Аграрну економіку закарпатський професор Лендєл пізнавав не тільки з книжок...

Відомий закарпатський науковець святкує свій черговий ювілей. Творчий пошук і невтомний труд, до яких на селі люди привчаються змалку, все в житті перетруть, аби їхня нива восени порадувала врожаєм дорідним. Як не один істинний з діда-прадіда глибоким корінням селянин, справжню ціну творчим пошукам і невтомній праці Михайло Лендєл знає, бо в них серце й душу вкладає.

У понеділок ця добре знана й авторитетна у нашому краї людина, завідувач кафедри міжнародних економічних відносин, доктор економічних наук, професор УжНУ, член-кореспо-ндент Української академії аграрних наук (УААН), заслужений економіст України, заступник голови Асоціації економістів Закарпаття зустріла свій 65-річний ювілей. Знаю його вже понад 30 літ як високопрофесій-ну особистість, талановитого організатора сільськогосподарського виробництва, подвижника аграрної економічної науки та просто порядну! умудрену набутим досвідом цілеспрямовану, впевнену в собі, але толерантну людину.

Аграрну економіку Михайло Андрійович осягнув із її середини. Народився він у селянській родині в Ракошині на Мукачів-щині. Після закінчення школи озброювався знаннями спершу на ветеринарному відділенні Мукачівського сільгосптехнікуму (нині державний аграрний коледж), а відтак — на агрономічному факультеті Львівського сільгоспінституту стаціонарно. Та через родинні обставини після 4 курсу змушений був перевестися на заочну форму навчання і таки здобув фах агро-нома-економіста. У Львівському вузі спізнався з вродливою Кларою, яка стала для нього хорошою дружиною. Ще будучи студентом-заочником, став першим секретарем Ужгородського райкому комсомолу і на цій посаді працював п'ять з половиною років до обрання головою правління колгоспу «Прогрес», що у Великих і Малих Геї-вцях, який вивів на передові позиції. Недарма кажуть: якщо взявся за гуж — то тягни чимдуж, Його організаторські здібності й жилку хазяйновиту запримітила керівна партійна свита, яка тільки те й робила, що.в інтересах загальнорайонної справи з одного місця роботи на інше енергійного Михайла переводила. Ось так понад 15 років він віддав аграрному виробництву Ужгородщини, де після ве-ликогеївського «Прогресу» директорував у науково-дослідному радгоспі «Борець» (с. Ра-тівці), був головою колгоспу імені Горького (с. Сторожниця) й працював першим заступником голови Ужгородського районного агропромислового об'єднання. Паралельно з виробничою діяльністю досліджував і узагальнював проблеми сільського господарства й у 1981 році захистив кандидатську дисертацію. Згодом у М. Лендєлі-виробнич-нику повністю переважив науковець, і він з 1986 року вже на стезі наукової роботи: старший науковий співробітник Львівського відділення інституту економіки НАН України, провідний науковий співробітник Інституту регіональних досліджень НАН України (1991-1996 pp.), заступник директора з наукової роботи Закарпатського регіонального центру соціально-економічних і гуманітарних досліджень НАН України (1996—1998 pp.). У 1994 році М. Лендєл захистив докторську дисертацію, через три роки, в 1997-му, коли перейшов на постійну роботу в Ужгородський держуніверситет, йому було присвоєно вчене звання професора кафедри економіки, менеджменту та маркетингу, а в 1999 році став заслуженим економістом України.

Ювіляр без перебільшення належить до когорти відомих вчених. Його фундаментальні наукові праці присвячені дослідженню економічних процесів, які відбуваються в агропромисловому комплексі, питань еко-лого-економічного та соціального розвитку Карпатського регіону, проблем зовнішньоекономічної діяльності й інтеграції економіки в європейські економічні структури. Визнанням наукових заслуг Михайла Андрійовича стало обрання його у 2002 р. членом-кореспондентом Української академії аграрних наук, присвоєння звання почесного академіка Міжнародної кадрової академії та обрання членом ради професорів Угорської національної академії наук.

Із січня 2003 p. M. Лендєл — декан профільного факультету філії Інституту міжнародних відносин Київського національного університету при УжНУ, з травня 2004 р. — декан факультету міжнародних відносин цього основного в нашому краї вишу та завідувач кафедри міжнародних економічних відносин. Цей період він виокремлює як найважчий і один із найвідповідальніших у його житті. Як колишній господарник, зумів залучити спонсорські кошти для облаштування кафедр до сучасного рівня, якому можуть позаздрити в інших вузах.

Наскільки плідною є науково-виробнича діяльність цього другого із закарпатців після Василя Шепи члена-кореспонде-нта УААН, свідчить і такий факт: М. Лендєл на сьогодні автор понад 120 наукових праць, із них 12 монографій, серед яких 4 індивідуальні, 3 у співавторстві та 5 колективних. Він підготував 6 кандидатів економічних наук і керує дисертаційними роботами 5 аспірантів. Неодноразово здійснював керівництво держ-бюджетними науково-дослідними роботами у рамках НАН України, брав активну участь у розробці Концепції та Стратегії соціально-економічного розвитку Закарпаття до 2015 року, схвалених на сесіях обласної ради, а також у співавторстві з доктором економічних наук Григорієм Ємцем, який уже, на жаль, відійшов у вічність, розробляв один із перших проектів створення СЕЗ "Закарпаття".

Велику науково-дослідницьку діяльність М. Лендєл, як наголосила вчений секретар УжНУ Т. Буйницька, вміло поєднує з педагогічною роботою. Він член відділення економіки УААН, спеціалізованої вченої ради із захисту кандидатських дисертацій в УжНУ, редколегій журналів "Науковий вісник УжНУ, (серія "Економіка"), "Науковий вісник Мукачівського технологічного інституту, журналу "Регіональні студії" (УжНУ), заступник голови Асоціації економістів Закарпаття, що організувала низку тематичних міжнародних наукових конференцій, співпрацює з науковцями Національного аграрного університету УР у місті Гидили поблизу Будапешта, підтримує зв'язки з науковцями економічного профілю міст Ні-редьгаза (Угорщина), Братислава та Кошице (Словаччина).

Усюди встигає насамперед завдяки надійному домашньому тилу в особі люблячої дружини Клари. Разом із нею ювіляр виховав та вивів у люди двох донечок і тепер у його сім'ї вже четверо науковців. — Адже дочки Леся й Неля, — каже Михайло Андрійович, — та їхні чоловіки, а наші з Кларою зяті теж кандидати наук.

Леся пішла шляхом батька, вона кандидат економічних наук, викладає в УжНУ. Друга донька Неля кандидат історичних наук, докторант Національного педагогічного університету імені М. Драгоманова, що в м. Київ. Щиро радіє М. Лендєл як глава сім'ї і всім трьом внукам, які літні канікули проводять на приватному охайному обійсті академіка УААН у селі Сторож-ниці, допомагаючи бабусі Кларі живність годувати, а дідикові Михайлу сад-виноград плекати.

Богдан ДУБОВИЙ.

24 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини