тюках з соломи, які вкриті домотканими килимами. Це так колоритно!

Натомість продавці нарікали, що виторг слабкий, люди запитували ціну і тільки руками махали, що було зрозуміло без слів – дорого. Берегівці літр вина продавали по 60 грн., тячівка за кілограм бринзи правила за сотню.

Хоча надворі було і вогко, холодно, однак гості не дуже «налітали» на спиртні напої, аби зігрітися. Пробували рятуватися чаєм, глінтвейном. 180-грамову склянку гарячого напою чорнявий молодий чоловік продавав по 15 гривень. Люди почали обурюватися, що напій несмачний, у нього смак смородинового соку, спецій не чути. Господар став виправдовуватися: «Спеції осіли на дно, напій так швидко розкуповують, що не встигає все переробити».

Під час фесту дівчата у національних строях пригощали всіх бажаючих обов’язковою стравою українського різдвяного столу. Учитель історії Перечинської гімназії ІІ-ІІІ ступенів суспільно-гуманітарного напрямку Андрій Вишняк повідомив кореспонденту «Карпатського об’єктива», що гімназія приготувала 40 літрів куті з родзинками, меленими горіхами, тертим маком, заправлену узваром та медом.

Ну, і як завжди на закарпатських гастрономічних фестивалях були шашлики, бограч, печена картопля. Ну як без них?!

Тетяна Грицищук, Карпатсьий об'єктив

09 січня 2016р.

Теги: Перечинські колядки, фестиваль

Коментарі

Перечинець 2016-01-10 / 17:43:27
Вино ,глінтвейн,гурки,ковбаски,шашлик,бринзу,бограч,медовуха все було безкоштовно -за рахунок міської ради.Свято нечуваної щедрості,хоча на Різдво ще не таке буває.

Фінансистка Перечинцю 2016-01-10 / 14:45:31
Безпосередньо жителів Перечина не було й пятидесяти і це правда, РДА дала команду й звезли б"юджетників з сіл, да плюс творчі колективів з тих же населених пунктів. Так було і за Готька, Данчі й Грицика і не тут треба шукати якісь задорини. Але раніше при такій же практиці св"яткувань в райцентрі, ніхто не намагався брехливі рекорди Гіннеса встановлювати. Але про які ти ціни шановний пишеш? У вас хтось на цьому св"яткуванні за щось гроші брав? Все ж було проплачено з місцевого б"юджету. Наводіть факти хто цього дня брав гроші. Це неправда.

Перечинець 2016-01-10 / 14:30:17
Перечин на фестивалі був в повному складі,а всі ці коменти брехливі і пише їх гураничкина зондер команда ,бо вони не при ділах,а фестиваль дійсно вдався.Ціни були маленько задорогі це правда

Очевидець 2016-01-10 / 12:48:26
За раді справедливості колядували не тільки цигане. Особливо відзначився бирів із Т.Бистрої, завклуба із Вільшинок та інші звезені б"юджетники. Щодо кількості, то вона була звичайна, як і в попередні св"яткування, про якісь рекорди не йдеться. Ви б почули як кляли організаторів насильно звезені з сіл так званні колядники. Що правда то правда - жителів Перечина, за виключенням редактора, практично не було. Куті також не бачив і не провбував, неякісних же спиртних сурогатів наливали багато - приговорюючи, за це все влада заплатила, пийте дурні і веселіться. Не розумію одного, цетральна влада впроваджує св"яткування 24 грудня, місцеві ж чиновники насильно людей звозять на 7 січня. Щось тут не в"яжеться.

форестер 2016-01-10 / 12:07:05
"Якийсь Шандор" - це спец по псевдорекордах і псевдосесаціях, псевдосоціології і прислуговуванню тим, в кого є бабло. Зараз прислуговує Погоріляку з його ригівським Відродженням

Фінінспектор 2016-01-10 / 11:22:15
А скільки бабла на так званну кутю, з міського б"юджету списано. Недарма якийсь Шандор летить у Перечин ситуацію спасати, напередодні так у Кантині нажрався що не встиг якийсь рекорд зафіксувати. В любій із церкв Перечина народу разом колядувало значно більше, як на фейковому фестивалі. А в Ужгороді, в церкві Сидора? Тисячі людей.Циганів так, на площі в Перечині їх було багато, це ж електорат Погоріляка з Грициком. Ось циганський рекорд - стоїло би й зафіксувати.

Іван 2016-01-10 / 10:22:16
Кутя в Перечині?!
Щи м такого не чув..))

Колядник 2016-01-10 / 09:15:12
Справді, Перечинці міроприємство проігнорували. Поміж чорної циганноти, проходжувався один, якоби Довбуш. Історичний персонаж для Перечина нетиповий, для Рахівщини якось би сприймалось як належне. Скажемо у Волівці, Хусті чи Мукачеві колядників було у десятка разів більше, Згадану куттю я щось не бачив, видно організатори в Кантині зхавали. Однак зараз будуть монтувати якийсь рекорд Гіннеса, треба ж закріпляти любов правлячої Солідарності з злодіями Відродження.

Очевидець 2016-01-09 / 22:53:14
Людей взагалі не було.Одні організатори та роми.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини