На Закарпатті поліція скаржиться, що незаконні вирубки лісу здійснюються "законно"

21 грудня до Тячівського відділу поліції надійшло анонімне телефонне повідомлення про те що в с. Руське Поле лісник здійснює вирубку лісу в лісосіці з порушенням. А за цю добу на Закарпатті зафіксовано ще й 3 випадки перевезення деревини із сумнівною документацією.

На Закарпатті поліція скаржиться, що незаконні вирубки лісу здійснюються "законно"

За останню добу закарпатські правоохоронці зафіксували 3 випадки перевезення лісу із сумнівними  документами. Так, у м. Хусті затриманий іршавчанин віз близько 5 куб. м. дров породи «бук», довжиною 10 м., різного діаметру. Водій пояснив, що дрова, які заготували на Іршавщині, виписав у Хустському дослідному  лісогосподарстві  та перевозив для продажу в м. Хусті.

Того ж дня на Тячівщині патрульні зупинили вантажівку з ялинами та необрізаними буковими дошками в загальній кількості більше 20 м.куб., а також вантажний автомобіль із майже 24 куб. м. ялини. В обидвох випадках водії мали сумнівні автонакладні. Вантажівки знаходяться на спецмайданчику Тячівського відділу поліції.

А днями правоохоронцям вдалося затримати самого лісника, що вирубував ліс із порушеннями. Поліцейські, які виїхали на місце події в с. Руське Поле, виявили 14 повалених дерев породи «дуб». Лісник, у свою чергу, надав документи на дозвіл лісозаготівлі. Проте вони викликали підозри правоохоронців. Законність цієї вирубки встановлюється.

Про те, чи можна "упіймати за руку" нечесного лісника і які схеми працюють в лісництвах, щоб до них важко було «підкопатися», розповіла еколог Оксана Станкевич-Волосянчук.

«Зараз немає "дурних" лісників – практично на кожну рубку вам покажуть документи. Інша справа – походження документації», – каже еколог. За словами п.Оксани, особливо часті випадки з так званою санітарною  вирубкою. Лісопатолог дає висновок, що ліс хворий – і його необхідно рубати. Найчастіше при цьому рубають здоровий ліс. Із такими рубками може боротись лише сама система – призначати комісії й оцінювати, чи справді ліс хворий.

«Але, – зізнається п.Оксана, – сама система й придумала цю схему, тому вона боротись із цим не буде. Такі випадки є практично бездоказовими. За подібними схемами кілька років тому було вирубано столітні дуби у смт. Буштині, таке регулярно практикують у Брустурянському та Мокрянському лісгоспах. Про це мені розповідали самі лісники Брустурянського і Мокрянського лісгоспів – щоб "набрати" кубометри, шукають хворобу лісу... Так от, підозрюють, що санітарними рубками заготовлюється більше деревини, ніж рубками головного користування. Але це можна легко перевірити. Частково держава сама сприяє цьому безладу: лісгоспи повинні фінансуватись із держбюджету, бо платять великі суми податків у держбюджет. Зарплати лісникам та й  усі лісогосподарські заходи повинні фінансуватись державою. А у нас їх усіх перевели на госпрозрахунок. Тобто і на зарплати вони повинні заробити собі самі. Отже, немає кубометрів, немає зарплат. От вони і "стараються". Не тільки собі на зарплати...»

Еколог Олег Листопад у статті для "Радіо Свобода" зазначив: «Порахувати тіньовий обіг деревини можна, треба просто, щоб це захотів зробити Кабмін. Щоб визначити тіньові вирубки лісу,  треба звести баланс деревини: порахувати, скільки зрубали за офіційними документами і скільки продали на внутрішньому ринку і за кордон. Різниця між проданим і зрубаним покаже те, скільки лісу було вирубано незаконно. Мова не про самовільні рубки, тобто, коли приходять у ліс без документів і рубають там три смеречини, або коли бригада чорних дроворубів на двох машинах виїхала, нарубала і втекла. Я про те, коли рубають по одному і тому ж лісорубному квитку по кілька разів. Коли рубають ліс і пишуть, що якість його – «третій сорт», а насправді це деревина вищого сорту. За стандартами «Грінпісу» та інших міжнародних організацій, це незаконні рубки. Це рубки за документами, які не потрапляють у жодну статистику».

Коли Олег Листопад почув історію про лісника на Тячівщині, то прокоментував:

- «У цьому випадку поліція може тільки перевірити, чи є документи, чи нема. Але якщо поліцейський – колишній лісник, то він багато чого може знайти. Або якщо поліцейський пройшов тренінг з виявлення та фіксації лісопорушень. Тому доцільно працювати групами, до яких треба включати, зокрема, екоінспекторів».

Отже, жодний поліцейський, який не є підготовлений, не в змозі довести неправдивість поданих лісником документів, тим паче визначити, яку саме деревину було зрізано – санітарну чи ділову.

На даний час поліцією Закарпаття протягом року до ЄРДРу внесено 134 матеріали про незаконну вирубку лісів (ст. 246 ККУ). Лише по Тячівському району – 31 кримінальне провадження незаконної рубки лісу. За незаконну вирубку лісу ст.246 ККУ передбачає штраф до 1700 гривень, арешт на строк до 6 місяців, обмеження або позбавлення волі на строк до 3 років із конфіскацією незаконно добутого.

Також, за даними управління лісового господарства Закарпатської ОДА, з початку 2015 року виявлено 221 лісопорушення на суму збитків понад 4,5 мільйона гривень. Утім, відшкодувати вдалося менше двох відсотків збитків - за рахунок добровільно сплачених штрафів. 

Тож роботи для нової поліції – непочатий край, і не тільки у сфері охорони лісового господарства… Можливо, уряд задумається над тим, скільки держава втрачає коштів через незаконну вирубку і продаж лісів, та створить окремий підрозділ поліції, який буде більше розбиратися у «лісовій справі», повідомив відділ комунікації ГУНП в Закарпатській області.

25 грудня 2015р.

Теги: дрова, ліс, поліція

Коментарі

Y.Spl 2015-12-25 / 16:19:27
карпатським губернаторам,
екологам,лісорубам і браконьєрам


Карпати мої,Карпати!
Не має де сховатись посрати.
Порубали,на дошки розпилили,
Горе вам,Карпати,лихі руки поробили.

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини