Сформовано рейтингові списки претендентів на головні прокурорські посади Закарпаття. Міліція вже прагне компромату (РЕЙТИНГИ)

Чинні керівники прокуратур Закарпаття, що "здобули" свої посади в корумпованій системі координат, у більшості випадків не потрапили до числа лідерів рейтингів за підсумками двох етапів конкурсу, але мають додатковий шанс завдяки співбесідам. А міліція вже мріє керувати прокурорами через компромат

Сформовано рейтингові списки претендентів на головні прокурорські посади Закарпаття. Міліція вже прагне компромату (РЕЙТИНГИ)

Народний депутат, радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Антон Геращенко просить надсилати йому "інформацію про кандидатів на посади місцевих прокурорів та їх заступників".

Про це йдеться у зверненні нардепа, який у парламенті представляє фракцію "Народний фронт", з приводу проведеного відбору кандидатів на посади місцевих прокурорів, їх перших заступників та заступників.

"З метою сприяння формуванню європейської правової держави в Україні, прошу надати мені, як народному депутату України, інформацію про кандидатів на посади місцевих прокурорів та їх заступників. Отримана інформація буде передана моїм колегам, які були обрані членами Конкурсної комісії з відбору кандидатів на посади місцевих прокурорів та їх заступників, з метою недопущення проходу недоброчесних кандидатів", – пише А.Геращенко. 

Він зазначив, що вказана інформація може бути у вигляді копій процесуальних документів, "які, на ваше переконання, необґрунтовані або складені з грубим порушенням вимог чинного законодавства, - зокрема, постанов про закриття кримінальних проваджень та клопотань про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою; копій документів, які свідчать про факти використання прокурором наданих йому повноважень не на реалізацію своїх функцій та захист закону, а в особистих інтересах, або інтересах третіх осіб; явні факти порушення вимог чинного законодавства кандидатами на посади місцевих прокурорів; відомості про невідповідність доходів кандидатів на посади місцевих прокурорів або членів сімей їх витратам та інші, відомі вам факти протиправної діяльності того чи іншого кандидата".

А. Геращенко нагадав, що за законом, усі місцеві прокурори мають бути призначені 15 грудня 2015 року.

Якщо проаналізувати рейтингові списки, сформовані за підсумком двох етапів конкурсу, у більшості випадків теперішні очільники місцевих прокуратур не опинилися в числі фаворитів – як після тестування на знання законодавства (професійний тест), так і за результатами тестування на загальні здібності. Що само по собі є показовим в тому плані, що на керівні прокурорські посади у нас обирають аж ніяк не за фаховим принципом.

Наприклад, прокурор Ужгорода Іван Зарева в рейтингу претендентів на посаду керівника і його заступників у майбутній Ужгородській місцевій прокуратурі здобув всього 10 місце, прокурор Перечинщини Дмитро Кириленко – 8-ме, а прокурор Великоберезнянщини Іван Цар – 14-те. Найкращий результат у цьому списку – у прокурора Іршавщини Олега Опішняка – він 3-й. Ужгородський міськрайонний прокурор Олександр Андришин взагалі випав за граничну лінію, посівши всього 30-те місце у рейтингу.

В.о. прокурора Берегівщини Володимир Жилкін – лише 6-й серед претендентів на посаду очільника Берегівської місцевої прокуратури, прокурор Виноградівщини Юрій Беламут там же – 9-й, прокурор Свалявщини Віталій Свистак – 3-й.

Прокурор Мукачівщини Олександр Братюк – лише 3-й серед кандидатів на керівні посади Мукачівської місцевої прокуратури, де прокурор Воловецького району Іван Лендєл – 5-й, прокурор Міжгірщини Костянтин Цап – лише 8-й. При цьому у переліку взагалі нема прізвища чинного прокурора Мукачева Віктора Данканича.

У керівники Тячіської місцевої прокуратури лише з 4-ї позиції у рейтингу мітить прокурор Рахівського району Віктор Кузан, а прокурор Тячівщини Степан Жовнір - 12-м.

Ну і, нарешті, лише 14-м претендентом у списку на Хустську місцеву прокуратуру крокує чинний прокурор Хустського району Сергій Зовдун.

Печалька... :(

І це при тому, що в силу обмежень конкурсних умов участь у рейтингу на керівні посади не могли взяти молоді, недосвідчені, але чесні прокурори, а тому, по суті, тасувалася стара, засмальцьована колода корумпованих прокурорських кадрів. Можна собі уявити, яке б місце зайняли чинні прокурори, якщо б до конкурсу були допущені десятки, якщо не сотні, незаплямованих роботою в старій прокуратурі юристів. Не з числа "золотої молоді", а тих, які отримували, а не купували, свої знання чи посади.

Тобто, наразі розуміємо, що маємо справу не зі справжньою реформою, а лише, по суті, спробою Системи, в даному випадку - її прокурорського сегменту – вижити в нових умовах. Тим більше, що призначення на посади відбувається не за підсумками самого конкурсу, а лише за результатом проходження через співбесіди у так званих конкурсних комісіях. Де всі 16 кандидатів, незалежно від здобутих балів, перебувають в однакових умовах. І де, цілком ймовірно, занесений кому треба кейс вирішуватиме більше, ніж результат рейтингу. Принаймні, стане вагомим аргументом, що переважить шальки терезів долі на користь того, хто вже мав можливість заробити на прокурорській посаді і, більше того, сповна скористався цим сумнівним шансом. Тим більше, що склад конкурсних комісій – не оприлюднюється. Тоді як саме їх членів варто було б у першу чергу перевірити запитом про компромат.

Варто пам'ятати також, що представники прокуратури мають у комісіях, які проводитимуть співбесіди, більшість – 4-х із 7-ми членів. Тоді як усі рішення приймаються простою більшістю голосів.

У всьому цьому контексті більш аніж дивною виглядає також спроба старої, наскрізь корумпованої  міліцейської структури з її мінусовим рейтингом отримати можливий компромат на потенційних прокурорів. Тим більше – в особах Антона Геращенка та Арсена Авакова з їх 1-відсотковим рейтингом "Народного фронту". Тобто, як це часто буває, добрими намірами (в даному випадку - задекларованими п.Геращенком) вимощено шлях до пекла. Бо чи є, взагалі, гарантія, що ця інформація буде передана в комісії, а не осяде в міліцейських сейфах? А потім буде використана з метою тиску на майбутніх прокурорів, які апріорі мали би бути незалежними?

Як вдалося з власних джерел дізнатися редакції Закарпаття онлайн, членом конкурсної комісії по Закарпаттю є, зокрема, доцент кафедри теорії та історії держави і права Хмельницького університету держави та права Денис Монастирський (крім нього, як з'ясувалося пізніше, до львівської конкурсної комісії увійшли також народні депутати – від фракції «Батьківщина» Іван Крулько, від фракції «Блок Петра Порошенка» Тарас Юрик – ред.). Ймовірно, раз уже йдеться про таку недореформу, потенційний компромат на претендентів на керівні посади в майбутніх прокуратурах Закарпаття варто надсилати йому, а не "орлам Авакова". І відкладати цю роботу у довгу шухляду не варто – відповідно до попереднього графіка співбесід, що проводитимуться Львівською конкурсною комісією з проведення відкритого чотирирівневого конкурсу на зайняття посад керівників місцевих прокуратур, їх перших заступників та заступників, кандидати в керівні закарпатські прокурори "співбесідуватимуть" у проміжку з 10 по 16 листопада.


 

17 жовтня 2015р.

Теги: прокурор, рейтинг, конкурс

Коментарі

111 2015-11-09 / 11:41:05
проблема Золотого краю проста, все має свою ціну, що породило відсутність принципів і цінностей. наслідки бачимо....

Простий Гуцул 2015-11-09 / 10:06:37
Хороший він поет! Малай.
Да скоро д нам прийде Бакай.
Страшний і строгий він на вид.
Втече за перевал пісняр Давид.

Корбань 2015-11-08 / 13:23:15
Шизики

Правда 2015-11-08 / 10:29:09
Прокурор Рахівського району Віктор Кузан людина не то, щоб відстоювала правду, а і на прийом до себе не пускає. А відповіді на письмове звернення мало коли дає

прокурорський 2015-11-08 / 09:45:03
Петруня сказав -нехайся закарпатцi в гузицю поцiлують, Корбань сказав - моi аборигенчики, Сидорчук сказав - колгоспники, Янко сказал - бiльше iдiотiв разом взятих у прокураоурi Закарпаття вiн нiде не бачив. Закарпатцi хто ми ????????
Петруню, Корбаня, Сидорчука виперли iз прокуратури, скоро поженуть I Янка. Але хто ми закарпатцi ????? Нас продовжують нищити микоаiська - Гангурка, волинська Кузанка, молдаванка Безрукова. Хто ми закарпатцi ????
А хто ви Шимони, Русняки, Штефанюки, Олаги, Бокшанки, Малиничi ???? - холопи та васали.

Шимон Іван Петрович 2015-11-08 / 02:35:40
Здирник і прокурорський касир режиму Порошенка

$Янко$ (Павлін) 2015-11-07 / 17:24:06
Гроші потрібно вміти заробляти.

Римарук 2015-11-07 / 16:59:24
А за вдало проведене скорочення шеф у Валери Пацкана купив новий автомобіль ТОЙОТА, ще і на покращення готельного бізнесу залишилось. Вітаємо шефа!

Шімон 2015-11-07 / 15:20:02
Прокуратура вмерла як дієвий орган, який поважали, після того як почали продавати посади.

свиня (120 кг.) 2015-11-07 / 14:05:18
Казав шеф не коментуйте, бо будете мати проблеми, усих викличу на опернараду.

Леонід 2015-11-07 / 11:31:49
Янко з Гангуркою повикидували людей на вулицю як собак, нівіть не зібрали і не подякували за роботу, скорочували на власний розсуд. Нотомість пан Янко привіз собі заступника, водія і секретутку, бо Закарпатці для них бидло. Приїдуть на заробітки, набють чемодани грошима, опустять рівень прокуратури нижче плінтуса і поїдуть, а нам тут жити. Позор і ганьба заперевальним прислужникам Шимону, Русняку.....

$Янко$ 2015-11-06 / 15:16:36
Готуйтесь до ще одної хвилі скорочень при зміні назви прокуратури, беріть кредити, позичайте у родичів, знайомих.

Грамотник 2015-11-06 / 14:16:51
Как сказал шеф, комунизм закончился, уже давно рыночная экономика, ты мне я тебе.

111 2015-11-06 / 11:43:50
Завершено конкурс: хто вміє працювати на вихід, у кого є гроші далі працюй

Кадри 2015-11-05 / 21:26:37
Головою комісіі по скороченню був ваш земляк Шимон, а накази про звільнення підписував Янко, ім ставте претензії.

Юрист 2015-11-05 / 21:17:30
І просити в суді відшкодування моральної шкоди етак 1 млн.грн. це ж для гангурки не гроші! Але якщо кожен попросить по ляму та треба буде їй з мишком всі хати продавати і то шо лишиться від машини!

Римарук 2015-11-05 / 21:13:29
Не потрібно було шефу грошей жалкувати, зараз ображайтесь самі на себе.

Піт 2015-11-05 / 20:55:10
Хоть би зібрали людей, подякували за роботу

Бодя 2015-11-05 / 20:30:03
Всі кого звільнили за наказами, підготовленими Гангуркою - звертайтеся з позовами до суду, вимагайте поновлення конституційних прав, а після рішень судів вимагайте притягнення до кримінальної відповідальності за порушення трудових прав і незаконне звільнення з роботи.

Шахта 2015-11-05 / 20:22:45
А ще довше по судам ходити. Як по адміністративним справам так і по кримінальним!

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини