На Закарпатті працюють над тим, аби ліси змогли завадити паводкам та пересиханню річок (ФОТО)

Закарпатські журналісти побували в урочищі Бабайово, де на території ДП «Перечинське ЛГ» розташована демонстраційна ділянка проекту HYDROFOR: системи оптимального ведення лісового господарства, спрямовані на посилення гідрологічної ролі лісів у попередженні паводків у басейні річки Бодроґ.

На Закарпатті працюють над тим, аби ліси змогли завадити паводкам та пересиханню річок (ФОТО)

Сам проект поєднує у собі дві важливі назви – «вода» (hydro) та «ліс» (forest) і дослідження стосується теми, як ліс впливає на утворення та затримання води. «Після паводків 90-их років лісівників дуже часто звинувачували у тому, що таку ситуацію спричинила їхня безгосподарність: суцільні рубки, надмірне рубання, неправильне транспортування, а відтак швидкий стік води і формування паводків, - розповідає Леся Лойко, голова ГО «Форза». – Тому наша організація спільно з провідним Українським науково-дослідним інститутом вирішила дослідити цю проблему глибше, зробити висновки і дати рекомендації працівникам лісового господарства. Наш проект, розрахований на 26 місяців наближається до закінчення. Він фінансується ЄС і здійснюється у рамках Програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна ЄІСП на 2007-2013 рр. У проекті задіяні західна частина Закарпатської області та східна частина Словаччини, вони належать до одного водозбору ріки Бодроґ, яка є водною артерією Тиси.  Мета нашого роботи - сприяти попередженню паводків шляхом посилення гідрологічної ролі лісів та покращення ролі лісового господарства. Ця тема десь є на межі питань водного і лісового господарств».  

Як розповіла Леся Лойко, за час роботи проекту, було зібрано детальну та глибоку інформацію про територію дослідження, зокрема про температуру, породи дерев, які і коли велися рубки у лісах. «Це була перша група заходів - збір інформації та її аналіз. 

Друга група –- використання комп’ютерних моделей, щоб передбачити наслідки, які можуть спричинити ті чи інші чинники на території досліджень. Це потрібно для розробки рекомендацій управлінцям та практикам, щодо того, як покращити господарювання в лісах. Для практиків у нас буде монографія по результатах нашого дослідження», – зазначила Леся Лойко.

Експерти ГО «ФОРЗА», фахівці та експерти з України вивчали, як вирішуються подібні проблеми у Словаччині, відбулися дві зустрічі лісівників обох країн в Словаччині і одна – в Україні, ще один семінар планується у вересні на Свалявщині. 

Юрій Дербаль, експерт ГО ФОРЗА з питань сталого ведення лісового господарства детальніше розповів, чому так важливо правильно господарювати у лісах. «Коли надмірно  використовуються ресурси, неминуче з’являться проблеми, які вплинуть на якість життя, - каже Юрій Дербаль – Наприклад, ситуація з річкою Уж. Ще тиждень - два спеки і води може і не бути. А потім може повторитися паводок 1998-го року, коли вода підходила до транспортного мосту. Такі проблеми існують у цілому світі, ми не є унікальними. Сьогодні ми спостерігаємо посуху, а завтра може бути злива, яка поверне нас до періоду, коли річки виходять з берегів. 

Як розповів Юрій Дербаль, роль дерева є дуже великою. Наприклад, якісне хвойне дерево затримує 270 мм води, зменшує ударну силу дощу, переносить вологу у ґрунт Разом з тим листяні дерева хоча і затримують трохи менше води, але їх роль не менш важлива, завдяки іншим характеристикам. Грає роль і якість самого дерева: наскільки зелена чи навпаки суха крона. За відсутності дерев вода не затримується у землі, а прямим потоком стікає у гірські річки і викликає загрозу паводків на низині.

Аби дослідити ситуацію експерти взяли за основу територію закарпатської Поляни: Полянське і Плосківське лісництва Свалявського держлісгоспу. Досліджували їх за допомогою комп’ютерного моделювання. Як показали результати, при сучасному стані лісу за 4 години сформувалася б паводкова хвиля об’ємом 1.5мільйони кубометрів. При зменшенні концентрації лісу на третину хвиля зросла б до 1,9 мільйони кубометрів, а час її формування скоротився більш ніж на годину. 

У рамках проекту також творено ресурс, де онлайн можна подивитися, чи потрапляє ваша територія і навіть будинок у зону паводків, наскільки великими є ризики паводків тощо. Наприклад, значні ризики у підтопленні мають Великий Березний, Тур’я Поляна та ще чимало населених пунктів. Якщо йдеться про Ужгород, то це територія ближче до с.Середнє, Комарівці.

Аби попередити негативні явища, необхідно правильно поводитися з лісом. Як це втілити на практиці, журналісти побачили у Перечинському лісництві ДП «Перечинське ЛГ». Майже 80% у лісництві – природні, вік дерев від 10-ти до 180- ти років, трапляються навіть 250-річні. Як розповів Юрій Урбан, лісничий Перечинського лісництва, територія лісництва займає 747 га, 707 з який вкриті лісом (82%-бук). «У нас зроблено близько 2 км дороги, облаштовано водовідвідні лотки для стоку води з дороги під час сильних дощів. Зроблено перепади, рекультивовані волоки, щоб вода не збігала у потічок, а затримувалась у лісі,- каже лісничий. 

Журналісти мали можливість пройтися лісовими стежками та побачити, як змінюється ліс, якщо грамотно підходити до ведення лісового господарства, повідомили Закарпаття онлайн в Ужгородському прес-клубі.

 
 
14 серпня 2015р.

Теги: ліси, пересихання, паводки, річки

Коментарі

Михайло 2015-11-21 / 19:00:04
Дуже добре, що п. Ю.Дербаль згадав Полянське лісництво Свалявського держлісгоспу. Полянські лісовики, а точніше - лісогуби ніколи того робити не будуть, бо на то треба гроші, а вони так люблять дармове "бабло", що скоро навколишні гори залишаться взагалі без дерев. Бензопили працюють щоденно, повний світловий день, лісовози цілодобово везуть кругляк з інтервалом 1-1,5 години. А Москаль звітує, а виявляється, то все неправда. Слава лісогубам доморощеним і губернатору- приймаку!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини