Закарпатська ДПА: Партнерство заради добробуту

У ці дні минає 11 років з часу створення ДПА у Закарпатській області. Одним із структурних підрозділів цієї важливої державної установи є відділ масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян. Упродовж цих років його очолює журналіст за професією Іван ДІУС, якого ми попросили відповісти на кілька запитань.

Закарпатська ДПА: Партнерство заради добробуту

—  Іване Георгійовичу! Які функції виконує очолюваний вами підрозділ?

—  Головним завданням нашого підрозділу є проведення в різних формах масово-роз'яснювальної роботи серед платників податків, надання їм відповідної методичної та консультативної допомоги у здійсненні конституційного обов'язку перед державою по сплаті податків, налагодження зв'язків із громадськістю. Адже з перших днів створення ДПА України та її регіональних органів пріоритетним напрямом діяльності було проголошено налагодження партнерських стосунків з платниками податків, формування у них високої податкової культури. А цього домогтися не можна без проведення відповідної роз'яснювальної роботи серед різних категорій платників податків, без налагодження взаємозв'язків з їх громадськими організаціями. Чому більшість американців та громадян європейських країн так ревно ставляться до сплати податків? Бо це формується в їхній свідомості змалку. І незалежність нашої держави значною мірою буде у подальшому залежати від того, як ми на ділі, а не на словах підтримуватимемо державу, сплачуючи податки.

—  Що ж у цьому плані робиться вашим підрозділом?

—  Якщо відповідати на це питання цифрами, то, перш за все, хочу відзначити, що для організації і проведення роз'яснювальної роботи не тільки в обласній податковій адміністрації, айв усіх податкових інспекціях створено відповідні відділи або сектори, у яких працюють висококваліфіковані спеціалісти'.

Лише протягом 9 місяців ними спільно з фахівцями інших структурних підрозділів, а також територіальним відділенням Асоціації платників податків України, іншими державними органами та громадськими організаціями для платників податків проведено 324 семінари. Крім того, з представниками громадських організацій платників податків проведено 165 засідань "круглого столу" з питань оподаткування, 482 сеанси телефонного зв'язку "гаряча лінія", платникам надано більше 10 тисяч письмових та усних консультацій, видано 85 видів пам'яток, листівок та буклетів загальним тиражем майже 13 тисяч примірників. Для інформаційного обслуговування платників у телефонному режимі при відділі ДПА уже багато років діє інформаційно-довідкова служба. А при ДПА України нещодавно почав працювати інформаційно-довідковий департамент, спеціалісти якого надаватимуть консультативну допомогу платникам усієї України.

Крім того, керівники органів податкової служби області провели 620 зустрічей у трудових колективах та з депутатським активом, громадянами населених пунктів щодо здійснення податкової політики, обговорення проекту Податкового кодексу України, спільних дій резервів збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів, легалізації підприємницької діяльності та найманої робочої сили тощо.

І в тому, що сьогодні майже 96 відсотків податкових зобов'язань до бюджетів усіх рівнів сплачується своєчасно, є певна заслуга і проведеної нами роз'яснювальної роботи.

Хотів би зазначити, що відповідні заходи проводяться нами і по формуванню економічної та податкової культури у майбутніх платників податків — учнів загальноосвітніх шкіл та студентів закарпатських вузів. Для них прочитано більше 260 лекцій, проведено дні податкових знань та відкритих дверей у податкових інспекціях. З нового навчального року в училищах, ліцеях та гімназіях діє 10 податкових класів, де наші працівники факультативно вивчають з учнями основи податкового законодавства. Я вже не кажу про проведення щорічного конкурсу дитячої творчості "Податки очима дітей". В ньому цьогоріч взяло участь більше 1500 юних художників та літераторів.

—  Як ви, журналіст, почуваєте себе у середовищі податківців?

— Природно. Я сам за ці роки став у повному розумінні слова податківцем. А фах і досвід журналіста лише допомагає мені у здійсненні покладених на мене і очолюваний мною підрозділ функцій. Адже одним із напрямів роботи підрозділу є налагодження співпраці та забезпечення зв'язків органів податкової служби з засобами масової інформації та висвітлення діяльності податкової служби у пресі, на телебаченні та радіо. І хоч особисто мені доводиться багато виступати на семінарах та інших заходах перед платниками податків, все одно більше уваги і часу йде на зв'я-

зки з мас-медіа, підготовку для них матеріалів. Крім того, сьогодні ДПА у Закарпатській області має потужний вебсайт, який щодня поповнюється інформацією як про діяльність податківців області щодо забезпечення надходжень до бюджетів усіх рівнів та боротьби з ухилянням від сплати податків, так і матеріалами про порядок застосування податкового законодавства.

Податкова служба проводить відкриту інформаційну політику, впроваджує ідеологію партнерських відносин між органами державної податкової служби та платниками податків, громадськими організаціями, постійно підвищує рівень їх обслуговування. Це стосується не тільки зв'язків з пресою. Візьміть і роботу із зверненнями громадян, проведення днів відкритого листа, в тому числі за участі вашої та інших газет.

Саме при органах податкової служби першими були створені і активно діють громадські ради та колегії. А дальшому розвитку цих відносин покликано сприяти виконання щойно розробленої і затвердженої обширно!' програми дій ДПА в області з формування позитивного іміджу державної податкової служби під назвою "Партнерство заради добробуту".



Цими днями, до речі, Івану Діусу виповнюється 60 славних літ. Шановний Іване Георгійовичу, щиро вітаємо з ювілеєм і бажаємо вам нових звершень у труді та всіх житейських гараздів, міцного здоров'я, шани від колег та сонячного настрою!

Розмовляв Іван ЧОПОВДЯ
31 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини