У власності "Закарпатгазу" — "ні газу, ні мереж", а Ужгород мерзне тільки через "роботу" міських теплокомуненерго

На жаль, привід для «лікнепу» — ознайомлення з роботою і проблемами газових мереж – трагічний, вибух газу у Дніпропетровську. А ще — холод у домівках багатьох закарпатців. І повна невідомість — коли ж буде тепло. А там, де воно є, чи, не приведи Господь, не коштуватиме життя.

У власності "Закарпатгазу" — "ні газу, ні мереж", а Ужгород мерзне тільки через "роботу" міських теплокомуненерго

 Навряд, чи так званий пересічний закарпатець знає чим, як і для чого займається наш «Закарпатгаз». Бо коли обласні «газовики» й говорили з людьми через пресу, то хіба про те, що треба платити. І не відключатися в багатоквартирних будинках на «автономку». Або торік — коли шість облгазів Західної України  скандалами і розстеженнями Генпрокуратури, заганяли до «потрібного» власника. Хто цей власник — комерційна таємниця. Та що дивуватися з нашого маленького облгазу — провідні політики України, кажуть, не знали, та й навряд чи нині до кінця знають, хто стоїть за компанією, яка може викликати колапс всієї держави — «РосУкрЕнерго».

Забігаючи наперед, дозволимо собі лише одну ремарку. Перше: таємниць і парадоксів у цій сфері надзвичайно багато. Хтось наживає на енергетиці мільйони. Кажуть, що облгази бідні та збиткові. Обленерго, зазвичай, теж. Проте мало не щодня — то захоплення, то рейдерська атака, то перекупівля, то «перерозподіл труби». Хоча, здавалося б, бідних і збиткових намагаються, навпаки, позбутися.

Словом, «СЗ «Паланок» спробував поставити «Закарпатгазу», найцікавіші для людей, на наш погляд, питання щодо роботи цієї структури. Звичайно, з  наголосом на дві найактуальніші нині проблеми — холод і безпека мереж, імовірність газових аварій.

Співрозмовниками нашими були перший заступник голови правління Павло Нагірний, заступник голови з обліку і розрахунків за газ Іван Купар, головний інженер Ігор Багрій. Дещо додали також голова правління Юрій Рибачок та керівник юридичного управління Радміла Шкурко. Оскільки, на наш погляд, важлива суть, а не хто саме що сказав, подаємо відповіді без персоніфікації – просто від імені керівництва ВАТ “Закарпатгаз”.



 Облгаз і теплокомуненерго – дві великі різниці



— Опалювальний сезон, можна казати, і розпочався, і ні. Яка готовність мереж «Закарпатгазу»?

— Технічно всі структури, підрозділи, філії області до зимового періоду підготувалися. А щодо запуску котелень теплокомуненерго, зокрема й КП “Уж-тепло”, то “Закарпагаз” до цього стосунку не має. Ми лише транспортуємо газ до котелень, як і до всіх інших споживачів. Теплопостачальні підприємства укладають угоди на постачання газу з ДК “Газ України”, отримують від неї ліміти і ведуть між собою розрахунки .

— На сайті Ужгородської міськради повідомлялося про те, що 19 жовтня включили 4 котельні, у понеділок — ще 14, а мер міста заявляв про відсутність пломб на газовому обладнанні.

— На час, коли відбувається розмова, ми не володіємо інформацією про самовільні пуски теплопостачання. Але перевіримо і якщо будуть такі факти – складемо акти й поставимо до відома ДК “Газ України”. Всі котельні “Уж-тепла” та інших підприємств теплокомуненерго опломбовані. Якщо виявиться відсутність пломб та порушення так званих блінд — це означатиме самовільний відбір газу і грубе втручання в систему газопостачання, що загрожує аваріями.

— Заступник міського голови Володимир Бобков заявив, що міськвиконком звернеться до суду з позовом, бо «Закарпатгаз» не подає газ для бюджетних установ, хоч вони не мають боргів…

— Ми не є власниками газу. Угоди на постачання газу підприємствами теплокомуненерго укладаються безпосередньо з ДК „Газ України”. А розмежовувати  житлові будинки і бюджетні установи можна лише коли бюджетні установи мають власні котельні.

— На засіданні колегії ОДА з приводу підготовки до зими представник «Закарпатгазу» повідомив, що розрахунки споживачів з вашою структурою на рівні 111%. Чому ж вам платять, а, наприклад, «Уж-теплу» — ні?

— Кожен господар намагається за свою роботу отримати оплату. Не всі платять і нам, і ми працюємо з боржниками: даємо попередження, відключаємо. До речі, з початку року зібрали близько 11 млн. грн. боргів за попередні роки.

— Очевидно, серед причин, чому «Закарпатгазу» платять, а теплокомуненерго ні, й те, що вам технічно простіше відключити боржника, а також те, що центральне теплопостачання неякісне, і не надійне — хоч платили, хоч ні, а, як зараз, мерзнуть усі.

— Знайшли ж механізм відключати воду, каналізацію, то нехай шукають можливість відключати і теплопостачання. Нам теж не просто — багато споживачів  не допускають газовиків і мусимо звертатися по допомогу до правоохоронців. Щомісяця відключаємо близько 1000 абонентів-боржників, у тому числі і мешканців багатоповерхівок. Але при цьому газопостачання до будинку в цілому не припиняється.

У нас, хоч обладнання часто застаріле, але, оскільки відповідно працюємо, воно у справному стані. А те, що люди змушені переходити з централізованого на індивідуальне теплопостачання — якраз і свідчить, що якість тепла недостатня.

— Який механізм відключення-включення, скільки це коштує?

— Спочатку попереджуємо, надаємо десятиденний термін для погашення заборгованості, якщо не платять – проводимо заходи з відключення. До суду звертаємось у випадках, коли нас не допускають, або ж тоді, коли вже відключили, проте абонент і далі не розраховується.

А для поновлення газопостачання потрібно погасити заборгованість, відшкодувати вартість робіт по відключенню та включенню, адже це може бути накладання пломби, або ж роботи, пов’язані зі зварюванням. Вартість таких робіт від 20 до 200 грн.

За допомогою відключень можна повернути певні, найчастіше безнадійні, борги. Але основне – попередження абонентів і претензійно-позовна робота. У цьому році за 9 місяців направлено претензій  фізичним особам, тобто населенню, — 38,6 тисяч на загальну суму майже 21 млн. грн. Подано судових позовів 1013 на 854 тис. грн. Юридичним особам направлено 415 претензій на 2,1 млн. грн., подано 6 позовів на 18,7 тис. грн. Тобто з населенням проблем найбільше.  Практично рішення судів — майже завжди виносяться на користь ВАТ „Закарпатгаз”. Але, на жаль, виконавча служба працює у цьому напрямку недостатньо, люди швидше платять добровільно.


Законно переходити на “автономку” стало майже нереально



— Масові переходи на «автономку» — чим це грозить?

— Перейти нині всім на індивідуальне опалення нереально не лише тому, що не всі мають необхідні кошти, а й тому, що це пов’язано з пропускною можливістю існуючих мереж, які не розраховані на індивідуальне опалення кожної квартири.

Крім того, іноді на індивідуальне опалення переходять самовільно, порушуючи правила безпеки систем газопостачання. Відповідно до них, встановлення газових приладів без технічних умов, проекту і без прийняття нашими структурами в експлуатацію – заборонено. Тому при виявленні таких котлів ми змушені будемо їх відключати. Система, що розрахована на забезпечення газових плит — не розрахована і на забезпечення котлів, бо треба на будинок постачати одразу у 2,5 рази більше газу. Відтак, ми зобов’язуємо проектні інститути разом із замовником (це управління майна міста, яке право експлуатації передає ЖРЕРу) перерахувати гідравлічну систему  будинку, замінити, згідно розрахунків, труби і тільки тоді зможемо прийняти систему газопостачання будинку в експлуатацію. Інакше газу може не вистачити  не тільки для роботи котлів, але й для приготування їжі. (Щоправда, поки про подібні випадки не повідомлялося – Авт.)

— Оскільки індивідуальне опалення встановлюється дуже масово, поясніть, чи всім можна довірити таку роботу?

— Буквально минулого тижня у Сваляві, під час проведення капітального ремонту котельні дитсадка приватним підприємством “Комунпроект” з Мукачева було самовільно зроблено так звану «врізку» до системи газопостачання, хоча право на втручання у працюючу газову мережу має лише „Закарпатгаз”. Через це відбулося загазування котельні дитячого садка. На щастя, наші працівники це вчасно виявили і зреагували. Складено акт, проводиться розстеження. Словом, і наявність ліцензії ще далеко не гарантія якісної роботи, бо окремі не мають ні кваліфікованих кадрів, ні відповідних технічних заходів. Крім того, є й «ліві» газовики. Тому людям, насамперед, треба звертатися в “Закарпатгаз” для отримання технічних умов — видаємо їх тільки ми. Проектування і монтажні роботи можуть здійснювати інші організації, які мають ліцензію (треба вимагати її оригінал) і перед початком робіт  зареєструвались у ВАТ „Закарпатгаз”.

— На побутовому рівні часто можна почути: слабий тиск газу, сильний. На погану ковбасу можна поскаржитись в управління захисту прав споживачів. А хто контролює роботу газовиків?

— Нашу роботу перевіряє Держгірпромнагляд. А якщо людина вважає, що тиск слабкий чи навпаки, треба зателефонувати 04 або за номерами, вказаними в угоді про постачання газу.

— А незалежної структури, яка б перевірила якість газу, що постачається,  немає?

— Якість газу перевіряється при вході на АГРС і контролюється лабораторією УМГ „Прикарпаттрансгаз” і його параметри подаються нашій диспетчерській службі. Ми експлуатуємо розподільчі мережі, а отримуємо газ  від магістральних газопроводів, у межах виділених лімітів. Якщо йде перевитрата лімітів, це може позначитись на тиску газу в системі. А нині якраз ситуація по теплоенергетиці така, що самовільні пуски, які є чи будуть – це безлімітний відбір газу.



Купив трубу – віддай державі

— Дуже часто лунає: за державні кошти будуються тільки підвідні газогони, а в населених пунктах — за кошти людей. Відтак, вони передаються вам на баланс, тим самим збільшуючи ваші активи…

— Усі газові мережі належать державі. А ми їх лише обслуговуємо. «Закарпатгаз» — акціонерне товариство, але до статутного фонду вартість газових мереж ніколи не входила. Якщо, наприклад, для проведення газу в село створюється кооператив, то збудовані мережі передають у комунальну власність села, а нам — на баланс для експлуатації, але не у нашу власність.

До речі, деякі мережі експлуатуються більше 30 років і їм приділяємо особливу увагу. Так, бувають витоки газу, але наші технічні служби і є для того, щоб усувати такі проблеми.

— З погляду мешканця, скажімо, того ж села, де провели газ: він дав гроші за трубу, яка йде селом, за трубу від дороги до хати, а тоді приходять газовики і вимагають, аби фарбував трубу…

— Це проблемна тема. Найгірша ситуація у багатоповерхівках, де йдуть фасадні газогони, колектори, стояки. Ми обслуговуємо тільки вуличні газогони. Мережі ж у будинку належить власнику, яким виступає управління майнової політики міста. Тому ми не можемо витрачати кошти на фарбування, ремонт не свого майна.  Дехто прислуховується і фарбує, а в Ужгороді це питання стоїть гостро і викликає нарікання. Але тижнів два тому на засіданні техногенної комісії пан Бобков дав завдання ЖРЕРам переглянути позицію і пофарбувати. Проте справа поки не зрушилась.

— Це коли людина стала власником квартири, де вже були мережі. А  якщо платила за труби і їх прокладання?Виходить, “Закарпатгаз» отримує кошти за те, що газ іде по трубі, яку людина купила і встановила за власні кошти. Ще й мусить її  фарбувати…

— З тарифу виключена оплата за проходження газу від ввода до газової плити.

— Тобто там він іде безкоштовно?

— Це питання не врегульовано…



Усе спокійно…



  — Після трагедії у Дніпропетровську було доручення Кабміну перевірити стан мереж, обладнання. Що показала перевірка у нашій області?

— До 20 жовтня позачергово обстежено всі ГРП і до 2 листопада маємо обстежити додатково усі шафні установки, тобто міні -ГРП. Як показала перевірка проблемних питань ми не знайшли, хоча проводяться контрольні виклики  АДС, тести і на аварійне спрацювання обладнання. Щодня подаємо зведення до Києва. Свої висновки ще зробить Держгірпромнагляд але, за нашими даними, перевірки показали, що обладнання, яке експлуатується, у справному стані і може забезпечити безперебійне і безаварійне постачання населення. Перевірку проводили разом з нами представники Держгірпромнагляду, прокуратури, МНС.

— У Дніпропетровську газорозподільчий пункт, який став причиною трагедії, як з’ясувалося, не перевірявся два роки. Чи немає у нас таких ГРП?

— Таких випадків у нас немає. Все обладнання належно перевіряється, нормально експлуатується  згідно вимог  Правил системи газопостачання.

— Ще одна причина трагедії у Дніпропетровську —  кількість працівників «Дніпрогазу» майже удвічі менша, ніж необхідно. Яка ситуація у нас?

— Таких проблем немає. Проте тариф, який нині існує, не забезпечує повною мірою всі потреби на обслуговування мереж. І ми неодноразово з розрахунками зверталися до НКРЕ — тариф треба збільшити на 35-37%.


До теми: нещодавно на Радванці, по вул. Тельмана, невідомі проникли в ГРП, зняли одну з резервних ліній. З цього приводу ми звернулися до правоохоронних органів. Але у порушенні кримінальної справи нам відмовили. І це при тому, що в ГРП, не зламавши замок, проникнути неможливо. Це перший такий випадок.



— НАК «Нафтогаз» вимагає щороку не менше 4% вартості газорозподільного майна направляти на модернізацію мереж. Як прозвучало по телебаченню, 13 облгазів, у тому числі “Закарпатгаз”, цього не дотримуються.

— Ми вже кілька років збиткова структура. Адже тариф за постачання газу забезпечує витрати тільки на 60-70% і сьогодні наші працівники  відряджені в НКРЕ України, щоб відстоювати це питання , вирішення якого поліпшить роботу по газопостачанню області.

— З чого ж живете якщо збиткові?

— Залучаємо кредитні ресурси, навіть на зарплату у літній період. І працюємо над поверненням боргів минулих років.

— У ці дні після трагедії постійно лунає, що облгази треба передати державі, а голова Закарпатської ОДА минулого тижня заявив на прес-конференції, що вже два роки обласна влада домагається, щоб «Закарпатгаз» став обласним комунальним підприємством.

— Мережі — у власності держави. А якщо передадуть нашу систему в комунальну власність -- нічого на краще не зміниться, швидше навпаки.Всі ми вже бачимо як працюють теплопостачальні підприємства міста.

— Тоді ж Олег Гаваші сказав, що Обленерго добре співпрацює з обласним керівництвом, чого не скажеш про «Закарпатгаз»…

— Здається, у нас з обласною владою є повне розуміння, підтримка з їхнього боку…

Лариса Подоляк, "Старий Замок "Паланок", mukachevo.net
26 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 5
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини