У Словаччині пройшло засідання комітету з управління об’єктом "Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини" (ФОТО)

Пройшло засідання Спільного менеджмент-комітету з управління об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини».

У Словаччині пройшло засідання комітету з управління об’єктом "Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини" (ФОТО)

Відповідно до Спільної  Декларації про наміри між Міністерством екології та природних ресурсів України, Федеральним Міністерством навколишнього середовища, охорони природи, будівництва та безпеки реакторів Федеративної  Республіки Німеччини і Міністерством охорони  навколишнього середовища Словацької Республіки щодо співпраці з охорони та управління спільним об’єктом Всесвітньої спадщини «Букові праліси Карпат (Словаччина та Україна) та давні букові ліси Німеччини (Німеччина)», яка схвалена Рішенням Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО 39 СОМ 7В.19 (Доха, 2014), 25-28 жовтня 2015 року, у м. Сніна (Словаччина) пройшло засідання Спільного менеджмент-комітету з управління цим об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

В інтегрованій Системі менеджменту Спільного об’єкту Всесвітньої спадщини «Букові праліси Карпат (Словаччина та Україна) та давні букові ліси Німеччини (Німеччина)», менеджмент-комітет повинен здійснювати координацію управління складовими частинами Об’єкту, сприяти та спрямовувати діяльність національних керівних комітетів та груп. В першу чергу ідеться про розробку і реалізацію спільних транснаціональних планів моніторингу, дослідницьких програм і проектів, навчання та підвищення кваліфікації фахівців, які забезпечують збереження та дослідження складових частин Об’єкту.

Важливим завданням менеджмент-комітету є також контроль за станом збереження та підготовка звітності перед Комітетом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО про стан транснаціональної серійної спадщини загалом.

До складу Спільного менеджмент-комітету входять представники Міністерств охорони  довкілля країн-учасниць (а з Німеччини і міністерств Федеральних земель), відповідних природоохоронних установ та експерти.

Його засідання проходять раз у рік, почергово в алфавітному порядку на території однієї з країн - учасниць.

Нагадаємо, що об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» утворений рішенням Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО 25 червня 2011 року, шляхом розширення українсько-словацького об’єкту «Букові праліси Карпат» (утворений 28 червня 2007 року).

До його складу входить 15 складових частин букових пралісів та давніх букових лісів, які репрезентують різні природно-кліматичні зони Європи, від Карпат до побережжя Балтійського моря на територіях України, Словаччини та Німеччини. Площа ядрової зони Об’єкту складає 33 669 гектарів ( 4 391 гектар в Німеччині та 29 278 гектарів в Словаччині та Україні).

Навколо кожної частини Об’єкту утворена буферна зона загальною площею 62 402 гектара.

На засіданні менеджмент – комітету обговорено найактуальніші питання діяльності Об’єкту, зокрема хід виконання Рішень комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо припинення суцільних рубок в пралісах  словацької його частини. Детально проаналізовано результати експертного висновку моніторингової місії Міжнародного Союзу Охорони природи (IUSN) з цього приводу.

У доповідях радника Міністра охорони  навколишнього середовища Словацької Республіки  Яна Юлені, заступника директора  Служби охорони природи Словацької Республіки Міхаїла Адамця та  співробітника національного парку «Полонини» Маряна Гіч, презентовано шляхи розв’язання проблем пов’язаних із збереженням словацьких кластерів Спадщини. Зокрема, проінформоавано, що між міністерствами охорони природи та лісового господарсва Словаччини з цього приводу підписано відповідний Меморандум, проводяться роботи з землевласниками та громадами щодо уточнення меж ядрової та буферної зон, ведеться  активна роз'яснювальна робота тощо. Готовиться документ на словацькому державному рівні, щодо підвищення природоохоронного статусу оремих частин Об’єкту, які знаходяться за межами національного природного парку “Полоніни» та  охоронної ландшафтної області «Вігорлат». Все це дасть, на думку членів менеджмент-комітету, гарантію для збереження цілісності та недоторканості цього Об’єкту.

В ході засідання менеджмент-комітету, гострою була дискусія щодо  позиції Словаччини, Німеччини та України  із розширення Спадщини, наступного порядку формування, функцій та фінансування Спільного менеджмент - комітету, порядку підготовки угоди про розширення Об’єкту всесвітньої спадщини, сучасний стан процесу номінації, зміна назви Спадщини тощо.

Презентаційну доповідь з цього питання зробили керівник підрозділу австрійського федерального Міністерства сільського і лісового господарства, довкілля та водного менеджменту Вікторія Гаслер та директор австрійського екологічного інституту  Ганс Кірхмаєр.

Для управління розширеним Об’єктом, до складу якого уже підговлено номінаційні досьє ще із одинадцяти країн. Австрія, як країна яка зараз є координатором із розширення Об’єкту, запропонувала утворити Секретаріат, який має фінансуватись за рахунок країн-учасниць та змінити його назву із «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» на «Праліси та давні букові ліси Європи».

Виступаючи з цього питання, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, професор Федір Гамор зауважив, що Україна категорично не може погодитись із формулюванням назви Об’єку без слова “Карпати», і що через відсутність на Україні механізмів виділення коштів на подібні цілі, створення координуючого Секретаріату на таких засадах буде проблематичним.

Така постановка питання  підтримана представниками Федерального Міністерства навколишнього середовища, охорони природи, будівництва та безпеки реакторів Федеративної  Республіки Німеччини Ганнесом Кнаппом та Анною Оксенбург й словацькою стороною. В результаті консенсусом погоджено назву розширеного Об’єкту в такому формулюванні  «Букові праліси Карпат та  давні букові ліси інших регіонів Європи». Таким чином, бренд Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО для букових пралісів Карпат буде збережено.

Дуже важливо, що Бельгія та Австрія запропонували, по п’ять років кожна,  забезпечити фінансування Координатора Об’єкту, а кожна  країна-учасниця буде по- чергово забезпечувати проведення на її території засідання менеджмент- комітету.

В рамках засідання менеджмент-комітету проведено також, консультації із керівництвом  Служби охорони природи Словацької Республіки та координатором німецької керівної групи Об’єкту, керівником підрозділу Міністерства охорони довкілля Федеральної землі Гессен Карін Кайзер, щодо укладення двосторонніх угод про співпрацю між Карпатським біосферним заповідником та німецькими і словацькими природоохоронним установами.

Учасники засіданні ознайомились із станом збереження букових пралісів на території національного парку «Полоніни», охоронної ландшафтної області «Вігорлат» та східнословацького військового лісництва.

Федір Гамор, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, професор, для Закарпаття онлайн

30 жовтня 2015р.

Теги: букові праліси, засідання, комітет

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини