Ужгород: За "незаплановане вбивство" — 10 років ув’язнення

Ця трагедія трапилася у лютому цього року неподалік ринку, що на вул. Краснодонців в Ужгороді. На лаві підсудних - 17-річний Роман. Від звинувачення, зачитаного на процесі, моторошно:

Ужгород: За "незаплановане вбивство" — 10 років ув’язнення

"...Будучи у стані алкогольного сп'яніння, нехтуючи загальнолюдськими правилами співжиття і нормами моралі, діючи з явною неповагою до особистості і людської гідності, у присутності трьох працівників громадського закладу безпричинно, умисно, з метою позбавлення життя, завдав потерпілому Василю Ф. два удари ножем в  грудну клітку, чим заподіяв йому тяжкі тілесні ушкодження у вигляді проникаючої колото-різаної рани грудної клітки,  правої легені,  правої долі печінки, гемопневмоторакса справа, перелому 6-го ребра, від яких потерпілий помер на місці події".


Здавалося б, ці слова - про якогось бузувіра-здорованя, а  не про цього безвусого юнця. Роман виправдовувався, буцімто потерпілий зробив йому (бачте!) зауваження, звертався до нього у грубій формі, чим дуже його образив. Та й що він міг сказати?  Але й  ці кволі виправдання швидко потерпіли фіаско. Не зміг  підсудний дивитися в очі дружині померлого, яку залишив удовою. Головуючий на судовому процесі врешті-решт  припер брехуна до стіни. Куди й поділася його показна бравада!   

...Роман навчався в одному з середніх навчальних закладів Ужгорода, перевівшись сюди із Хуста. Хлопець був досить неврівноважений, дратівливий. На зауваження реагував болісно. Ймовірною причиною цього було те, що він хотів завжди й у всьому бути лідером. Належного батьківського виховання не отримав, оскільки два роки тому його матір позбавили материнських прав, а батько - хворий. Романа з молодшим братом виховувала бабуся. А що могла дати внукам старенька жінка, яка найперше думала про їхнє утримання? Отож виховувала хлопця вулиця з її вовчими законами.

Зранку того злощасного дня юнак подався у місто, щоб вибрати стипендію. Потім зустрів свого приятеля-одногрупника, котрого запросив у кафе, що неподалік речового ринку. Сівши за столик, хлопці замовили лікер та пиво. Коли спорожнили ємність, повторили замовлення. Цього разу й шашлик та пельмені. Далі Роман з приятелем пішов на ринок, де придбав ніж. Повернувшись, хлопчаки продовжили гоститися. Врешті-решт приятель звернувся до Романа: мабуть, спиртного на сьогодні досить. Але пригощальник на пропозицію однокурсника не зважав: гостимося далі і баста!

Вийшовши  в туалет, приятель вирішив за краще в кафе не повертатися.

Тим часом Роман став вимагати від офіціантки, щоб та принесла ще по сто грамів лікеру та по келиху пива. Жінка спробувала заперечити: мовляв, он на столі вже стоять дві повні чарки з лікером. Та й пиво ще не допили.  Роман сердито відрізав: я плачу, а ти повинна виконувати моє замовлення. Знизавши плечима, жінка подалася до бар-стійки. У цей час в кафе зайшов чоловік, котрий, замовивши  шашлик і салат, присів за вільний столик. Він справді зробив невихованому відвідувачу зауваження. Далі все трапилося несподівано. Витягнувши ніж, Роман підійшов до незнайомця і двічі ввігнав лезо у груди. Схопившись рукою за рану, з якої юшила кров, потерпілий побіг на кухню і попросив працівників бару викликати  “швидку”.

Винуватець на мить закляк біля свого столика. Далі, усвідомивши, що накоїв, кинувся до дверей. Його стали наздоганяти офіціантки, але зловмиснику вдалося зникнути у людському натовпі.

Тим часом про НП на вул. Краснодонців зателефонували у чергову частину Ужгородського міськвідділу УМВС. На місце події одразу прибула посилена слідчо-оперативна група правоохоронців, згодом на допомогу приїхали працівники карного розшуку.

Стражі порядку одразу приступили до звичної роботи: опитування свідків, огляду місця події. Медики вже нічим не змогли зарадити потерпілому. Від отриманих поранень людини не стало... 

... Після убивства Роман повернувся в навчальний заклад. Викладачі одразу зауважили, що хлопець напідпитку. Під час розмови з директором та майстрами виробничого навчання, які намагалися його заспокоїти, підліток поводився досить агресивно. А далі повідомив, що "завалив на базарі мужика". Потім подався у чергову частину Ужгородського міськвідділу УМВС, де про все розповів правоохоронцям.

Після завершення слідства справу розглянув Закарпатський апеляційний суд. Судді ретельно з'ясовували всі обставини та деталі.

Пом'якшуючих обставин Феміда не знайшла. Навпаки, вину підсудного обтяжувало те, що злочин він скоїв у стані алкогольного сп'яніння. І ось вирок: Романа засуджено на 10 років позбавлення волі. Він подав касаційну скаргу у Верховний Суд України.

Іван Ладжун, "Відомості міліції"
05 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 4
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
11:01
/ 1
Справу про підрив гранат депутатом Батрином на сесії Керецьківської сільради передали до суду. Корумпованого голову Мушку досі не судять
21:42
/ 1
Детективи БЕБ вилучили в двох ужгородців 3000 контрафактних електронних сигарет на 2,5 млн грн
19:48
/ 3
Наркоторговцеві з Рахова присудили понад 7 років тюрми з конфіскацією майна
» Всі новини