Закарпаття долучилось до реалізації програми державної підтримки заходів з енергозбереження

У четвер, 26 листопада, в Закарпатській ОДА відбулося засідання за круглим столом з питань впровадження на об’єктах соціальної сфери енергозберігаючих технологій та використання альтернативних видів палива, популяризації державної програми з утеплення житла, за якою держава відшкодовує частину суми кредиту на енергоефективне обладнання та матеріали для населення, ОСББ та ЖБК.

Закарпаття долучилось до реалізації програми державної підтримки заходів з енергозбереження

До обговорення запросили керівників районів та міст області, установ, які зацікавлені у впровадженні енергоефективних технологій та представників профільних структурних підрозділів РДА.

В.о. директора департаменту житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури Закарпатської ОДА Едуард Маляр презентував  проект Програми енергоефективності та енергозбереження області на 2016-2020 роки та поінформував про участь облдержадміністрації у державній програмі підтримки енергозбереження.

Як зазначив посадовець, Закарпатська область належить до однієї з найбільш енергодефіцитних в Україні. Основним споживачем енергетичних ресурсів в області є населення, яке споживає 58 відсотків електроенергії та 83 відсотки природного газу.

З огляду на це, область активно долучилась до реалізації програми державної підтримки заходів з енергозбереження.

Задля стимулювання населення до впровадження у житлових будинках енергоефективних та енергозберігаючих технологій, Урядом запроваджено механізм відшкодування частини тіла кредиту, залученого на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу), а також енергоощадного обладнання та матеріалів для утеплення будівель.

Долучившись до цієї державної програми, Закарпатська обласна державна адміністрація спільно з обласною радою, Ужгородським міським головою та Держенергоефективності підписали Меморандум про партнерство у сфері енергоефективності житлових будинків. Згідно з цим документом обласна держадміністрація бере на себе зобов’язання залучити кошти обласного бюджету на здешевлення кредитів, отриманих мешканцями області на придбання енергоощадного обладнання та матеріалів.

Також, відповідно до зазначеного Меморандуму, облдержадміністрацією у проекті Програми енергоефективності та енергозбереження Закарпатської області на 2015-2020 роки передбачено залучення ресурсів місцевих бюджетів на часткове погашення  відсоткових ставок за кредитами для населення на реалізацію заходів з енергозбереження, отриманими у рамках діючих механізмів.

«На опалення вітчизняних будинків витрачається майже вдвічі більше енергоресурсів, ніж на опалення осель у країнах Євросоюзу. Експерти радять, аби менше витрачати коштів для обігріву житла, необхідно підвищувати його енергоефективність», - зауважив Е. Маляр.

Щоб у будинку витрачалося менше енергії при збереженні рівня комфорту можна провести енергетичний аудит. Енергоменеджер здійснить детальне і тривале (від тижня до місяця) обстеження та видасть енергетичний паспорт. У ньому фахівець зазначить, де і з якої причини в будівлі неефективно витрачається енергія, як це виправити і скільки це коштуватиме.

Багатоквартирні будинки потрібно обстежувати в цілому, оскільки утеплення окремої стіни або квартири не має значного ощадливого ефекту.

Проте, і без проведення енергоаудиту можна визначити, які основні проблемні місця у будівлях. Зокрема через не утеплені, або старої конструкції вікна втрачається до 20% тепла, через не утеплені стіни - до 40%; дах та підлога пропускають 10% тепла, втрати тепла через систему вентиляції та двері становлять близько 30 відсотків. Як стверджують спеціалісти, тепло необхідно заощаджувати правильно: використовувати утеплювачі для стіни товщиною 100 мм, що зменшить теплові втрати на 70%; встановлювати теплові екрани за радіаторами, що заощадить 3-6 % тепла. Ущільнення та підвищення теплоізоляції вхідних дверей та вікон зекономить до 10% тепла, а заміна старих вікон на сучасні - до 20%.

Є і не затратні у фінансовому плані методи економії. Їх департамент житлово-комунального господарства будівництва та інфраструктури Закарпатської ОДА представив на сторінці «Енергозбереження Закарпаття» у мережі фейсбук. Тож, підсумовуючи захід, Едуард Маляр закликав закарпатців долучитися до енергозаощадження аби посилити енергетичну незалежність області та ознайомитися з умовами участі в державній програмі підтримки енергоощадних заходів, повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі Закарпатської ОДА.

27 листопада 2015р.

Теги: енергозбереження, державна підтримка

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини