За авторською програмою ужгородця Золтана Жофчака навчаються учні близько 200 шкіл України з поглибленим вивченням музики

За авторською програмою директора АНВК міста Ужгорода Золтана Жофчака якому нещодавно присвоїли почесне звання «Народний вчитель України», навчаються учні близько 200 шкіл з поглибленим вивченням музики нашої держави.

Золтан Жофчак
Золтан Жофчак

Золтан Жофчак і Ужгородська школа №2 — речі нероздільні.. Прийшовши працювати в альма-матер вчителем музики у 1960 році, він зумів створити з неї унікальний заклад — Авторський навчально-виховний комплекс, котрий об'єднав школу та дитячий садок.

— Ця назва зобов'язує нас постійно рухатися вперед, впроваджувати новітні методи навчання і виховання. У1991 році, коли мені запропонували створити та очолити авторську школу, ми почали експериментувати викладання загальноосвітніх предметів у поєднанні з музикою. У школі були відкриті клуби любителів мистецтва, ми ввели «Мистецтво» як головний предмет із першого по одинадцятий класи. Наша школа перша у місті запропонувала нову альтернативну педагогіку, альтернативні програми викладання музичної освіти, основ світової культури, риторики, театральної педагогіки. Кожен учитель виступає автором власної програми виховання. У нас усіх одна мета й одне завдання -довести, що багато чого можна досягти, якщо правильно виховувати дитину. Тим більше, якщо виховний і навчальний процес тісно пов'язаний із мистецтвом, тобто прекрасним. Взагалі, я вважаю, що головним завданням школи є розвиток у кожної дитини творчих здібностей. Саме для цього ми використовуємо мистецтвознавчі предмети, за допомогою яких можна кожну дитину розвивати як творчу особистість, розкрити її обдарованість саме у тому, до чого у неї є здібності, - розповідає керівник закладу.

Ще одна особливість АНВК - дитсадок, створений при школі. «Дошкільні роки мають вирішальне значення для розвитку дитини, у той час як у більшості дітей вони просто пропадають. Виховання дитини - це наступність, неперервність. Адже лінгвістичні можливості у дітей найкраще проявляються у віці від 3 до 5 років, просторові уявлення - у 4 роки, музичні та математичні - після 5-ти років, - стверджує Золтан Золтанович. - Тому в нашому дитсадку діти вчать три мови (рідну, мову національних меншин та іноземну), отримують математичну, музичну та спортивну освіти. Ці діти живуть і навчаються в окремому приміщенні, де знаходяться також перші і другі класи. Тому дитина після садка не потрапляє у невідомий світ школи, і вступ до школи не є зламним, травмуючим моментом у житті школи. Думаю, це важливий психологічний фактор: дитині не потрібно адаптуватися до нового способу життя.

Такий підхід до навчально-виховного процесу, в основі якого лежить розвиток духовності в особистості, використання народних традицій, обрядів та звичаїв тощо, дав свій результат. Нині АНВК входить до сотні кращих шкіл України. У школі діє 13 театрів - від театру мод до театру балету, студія прикладного мистецтва, Мала академія мистецтв із акцентом на закарпатську етнографію.

Гордістю школи є відомий в Україні та за її межами лауреат багатьох міжнародних конкурсів - учнівський хор «Едельвейс» під керівництвом самого Золтана Жофчака. «Любов до музики в мене від матері, - каже Золтан Золтанович. - Хоч вона мала шість класів освіти, проте грала у самодіяльному театрі, співала у церковному хорі. А в шість років дід зробив мені неймовірний подарунок - акордеон. З того часу я й вирішив - неодмінно стану музикантом. Та батько вимагав, щоб я отримав «справжню освіту», тому й вступив на фізико-математичний факультет Львівського держуніверситету, після закінчення якого працював учителем у Середньому, що на Ужгородщині. Оскільки бажання отримати музичну освіту не пропало, то паралельно вчився у музучилищі. Із 1960 року почав працювати вчителем музики в Ужгородській середній школі №2, де працюю й досі...»

.. .3 того часу пройшло майже півстоліття. Шлях педагога й музиканта дав Золтану Жофчаку можливість реалізувати себе як особистість. За 54-річний педагогічний стаж він отримав чимало регалій - від подяк до заслуженого вчителя України. Нещодавно до цього списку додалася ще одне почесне звання - «Народний вчитель України», котре присвоїли лише чотирьом педагогам в Україні. Цими державними нагородами за вагомий особистий внесок у розвиток національної освіти, багаторічну сумлінну працю і високий професіоналізм освітян нагороджували вперше. До речі, посвідчення про присвоєння почесного звання «Народний вчитель» у Золтана Жофчака — під номером 2. Така от магічна цифра...

Людмила Суботіна
01 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини