В Ужгороді шмат площі Кирила та Мефодія 9 років орендує приватна фірма за 300 грн на місяць (ФОТО)

Без тротуару, лавиць та дерев, проте з облізлим парканом, сміттям та спотвореним туристичним обличчям. Саме так вже 9-тий рік виглядає площа Кирила та Мефодія.

В Ужгороді шмат площі Кирила та Мефодія 9 років орендує приватна фірма за 300 грн на місяць (ФОТО)

Це перша локація, яку бачать туристи в місті. Адже за 800 метрів від неї знаходиться залізничний вокзал, а за 50 – спорткомплекс «Юність». Міська влада віддала ділянку на площі в оренду, обгородила парканом, але за 9 років так ніхто на ній нічого і не збудував. Ми вирішили дізнатися – чому. І в ході розслідування знайшли багато цікавих фактів.

ВСІМ НАБРИДЛИЙ ПАРКАН

Забудовувати колись простору та зелену площу Кирила та Мефодія розпочали ще в 2006-ому році. Саме тоді з’явився паркан біля популярного універмагу «Україна». І обнесли ним чимало території – 2,2 тисячі квадратних метрів.

В той період депутати міської ради вирішили віддати ту ділянку в оренду. На 10-ому пленарному засіданні 4-тої сесії на чолі з Сергієм Ратушняком міські обранці проголосували за таке рішення. Ця ділянка дісталася приватній львівській фірмі «Феба». Ті, в свою чергу, вирішили будувати там багатоповерховий торгово-офісний центр. Ще й з ноу-хау для закарпатців, а саме підземною парковкою для авто.

Ось так має виглядати торгово-офісний центр

Проте як огородили, так і забули. Зведення обіцяного центру ужгородці чекали 7 років. Не дочекалися. В 2013-ому році закінчився термін оренди. Проте 7 років бездіяльності не стало приводом аби міська влада повернула вищезгадану ділянку громаді, тобто назад в комунальне майно. І набридливий паркан не знесли. А все чому? Тому що міська влада вирішила продовжити термін оренди з вищезгаданим підприємством «Феба».

«Термін оренди земельної ділянки власникам продовжили. Не вірити їм нема приводу, бо за оренду сплачували вчасно і без проблем», – прокоментував ще наприкінці серпня 2013-го року мер Ужгорода Віктор Погорелов. Тому мерія вирішила продовжити договір оренди з фірмою «Феба» ще на 7 років. І все не було б так смішно, якби не один факт. Сьогодні вже 2015-ий рік, а будівництва там досі нема. Тобто не змінилося нічого. І, що цікаво, може й не змінитися. Бо в цій справі випливають цікаві факти.

ЗДАТИ ЗА 300 ГРИВЕНЬ…

Один з доводів, який приводив нинішній очільник міста мешканцям Ужгорода, чому одна з центральних площ міста має бути забудована офісами – це гроші. В. Погорелов зазначив – орендарі платять справно. І відмовлятися міській громаді від ідеї забудованого Кирила та Мефодія – не варто. То яка ціна питання?

Ми звернулися з відповідним інформаційним запитом в Ужгородську міську раду, де нам дали відповідь, яка нас шокувала. Виявляється, що фірма «Феба» орендує 0,2 га в центрі міста за… 306 гривень на місяць.

За таку ціну, між іншим, студенти навіть кімнату в старенькій «хрущовці» не знімуть – задешево. Загалом, за рік простоювання паркану біля місць, які є обличчями Ужгорода, бюджет міста отримує всього 3,6 тисяч гривень в рік. І це при тому, що за інформацією тієї ж міської ради, нормативно грошова оцінка вищезгаданої ділянки – 184 тисячі гривень, а це приблизно 8,3 тисячі доларів за нинішнім курсом. Тобто ціна оренди – суттєво занижена.

Ще один цікавий факт – при підписані нового договору оренди, сторони так і не з’ясували коли саме може розпочатися будівництво. Тобто паркан може і далі стояти фактично в центрі міста, збираючи на своїй території сміття, пацюків та інші «антисанітарні» елементи.

Ось так травою заросла колись симпатична зелена площа

БУДІВНИЦТВО ПРЯМО ПІД «ЮНІСТЮ»

Проте якщо ужгородці морально звикли з думкою, що вищезгадана ділянка для них фактично втрачена, то ось інші частини площі Кирила та Мефодія навряд захочуть віддавати. А доведеться. Під час нашого розслідування ми з’ясували, що в оренді у «Феби» ще й інша ділянка – та «зелена зона», яка прямо напроти «Юності».

Цю зелену зону, прямо перед спорткомплексом, також мають забудувати

Аби це довести досить глянути на кадастрову карту Ужгорода. Виходить, що спорткомплекс «Юність», де нещодавно проходив відбірковий матч на чемпіонат світу жіночої збірної з гандболу та де гімнастка Ганна Різатдінова виборювала медаль чемпіонки України, буде просто таки заблокована офісним центром. Зараз там «зелена зона» та лавиці – аби спортсмени та вболівальники могли відпочити на свіжому повітрі.

Інформацію підтвердили і в міській раді. Виявляється, прямо перед Новим роком, 29 грудня 2007 року, міська рада Ужгорода проголосувала за виділення в оренду все тій же фірмі «Феба» земельної ділянки площею 0,16 га. Віддали також на 6 років. Між іншим, за 229 гривень в місяць, або в 2,7 тисяч гривень на рік.

В ПОШУКАХ «ФЕБИ»

Як нам вдалося з’ясувати, засновник підприємства – Андрій Бобко зі Львова. З 2012-го року керує фірмою Тарас Радковський. Теж львів’янин. Що цікаво, підприємство заснували лише в 2006-ому році – саме тоді, коли депутати Ужгорода і вирішили дати в оренду вищезгадану ділянку.

Проте це дивує менше всього. Виявляється, що директора фірми неодноразово мінялися. Так, на першому договорі оренди стоїть підпис директора ТОВ «Феба» – С. Негря, на другому – Олег Большаков. Та і адреси підприємства змінювалися – спочатку була вул. Можайського, 124, потім – Православна Набережна, 3/1.

І хоч адреса реєстрації у фірми є, а власне підприємство по факту там відсутнє. В Ужгороді, за вищезазначеною адресою, ми знайшли тільки аудитора підприємства «Феба», яку звати Марина. За її словами, все керівництво знаходиться у Львові.

Звичайно, питань до підприємства багато – і за допомогою аудитора передали всі питання керівництву підприємства у Львові. Проте за три тижні очікування так і не отримали бажаних відповідей. Значить, є що приховувати. Зокрема, коли нарешті фірма збирається розпочати будівництво, що буде із «зеленою зоною» біля «Юності» та за яких умов саме фірма «Феба» отримала вищезгадані ділянки в оренду.

А ЧИ БУВ КОНКУРС?

Проаналізувавши документи, можна з’ясувати – орендували земельну ділянку з суттєвими порушеннями.

Ось така краса в центрі Ужгорода

Перше – конкурс. Адже як вдалося з’ясувати, «Феба» конкурс не вигравала. Як повідомили в міській раді, ділянку віддали в оренду взагалі то не львівським підприємцям, а товариству з обмеженою відповідальністю «ВЛАД». А вже останні переуступили права переможця інвестиційного-містобудівельного конкурсу «Фебі».

Як прокоментувала член правління ГО «Антикорупційна платформа», юрист Христина Зелінська, згідно з частиною 2 ст. 6 Закону України «Про оренду землі» підставою для укладення договору оренди є лише результати аукціону, а не ніяка переуступка.

За нашою інформацією, відкриті аукціони в Ужгороді взагалі не проводили.

Чому? На жаль, на це питання відповіді не маємо. Як і не відомо що це за ТОВ «ВЛАД». Адже таких у єдиному державному реєстрі фізичних та юридичних осіб-підприємців Мінюсту можна нарахувати аж вісім. І жодного із ужгородською пропискою…

Друге – на затвердженому та діючому нині генплані Ужгорода, орендовані ділянки мають бути «зеленими зонами» та тротуарами. Щоб площа Кирила та Мефодія, яка є однією з центральних в місті, була пішохідною та радувала ужгородців та гостей міста.

За нині діючим Генеральним планом, тут має знаходитися «зелена» зона та тротуар

За нині діючим Генеральним планом, тут має знаходитися «зелена» зона та тротуар

Останні місяці міська влада активно проштовхує новий Генеральний план міста. І ось там вищезгадана територія якраз забудована. До честі, деяких міських обранців та громадських активістів, документ досі не прийняли.

За новим Генпланом на площі – новий офіс

На даному етапі плани по забудові частини площі Кирила та Мефодія, очевидно, не мають законних підстав. Тим не менше, їх ніхто не відміняє.

Як прокоментувала юрист Христина Зелінська, договір передбачає, що орендодавець має право вимагати від орендаря використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з договором оренди та дотримання екологічної безпеки. Проте, міська рада не реагує на це питання.

Ужгородці вже 9 років споглядають в центрі міста облізлий паркан, купу сміття та перспективу появи в історичній частині обласного центру чергового архітектурного монстра.

Бюро журналістських розслідувань «Варто ЗНАТИ!»

22 жовтня 2015р.

Теги: площа, оренда, фірма

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини