У Великому Бичкові стартував ІІ етап проекту з очищення ґрунтових вод та ґрунтів на території лісохімічного комбінату (ФОТО)

Вчора, 8 грудня, у селищі Великий Бичків відбулася заключна конференція ІІ етапу Проекту "Запобігання погіршення якості води та розробка заходів з відновлення її якості у селищі Велики Бичків в рамках українсько-угорського співробітництва – початок відновлення”, в якій взяв участь перший заступник голови РДА Віктор Турок.

У Великому Бичкові стартував ІІ етап проекту з очищення ґрунтових вод та ґрунтів на території лісохімічного комбінату (ФОТО)

Даний проект реалізовується в партнерстві із представництвом Уряду в Саболч-Сатмар-Березькій області, громадською організацією "Зірочка" та Великобичківською селищною радою.

Проектом передбачено очищення ґрунтових вод та ґрунтів на території колишнього лісохімічного комбінату, вирішення проблеми витікання забруднюючих речовин з ємностей та резервуарів, що й досі заповнені відходами колишнього деревопереробного підприємства і забезпечення навколишніх домогосподарств чистішою питною водою.

Забезпечення ґрунтів і ґрунтових вод, що було спричинено діяльністю колишнього ЛХК, досі поширюється і становить безпосередню та істотну загрозу для системи питного водопостачання у регіоні. Через поширення забруднення негативний вплив різних компонентів, зокрема фенолу, формальдегіду, ароматичних, полі ароматичних та хлор містких вуглеводів, інших органічних сполук загрожує навколишньому природному середовищу регіону.

Подальше поширення забруднення може спричинити загибель живих організмів та катастрофічне руйнування екосистем річок Шопурки та Тиси.

У 2000 році Постійний Секретаріат Міжнародної Комісії захисту Дунаю (ICPDR) підготував ,,1-й Реєстр потенційних місць з ризиком виникнення катастроф у басейні Тиси в Румунії, Угорщині, Україні та Словаччині”. Метою складання реєстру стало визначення джерел забруднення з найвищим ризиком виникнення транскордонних катастроф.

Територія поблизу Великого Бичкова, а саме – Великобичківського лісохімкомбінату була визначена як "місце високого ризику" через її загрозу для навколишнього середовища.

Даний проект є другим етапом проекту "Попередження погіршення якості води та розробка заходів по усуненню забруднення у Великому Бичкові в українсько-угорському співробітництві", що виконувався Державною екологічною інспекцією в Закарпатській області в партнерстві з Верхньотисянським регіональним управлінням з питань екології, природних і водних ресурсів (м. Ніредьгаза, Угорщина) протягом 2010-2012 рр., у рамках якого було досліджено характер і ступінь поширення забруднення на території колишнього Великобичківського лісохімкомбінату як по площі, так і в глибину (поверхневі та підземні води, ґрунти), розроблено низку заходів щодо зменшення негативного впливу на довкілля і пропозицій щодо проведення робіт з очистки забрудненої території. На підставі наданих пропозицій і рекомендацій було розроблено проект на встановлення сучасної системи очищення ґрунтових вод та ґрунтів на території колишнього ЛХК.

Станцію очищення було відкрито у лютому 2015 року. Дана система очищення сприятиме вирішенню однієї з ключових екологічних проблем селища.

Досвід роботи подібних об’єктів у країнах ЄС свідчить, що рівень забруднення та концентрації забруднюючих речовин в ґрунтових водах та ґрунтах на території колишнього ЛХК зменшаться щонайменше на третину від початкових значень вже наприкінці 2-го року експлуатації вищезазначеної системи.

09 грудня 2015р.

Теги: проект, ґрунтові води, очищення, лісокомбінат

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини