Можливо, тому, що ті, хто починає цей бізнес, згодом його покидають. Справа в тому, що перепілки вимагають особливого догляду.
Родина Павликів у селі Липча Хустського району шість років розводить перепелів, цесарок і породистих курей. Птахів стільки, що господарі навіть не намагаються їх підрахувати. Василь Павлик, який першим у родині започаткував цю справу, переконаний: для того, аби зрозуміти, як правильно обходитися з цими пташками, відчути, що тобі з цього щось повертається, потрібно хоча б рік попрацювати.
Перепілки у них живуть у підвальному приміщенні. Тут розміщені кілька вольєрів. Перед тим, як поселити туди птахів, господарі продезінфікували підвал спеціальними засобами.
Василь Павлик розповідає, як вони розпочинали свій перепелиний бізнес. Перших птахів, каже він, купили в Іршаві. Привезли додому 9 самочок і 3 самців. Спочатку тримали для себе. Бо, каже, в матері високий тиск і їй треба було пити перепелині яйця. Через деякий час по яйця почали приходити сусіди. Потім уже купували й інші односельчани. Яйця купують переважно з лікувальною метою.
Звичайно, на перших порах було дуже важко, зітхає Василь. Мав багато клопоту з сіткою. Спочатку змайстрував сам огорожі з залізної сітки, а вона, виявляється, має бути оцинкована. Таку ніде в Україні не знайшли і довелося замовляти в Росії. А ще, господар додає, що вони всією родиною читали спеціальну літературу, енциклопедії, бо достеменно не знали про перепілок нічого. Павлики розводять п'ять видів перепелів: білих і чорних англійських, фракових і дві породи японських. Усі птахи - несучки. Кілька років тому тримали і два види м'ясної породи, але потім відмовилися. Мовляв, у них несучість низька.
Господар підраховує, скільки несучки дають в рік яєць. Близько 300, каже. Перепели живуть кілька років. Несучки вигідні до року — вони в цей період найбільш продуктивні.
Торік у господарстві Павликів мешкало понад 1500 перепелів. Василь каже, що вже давно не рахував своє птаство. Спочатку йому було цікаво їх рахувати, а потім, коли їхня кількість дедалі збільшувалася, то вже збився і перестав.
Перепели невимогливі до умов, але за ними, як і за іншою худобою, потрібен догляд, - в розмову втрутилася дружина Василя Валерія. За її словами, ці пташки дуже швидко ростуть і за якісь два місяці стають дорослими. Два рази на тиждень треба з-під них чистити клітки і раз на тиждень мити поїлки.
вгим вузьким коридором веде на кухню, де на столі вже чекають варені перепелині яйця. Господиня каже, що вони смачніші за курячі. Легше сприймаються організмом, бо не мають холестерину. Ми щодня з'їдаємо їх по кілька відразу, каже, а наша матінка щоранку п'є їх натщесерце. Яйця перепілок довго не псуються і без холодильника можуть зберігатися 120 днів. Лікувальні властивості перепелиних яєць надзвичайно великі, говорить господиня. Білок містить фосфор, залізо, калій, вітаміни групи В, амінокислоту лі-зоцин. Ними лікують бронхіальну астму, туберкульоз, виразку шлунка, хронічний холецистит, захворювання нервової системи, нирок, печінки, серця і навіть рак. До речі, посміхається вона, цей продукт не викликає діатезу й посилює статеву потенцію чоловіків. Жінка дивується молодим мамам, які спустошують аптеки, купуючи там ліки для своїх маленьких хворих дітей. Малюків, переконує вона, слід годувати вареними перепелиними яйцями, бо вони багаті на вітамін Д. Дітки від них краще ростуть. Крім того, коли дитина щоденно споживає цей продукт, то батьки можуть бути впевнені в тому, що вона менше хворітиме.
Павлики займаються не тільки збутом перепелиних яєць, але ще й продають перепілок. Для цього вони мають інкубатор, де на світ вилуплюються ці малесенькі пташенятка. Спочатку його встановили в селі, а потім перенесли у свою хустську квартиру. Бо там, зауважує, нема перебоїв з електрикою, як у Липчі. Кожен у родині має свої обов'язки по догляду за цими пташками. Старша дочка Оксана доглядає крихітних перепілок, які з'являються на світ в інкубаторі. Ми їй повністю в цьому довіряємо, посміхається Валерія. Вона їх навіть і продає. Чоловік та дев'ятирічний син Сашко щосуботи готують для перепілок та іншої птиці живуть кілька десятків породистих курей та цесарок. Минулого року вони тримали понад тристо качок і ще кілька десятків фазанів. Але згодом все заклали у тушонки. Бо, кажуть, що стало не вигідно тримати через те, дуже багато грошей йшло на зерно.
У народі говорять, що перепілки приносять у хату здоров'я та добробут. Але не тільки через це родина Павликів продовжує займатися улюбленою справою. В неї вкладено дуже багато грошей, стверджують вони. А відтак уже не можуть дати задній хід. Проблематично ще з реалізацією. Адже доводиться витрачати купу часу на те, щоб налагодити збут перепелиних яєць у магазини. Хоча, перепелині яйця від них купують чи не всі хустські магазини. Вже мають таких собі «конкурентів» - недобросовісні підприємці, котрі теж мають перепелиний бізнес, вмудряються випускати однакову тару для яєць. Про те, Павлики тільки хитро посміхаються, бо люди знають: саме їхні перепелині яйця є екологічно чистими. Секрет простий - господарі годують своїх перепілок натуральним, без домішок і концентратів, кормом.