Ужгородські гуртожитки: чи буде знайдено вихід з кризи?

У гуртожитках Ужгорода нині мешкають 12 тисяч ужгородців, себто кожен десятий городянин. У радянські часи, коли розбудовувалися заводи та фабрики, для їхніх працівників створювали гуртожитки, а після розвалу СРСР їх було викуплено, привати-зовано, акціоновано, перепрофільовано.

Ужгородські гуртожитки: чи буде знайдено вихід з кризи?

СЕСІЯ РОЗГЛЯНЕ МОЖЛИВІСТЬ ПЕРЕХОДУ ГУРТОЖИТКІВ НА БАЛАНС МІСТА Й ПОЕТАПНОЇ ПРИВАТИЗАЦІЇ ЇХ МЕШКАНЦЯМИ.

АЛЕ РОЗПОЧАТИ ТРЕБА ЗІ СПЛАТИ БОРГІВ МЕШКАНЦЯМИ


Під час засідання міськвиконкому в середу було заслухано мешканців гуртожитків, розташованих по вул. Бородіна, 14, вул. Джамбула, 50, вул. Лобачевського, 43, вул. Декабристів, 41 та ін., що мають славу так званих «проблемних». «Внаслідок недолугості нашого законодавства ці гуртожитки кілька років тому були приватизовані, або ж іншими словами, просто вкрадені, — вважає прес-секретар міського голови Олег Подебрій. — На сьогодні мешканці гуртожитків не можуть отримати реєстрацію за місцем свого проживання, закордонні паспорти, водійські посвідчення тощо, реалізовувати свої права під час виборів. А їхні діти, яким виповнилося по 16 років, не мають змоги через це отримувати паспорти громадян України. Більше того, мешканці гуртожитків повідомили на засіданні Ужгородського міськвиконкому про те, що вони отримали запрошення на позачергові парламентські вибори за своєю адресою, але ... на інші прізвища! Таким чином, з’ясувалося, що у їхніх помешканнях, де вони живуть по 15—20 років, прописані зовсім інші люди. Власники гуртожитків почали виписувати мешканців через суди. Так, одну вагітну жінку, матір, яка мешкала у гуртожитку по вул. Бородіна, судовиконавці просто викинули геть з оселі! Після банкрутства підприємств, яким ці гуртожитки належали, вони не повинні були стати приватною власністю голів акціонерних товариств, директорів заводів. Міський голова Сергій Ратушняк запропонував цим «власникам» віддати гуртожитки добровільно, адже, як висловився мер: «Бізнес на гуртожитках — смердить». Питання про гуртожитки може бути винесене на сесію з тим, щоб встановити справедливість, перевести гуртожитки на баланс міста, а далі провести їх поетапну приватизацію».

12 ТИСЯЧ УЖГОРОДЦІВ МЕШКАЮТЬ У ГУРТОЖИТКАХ

В Україні 883 гуртожитки, які в процесі приватизації ввійшли до статутних фондів підприємств. За інформацією Фонду державного майна, на сьогодні порушуються конституційні права на житло 1,5 млн. сімей.

Це відбувається в першу чергу через те, що в Україні протягом 1993—1998 років включено до статутних фондів господар-ських товариств та приватизовано у складі цілісних майнових комплексів сотні гуртожитків.

Один із яскравих прикладів — гуртожиток мехзаводу по вул. Лобачевського, 43. На передачу цього об’єкта на баланс міста є всі необхідні рішення. Проте керівництво заводу виконати їх не поспішає. Навпаки, чинить усілякі перешкоди мешканцям гуртожитку, які прагнуть допомогти собі самі, ставши його господарями.

Історія гуртожитку по вул. Джамбула, 50 є типовою. Збудований на пайовій основі у 1984 році, тоді «Патент» був філією Московського НДІ «Пошук». На початку 52 % його паїв належали місту, а 48 % — «Патенту», невдовзі гуртожиток повністю перейшов на баланс міста. Через 10 років, у 1994-му, коли розпочалася приватизація «Патенту», гуртожиток був включений в Статутний фонд як основні фонди підприємства, пізніше на базі гуртожитку створили дочірнє підприємство як окремий підрозділ, юридичну особу з власним розрахунковим рахунком тощо. Отримавши дозвіл на реконструкцію, його мешканці переобладнали будівлю гуртожитку під «малосімейки», тепер в гуртожитку 124 квартири. Після реконструкції мешканцям була поставлена умова: встановити індивідуальні лічильники, сплатити попередні борги. За умови виконання цієї вимоги надавалася постійна прописка, але без видачі документів на житло. Як наслідок, багато мешканців постійної прописки не отримали, вона їм надавалася на рік. На сьогодні мешканці гуртожитку сплачують за тарифами, визначеними містом, за електроенергію сплачують електромережі напряму згідно з укладеними договорами. При цьому на рахунку гуртожитку значаться величезні борги, близько 30 % його мешканців стали «злісними» боржниками. Типова ситуація з боргами в інших гуртожитках міста, мешканці яких жили там «у борг», тобто практично ніколи і ні за що не платили, відчуваючи себе і так скривдженими. Звідси і величезна заборгованість із відповідними наслідками.

Тому на спільній зустрічі з міською владою, яка відбулася у четвер, йшлося про необхідність сплатити борги мешканцями гуртожитків, після цього можна говорити про винесення на сесію питання про передачу їх на баланс міста, а потім вже про поетапну приватизацію своїх осель мешканцями цих гуртожитків.

Такий вихід із ситуації на сьогодні розглядається як єдино можливий. Мешканці нарешті отримають права на це житло, можливість його ефективно утримувати та нарешті жити по-людськи, без обмежень своїх громадянських і людських прав.

Ольга Ломпей, РІО
26 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини